-Oana Mihalache

Așa cum notam în numărul precedent, industria de vending din SUA a înregistrat o creștere de 4% în anul 2015, creștere care a fost susținută de un nou model de a face business în această industrie (fapt confirmat de investițiile tot mai mari în ceea ce americanii numesc Vending Management Systems). Din acest motiv, partea a doua dedicată acestui subiect va prezenta în detaliu principalele tendințe care au stat la baza unei creșteri accelerate a industriei de vending de pe continentul nord-american, printre acestea numărându-se dezvoltarea sistemelor de management care au redus o parte din costuri pentru operatori, adoptarea pe scară tot mai largă a plății electronice, dar și creșterea varietății produselor, fapt care a dus la mărirea bazei de clienți.

Industria de vending din SUA urmează, fără îndoială, o pantă ascendentă, după cum arată raportul publicat anul acesta de VendingMarketWatch.com, care face o radiografie completă a stării acestei industrii pe anul 2015. După cum arată graficul acestei evoluții, industria de vending a crescut constant din 2010, însă nu a reușit să atingă încă valoarea din anul 2007, de dinaintea crizei financiare – de 23.21 miliarde de dolari – cu toate că se îndreaptă înspre această sumă. Potrivit aceluiași raport, cel mai important trend care a susținut creșterea veniturilor din vending în 2015 a fost binomul creșterea eficienței + reducerea costurilor fixe.

Ei bine, experții au găsit un numitor comun sub care să unească, la nivel conceptual cel puțin, cele două tendințe: sistemele de management în vending – Vending Management Systems (VMS), care în 2015 au atras investiții mari din partea operatorilor. Puțin peste jumătate dintre operatorii de vending din SUA folosesc un astfel de sistem. Când vine vorba despre cei care au raportat creșteri în 2015, procentul celor care au folosit VMS este de 62.6%.

Sisteme de Management în Vending – cui prodest?

O întrebare legitimă legată de rolul sistemelor de management în creșterea industriei de vending ar fi care este, în fapt, contribuția acestora la dezvoltarea industriei. Mai pe scurt – cui prodest (cui îi folosește)? Un management bun înseamnă eficientizarea costurilor, înseamnă minimizarea riscurilor, investiții smart. Costurile unui business au crescut, iar operatorii de vending s-au adaptat acestei noi realități.

Raportul amintit arată că o treime dintre ei au renunțat la conturile neprofitabile, și-au reevaluat rutele și au redus frecvența în ceea ce privește asigurarea serviciilor – toate acestea fiind realizate cu ajutorul noilor VMS. În plus, concomintent cu folosirea acestora au crescut și investițiile în inovațiile tehnologice, ceea ce a ajutat operatorii să își cunoască mai bine afacerea și să își îmbunătățeasca rata profitului. Implementarea softurilor inteligente, trecerea în e-commerce, adoptarea unor sisteme de management al relațiilor cu clienții – toate acestea au contribuit la eficientizarea operațiunilor care implicau costuri ascunse în retailul automatizat.

Plățile cashless cresc vânzările

Pe lângă măsurile legate de eficientizare, tot mai mulți operatori fie au renunțat la plățile cash, fie au ad[ugat opțiuni complementare. Numărul aparatelor de vending care acceptă plăți cu carduri de debit și de credit a ajuns la 15% din totalul celor existente pe piața din SUA, de 4.5 milioane. Mulți operatori susțin că după ce au adoptat sistemele de plată de tip cashless, vânzările au crescut. Cu toate acestea, numărul celor care acceptă doar plăți cu bancnote sau monede este încă destul de ridicat, factor care reprezintă un dezavantaj clar în fața competiției pe segmentul de snack-uri și gustări. Chiar dacă la o scară mult mai mică, au început să ia avânt și plățile pe mobil, dar și a aplicațiilor de mobil care folosesc codurile QR ale produselor, însă doar în jur de 1% dintre operatori au implementat astfel de sisteme.

Diversificarea, cuvântul cheie al industriei de vending în 2015

Chiar dacă produsele cu cea mai mare rată de profit pentru operatori au rămas dulciurile, snack-urile, confecțiile și băuturile răcoritoare, tot mai mulți operatori își diversifică gama de produse și adaugă fie categorii noi, fie branduri noi, fie se concentrează pe factorul healthy food. Cele mai vândute produse au fost dulciurile, snack-urile cu valoare nutritivă mare, produsele de patiserie, chipsurile, băuturile energizante, dar și cafeaua, ceaiurile și apa. Chiar dacă băuturile carbogazoase se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește consumul pe toate segmentele de retail, în industria de vending ele au adus cu 10%-13% mai multe venituri față de anul trecut.

Trebuie menționat faptul că diversificarea produselor nu a fost un trend pregnant în 2015, având în vedere că 64% dintre operatori susțin că au preferat să mențină același mix de produse. Sigur, asta nu exclude diversificarea în ceea ce privește brandurile, de pildă.

În afară de diversificarea produselor, mulți operatorii au ales în 2015 să își diversifice serviciile, mai arată acest raport. Astfel, dacă unii au ales să ofere servicii de reparații pentru echipamente de vending, alții s-au orientat către rolul de distribuitor pentru anumite branduri sau către industria de catering, toate acestea pentru venituri suplimentare.

Acestea sunt cele mai importante trenduri care au impulsionat creșterea veniturilor în industria de vending din SUA anul trecut, o industrie care devine tot mai volatilă și care se adaptează constant nevoilor pieței. În numerele care urmează, Vending Inside vă va prezenta și alte aspecte ale raportului amintit, care a abordat din mai multe unghiuri creșterea exponențială a vendingului american.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*