-Oana Mihalache

Mai eco-friendly. Mai green. Mai prietenos cu mediul. Aceste trei deziderate fac parte din planurile multor companii. În industria de vending, însă, acest trend se face simțit de câțiva ani, însă nu a reușit să se extindă la un nivel considerabil. De cele mai multe ori, aparatele pe care le considerăm cele mai atractive și care mențin băuturile și mâncarea la temperatura potrivită sunt și cele cu cel mai mare consum de energie. Practic, consumatorii sunt cei care plătesc “factura” consumului de energie al aparatelor de vending. Vending Inside vă prezintă cele mai la îndemână modalități, pentru operatori și consumatori, prin care aparatele de vending pot deveni eco-friendly.

Primul pas ar fi alegerea unui aparat care a fost evaluat de ENERGY STAR, aparatele certificate având un consum de energie cu 40% mai redus. Asta înseamnă că producătorii trebuie să folosească compresoare mai eficiente, motoare cu ventilație și componente LED pentru iluminat – ceea ce îi ajută și pe ei să economisească. Apoi, un alt lucru important este folosirea unui sistem de iluminat mai eficient sau, și mai simplu, deconectarea sistemului de iluminat – ceea ce ar aduce economii la energie de până la 35%. O altă variantă este aceea ca aparatele să între în standby atunci când nu sunt folosite, ceea ce duce la o reducere a consumului de energie cu 20%.

O soluție care pare să îndeplinească o mare parte din aceste cerințe a fost deja adoptată pe scară largă în Japonia, unde a fost introdusă de Coca Cola. Este vorba de aparatele de vending 3D, care funcționează în totalitate pe bază de energie solară și au panouri solare proprii. În plus, acestea au și dispozitive LED de măsurare a luminii, pentru a arăta care este gradul de economisire a energiei. Sistemul de refrigerare și încălzirea sunt făcute folosind materiale non – CFC (Chlorofluorocarbon) și care nu afectează stratul de ozon. Această inițiativă nu este singura inițiată de Coca Cola. Alături de PepsiCo, compania s-a alăturat unei inițiative globale care se numește Refrigerants Naturally. Cei care participă la acest program se angajează să elimine hidrofluorcarbonul (HFC) – un gaz cu efect de seră – din procesul de refrigerare și să folosească alternative naturale. Mulți producători de aparate de vending folosesc deja acest concept.

Eticheta: eco-friendly

Un alt truc recomandat pentru un mod mai eco-friendly de a face vending este reciclarea. În fond, în spatele fiecărei micro-piețe se află o companie, de aceea este responsabilitatea acelei companii să contribuie la practicile de tip green pe care clientul le așteaptă. Așadar, fie că adoptă soluții de reciclare a produselor pe care le vinde, fie folosește ambalaje green, producătorul de aparate de vending este responsabil să se asigure că reciclarea face parte din această micro-piață. De fapt, alături de reciclare mai sunt folosite două concepte, împreună acestea alcătuind regula celor trei R: “reduce, refolosește, reciclează”.

De asemenea, operatorii de vending au puterea de a decide ce produse comercializează. Produsele care sunt certificate de Rainforest Alliance asigură protecția speciilor pe cale de dispariție, controlul poluării, conservarea apelor și a solului, reducerea consumului de substanțe agrochimice, un management mai eficient al deșeurilor și ajută, practic, la conservarea a 25.000 de hectare de pădure.

Un concept cu adevărat green este cel implementat de Dentsu Green, care presupune creșterea produselor în interiorul aparatului – în acest caz fiind vorba de plante. Aparatul de vending care reușește acest lucru a fost numit Chef’s farm și în interiorul său cresc circa 60 de bucăți de salată verde pe zi. Aparatul este vândut în Japonia cu 90.000 de dolari, dovadă că producătorii care fac astfel de aparate sunt recompensați cum se cuvine. Aparatul folosește 12 aparate de tipul CFL – compact fluorescent lamp – de câte 40W pentru a duplica energia solară și este, până acum, cel mai eficient mod de a crește plante.

În concluzie, putem spune că dacă până acum sintagma vending eco-friendly era considerată un oximoron, acum a devenit un imperativ al industriei. În plus, implementarea conceptelor de acest tip reprezintă o adevărată găselniță de vânzare pentru cei de la marketing, care mereu vor găsi o modalitate smart de a promova un mod de viață green.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*