– de Oana Mihalache

Industria de vending este una extrem de versatilă, inovatoare și, poate cel mai important, mereu cu un pas înaintea nevoilor clienților. De fapt, acestea sunt secretele unei industrii care vrea să reziste pe piață și se traduc printr-o continuă adaptare. Pentru asta, multe companii și industrii își aduc contribuția în ceea ce putem numi, mai nou, industria de tech-vending. Una dintre aceste companii este SAP (Systems, Applications & Products) – principalul jucător al pieței germane de software și unul dintre cei mai mari furnizori și dezvoltatori de software pentru industria de vending.

Una dintre cele mai recente contribuții pe care această companie a adus-o în vending este posibilitatea de a folosi tehnologia cloud pentru personalizarea proceselor de cumpărare. Asta înseamnă că era cu introducerea unor monede în aparat și așteptarea produsului a apus. SAP Hana a introdus o tehnologie high-tech în vending care permite consumatorilor să scaneze un smartphone cu ajutorul unui senzor atașat aparatului de vending. Senzorul va activa o interfață touchscreen cu produsele afișate și alte opțiuni de cumpărare.

Compania a dezvoltat și o aplicație de smartphone pentru această nouă tehnologie, care odată instalată, meniul de tip cloud poate recunoaște utilizatorul și va construi un profil de utilizator pe baza achizițiilor făcute la un anumit aparat de vending. Partea cu adevărat atractivă pentru clienți este aceea că pot primi oferte promoționale și pot da feedback cu privire la serviciile primite. Funcțiile acestei tehnologii cloud nu se opresc însă aici. “De exemplu, pentru a aproviziona aparatul, monitorizăm inventarul și dacă aparatul este aproape de a se goli, trimitem un camion să îl umple”, a explicat un angajat al SAP Labs care lucrează pe partea de inovații și tehnologii.

Secretele din spatele inovației

Înainte de a aduce în fața publicului, respectiv a consumatorilor de vending, o nouă tehnologie, cei de la SAP configurează un întreg sistem. De pildă, în cazul tehnologiei cloud introduse pentru a analiza obiceiurile de consum ale clienților și a face predicții pe baza acestora, SAP Hana a dezvoltat un program analitic de tip predictiv. Pe baza acestuia, operatorii de vending pot monitoriza istoricul tranzacțiilor făcute de clienți, tehnologia cloud permițând un sistem de data collection mai vast decât a fost posibil până acum.

Operator, client, SAP: WIN-WIN-WIN

Pentru acei operatori de vending care vor să se distingă în această industrie de miliarde de dolari, crearea unei experiențe de retail memorabile pentru consumatori este imperios necesară. Tocmai de aceea, SAP caută în mod continuu noi soluții de a inova și genera în permanență soluții care aduc plus-valoare procesului de achiziționare. În plus, o afacere care oferă clienților un periplu comercial memorabil devine, în mod automat, mai profitabilă. Este, așadar, o situație de tip win-win. Dacă luăm în calcul și furnizorul de servicii software – SAP, putem spune win-win-win.

SAP a adus recent în industria de vending conceptul de SMART Vending, care presupune faptul că brandurile pot interacționa cu clienții în modalități foarte personalizate. Practic, acest concept combină tehnologiile Big Data, Cloud, Mobile și Analytics pentru a aduce în fața celor din industrie viziunea viitorului cu privire la consumer engagement, dar și o demonstrație impecabilă, în practică, a ceea ce înseamnă Internetul Lucrurilor. Prin noile soluții dezvoltate de SAP Hana, respectiv platforma care oferă date în timp real, consumatorii pot folosi smartphone-ul în experiența de vending, își pot construi profiluri, pot interacționa cu prietenii, juca jocuri, pot primi promoții care sunt targetate cu o precizie uimitoare. Astfel, aparatul de vending aduce o experiență de retail completă și exhaustivă.

Unul dintre cuvintele cheie pe care tehnologia SAP le are în vedere atunci când colaborează cu industria de vending este optimizarea. Analizele predictive permit accesarea unor informații care pot crește vânzările, cum ar fi crearea unui mix perfect de produse luând în calcul preferințele locale, temperatura, dar pot și stabili tipuri de promoții în funcție de comportamentul clienților.

Automatizarea acestor procese este deja un trend care nu pare a fi reversibil, din contră. Prin urmare, tehnologiile dezvoltate de SAP sunt o soluție pentru orice operator care își dorește să rămână în această industrie. Revista Vending Inside vă va prezenta în continuare cele mai noi inovații din vending, dezvoltate de SAP și nu doar, pentru că performanța este în mod cert cel mai sigur indicator al profitabilității. Iar vendingul este, în fond, o afacere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*