Interzicerea aparatelor de vending cu alimente nesănătoase în San Francisco este bine-intenționată, însă nu va avea efecte prea mari în frânarea obezității.

În ultima încercare de a contracara “epidemia” de obezitate în creștere, consilierul orașului San Francisco, Mark Farrell, a introdus o legislație care impune restricții cu privire la aparatele de vending în scopul de a îi împinge pe locuitorii orașului către diete mai sănătoase. Această măsură vine în urma unui val recent de politici anti-obezitate, inclusiv taxa pe băuturile răcoritoare în învecinatul Berkeley și cerințele de afișare a caloriilor și de avertizare cu privire la numărul caloriilor din New York. Similar cu aceste măsuri, noua politică din San Francisco este bine intenționată, dar este puțin probabil să aibă un impact real asupra obezității. Politica propusă ar limita tipurile de alimente și băuturi care pot fi vândute la aparatele de vending aflate pe proprietatea orașului. În cazul în care va fi votată, strategia ar interzice cu totul comercializarea de băuturi carbogazoase, dulciuri și chips-uri prin aparatele de vending. Alte alimente ar trebui să îndeplinească criterii nutriționale stricte cu privire la un conținut caloric scăzut, conținut scăzut de zahăr și de grăsime.

Există două motive de îndoială cu privire la eficacitatea măsurii. În primul rând, restricțiile aplicate aparatelor de vending nu pot reduce de fapt numărul de calorii pe care oamenii îl consumă. De exemplu, mai multe studii au examinat impactul restricționării băuturilor răcoritoare carbogazoase în aparatele de vending din școli. Ei au comparat accesul studenților la răcoritoarele carbogazoase și cantitatea din acest lichid consumată în statele care au pus în aplicare restricții la aceasta cu cele din statele care nu au restricții. Ei au descoperit ca în timp ce elevii din statele cu restricții pentru băuturile răcoritoare au avut acces la mai puțină băutură carbogazoasă în școală, ei nu au redus consumul lor general al acestui produs. În schimb, ei au compensat accesul restricționat din acest produs, fie aducând-o cu ei la școală, fie bând mai mult lichid de acest gen în afara școlii.

Așadar aceste politici au eșuat în școli, unde elevii au mai puține alternative. În schimb, consumatorii din San Francisco nu vor trebui decât să meargă câțiva pași în plus pentru a ajunge la un magazin sau la un aparat de vending care nu se află pe proprietatea publică, pentru a cumpăra o băutură răcoritoare sau gustarea pe care și-o doresc. Șansele ca restricția limitată din San Francisco pe aparatele de vending să lucreze acolo unde restricții mai invazive au eșuat sunt foarte mici.

În al doilea rând, contrar părerii larg răspândite, băuturile răcoritoare carbogazoase și alimentele nesănătoase nu par a fi responsabile pentru excesul de greutate al majorității americanilor. Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că relația dintre junk food și obezitate este determinată în principal de obezii patologici. Pentru 95% dintre americani, care nu se încadrează în categoria de greutate extremă, consumul de junk food nu variază. Acest lucru înseamnă că consumul de alimente nesănătoase nu explică într-adevăr diferențele în greutate ale acestora.

Legislația propusă subliniază o tendință îngrijorătoare în încercările recente de a contracara ratele de creștere ale obezității în Statele Unite. În timp ce problema și consecințele negative asupra sănătății pe care politicile statului încearcă să le abordeze sunt reale, soluțiile oferite sunt adesea bazate pe nimic mai mult decât o bănuială.

În multe cazuri, suporterii acestor măsuri nu reușesc să definească clar modul în care ei se așteaptă ca măsurile propuse să aibă un impact asupra dietei consumatorilor și în cele din urmă să le îmbunătățească sănătatea. De fapt, aceste politici de multe ori persistă și sunt adoptate de alte guverne chiar și atunci când studiile arată că ele nu funcționează. Dacă dorim să facem progrese în lupta împotriva obezității, avem nevoie de politici care să se bazeze pe dovezi clare ale eficienței lor – nu pe gândire pozitivă.

Excepțiile nu duc la o implementare cu succes a legislației “anti-junk food”

Cu toate acestea, dispecerii orașului de la serviciul de urgență American – 911, pot face excepție de la lege. Consilierul primăriei San Francisco, Mark Farrell, a modificat legislația pentru a scuti Departamentul de Administrare al Urgențelor de la această lege,  în urma unei întâlniri cu sindicatul de aici, care reprezintă angajații dispeceratului de urgență ai departamentului 911. În cadrul întâlnirii, membrii personalului său au declarat că lucrătorii de aici ar dori să aibă acces continuu la băuturile energizante…

Așa că la ce bun toată această tevatură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*