-Oana Mihalache
Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să descrie vendingul, acela ar fi inovator. De regulă, nu trec mai mult de câteva luni până când această industrie nu vine cu o găselniță care să ademenească o nouă categorie de clienți sau, pur si simplu, să aducă o noutate pe această piață care a depășit de mult parametrii uneia de nișă.
Ideea este folosită, de pildă, de o studentă din Munchen care a căutat o idee de afaceri. Principiul a fost următorul: după o noapte petrecută în club pe tocuri stiletto, sau chiar după o plimbare banală, femeile au nevoie de relaxare pentru picioare. Prin urmare, antreprenoarea din Germania s-a gândit să instaleze câte un aparat de vending cu balerini în apropierea unor cluburi din Germania. Punct ochit, punct lovit: nevoia exista deja, așa că oferta nu a întârziat să apară. A fost un parcurs firesc pentru epoca hiper-consumului. Făcuți din imitație de piele și cu talpă de cauciuc, balerinii din aceste aparate de vending sunt, cu siguranță, o adevărată alinare pentru picioarele femeilor care au purtat tocuri o noapte întreagă. Pentru doar 9 euro, multe clubbere din Germania ar fi dispuse să schimbe o pereche de pantofi cu tocuri sau platforme pe o pereche de balerini care le mai poate ține pe ringul de dans câteva ore sau ajuta să ajungă acasă relaxate și în siguranță.
Sigur, aceste aparate de vending au apărut și în Vegas, cumva normal pentru tipicul orașului. Potrivit producătorilor, balerinii sunt reciclabili – chiar dacă ei pot fi purtați câteva nopți, până la urmă vor deveni deșeuri și astfel, factorul poluant este eliminat prin faptul ca sunt din materiale reciclabile. Practic, acești balerini sunt o alternativă comodă, dar și chic, pentru fetele care nu mai suportă tocurile și nu vor să meargă desculțe acasă.
Producătorii și operatorii de vending nu au omis niciun detaliu când au conceput acest tip de aparat. În primul rând, balerinii vin într-o pungă, în așa fel încât cumpărătoarea să poată căra până acasă pantofii pe care i-a purtat. Apoi, acești balerini vin cu un concept revoluționar: sunt de tip roll-ul, ceea ce înseamnă că ocupă foarte puțin spațiu și că la următoarea sesiune de clubbing pot fi luați chiar și în geantă. Asta dacă nu cumva ținuta impune o culoare nouă și nu este nevoie ca beneficiara să cumpere o altă pereche de la automatul de vending de lângă club.
Într-un vendomat de balerini sunt stocate, de regulă, între 100 și 200 de perechi, prin urmare sunt puține șanse ca vreo fată să trebuiască să meargă pe tocuri acasă. Costurile unui astfel de aparat variază, potrivit operatorilor, între 10.000 de dolari și 25.000 de dolari, un preț convenabil ținând cont de faptul că vânzările pot fi uriașe în timpul weekendului. Un motiv în plus pentru încurajarea acestor afaceri este acela că unele dintre ele fac și acte de filantropie. De exemplu, doi operatori din Baltimore care au aparate de vending cu balerini aleg, în fiecare lună, câte o organizație non-profit către care să doneze câteva perechi de balerini.
Vending Inside încurajează inovarea și, mai presus de toate, operatorii de vending care știu să exploreze nișele de pe piață și să ofere servicii cu adevărat necesare unor anumite categorii de consumatori.