– Oana Mihalache
Dacă până acum cantina sau campusul universității erau cele mai populare locuri de socializare pentru studenți sau elevi, locul acestora ar putea fi luat de… aparatele de vending pline cu pizza. Nu este niciun secret legat de faptul că pizza ocupă un loc fruntaș printre preferințele culinare ale studenților, prin urmare ideea pe care au preluat-o cei de la Xavier University, de pildă – de a instala aparate de vending cu pizza – este un exemplu perfect de marketing targetat.
Noutatea nu constă în specificul acestor aparate – ideea cu pizza care poate fi cumpărată (și chiar preparată) de la aparatele de vending le aparține, așa cum era de așteptat, italienilor de la Let’s Pizza. Aceste aparate au intrat cu succes pe piața din SUA, iar acum se anunță instalarea lor în locuri în care până acum nu s-ar fi putut cumpăra o pizza ca la restaurant. Un alt producător italian, Wonder Pizza, a anunțat recent că îți propune să își extindă lanțul de distribuție la nivel global în 2016. A durat aproximativ cinci ani pentru ca aparatul să fie conceput, de la design până la funcționalitate, iar investiția a ajuns la șase milioane de dolari. Prepararea și livrarea unei pizza durează două minute.
Chef, pizza în loc de foie gras!
Cei de la Xavier University – o universitate privată din Ohio, SUA – au decis să se asigure ei înșiși că studenții lor vor mânca o pizza proaspătă și gătită de bucătari pricepuți. Ei bine, pizza pentru aparatele de vending instalate la această universitate sunt gătite de bucătari care au fost instruiți de un chef francez și sunt apoi încălzite într-un cuptor cu convecție. Costul unei pizza este de nouă dolari, iar aparatul a devenit deja funcțional din luna august, prin urmare cei de la Xavier University se pot lăuda cu implementarea unei idei care a fost deja testată de producătorii de vending, însă ei au preferat să nu automatizeze complet procesul. Prezența bucătarilor, care prepară pizza înainte de a fi vândută studenților, le conferă acestora mai multă încredere în prospețimea ingredientelor și a produsului. În plus, diversificarea rețetelor este mai ușoară atunci când în lanțul de producție sunt păstrați și bucătarii.
Primul automat de pizza din Statele Unite
Campusul universității Xavier a devenit primul loc din Statele Unite în care a fost amplasat un aparat de vending cu pizza, potrivit comunicatului oficial al celor de la universitate. Costul aparatului a fost cu mult mai redus față de cel al aparatelor introduse în Europa: doar 55.000 de dolari au fost investiți. Cei de la Xavier University au colaborat cu o companie din Cincinnati cunoscută in domeniu, Paline, distribuitor exclusiv al noilor aparate de vending, care au fost produse însă de compania franceză Adali. Nu este o coincidență, așadar, integrarea unui chef francez în procesul de gătire. Bucătarii vor face sute de pizza în fiecare zi, având în vedere că aparatul are o capacitate de 70 de pizza. Chiar dacă universitatea are și alte variante pentru pauzele de masă, cum ar fi barurile de sandwich-uri sau restaurantele mexicane, niciunul dintre acestea nu este deschis 24/7, așa cum vor fi aparatele de vending cu pizza.
Chiar dacă vendomatele cu mâncare nu sunt un element de noutate absolută pentru SUA, în New York aparatele cu cupcakes fiind deja foarte populare, cumpărarea unei pizza de la un aparat de vending va deveni cel mai probabil, în scurt timp, o activitatea foarte comună pentru nord-americani, cunoscuți ca mari iubitori de pizza. Si, e vero, le-ar spune un italian studenților americani care încă nu le vine să creadă că vor putea comanda o pizza la fel de ușor cum comandă acum o cafea de la un automat.