-Oana Mihalache

Atât operatorii, cât și specialiștii din domeniu, au căutat în ultimii ani o soluție pentru integrarea unor soluții de snack-uri sănătoase și utile în ”meniul” pe care distribuitorii din vending îl alcătuiesc pentru clienții lor. Un lucru care a captat însă atenția lor în ultima perioadă a fost asigurarea unor mese bogate în proteine.

Cea mai bună modalitate de a oferi aceste tipuri de snack-uri clienților s-a dovedit a fi conceptul de micropiețe, în care pot fi amenajate cel mai ușor rafturi cu produse proaspete, ușor de înlocuit și totodată atrăgătoare pentru clienți.

Faptul că operatorii de vending s-au gândit tot mai mult la integrarea proteinelor în produsele pe care le distribuie în micropiețe arată și un interes ridicat al clienților pentru asta. Datele statistice arată că, în Statele Unite cel puțin, 78% dintre consumatori susțin că un meniu bogat în proteine este indispensabil pentru o dietă sănătoasă și peste 50% dintre adulți spun că vor ca mesele lor să includă mai multe proteine. Acest lucru nu ar fi în detrimentul lor, spun specialiștii în sănătate – proteinele intră în componența mușchilor, a oaselor și a pielii, fiind folosite de corpul nostru pentru a reface țesuturile. Cu toate acestea, aparatele de vending nu oferă în prezent foarte multe opțiuni de snack-uri cu un conținut proteic ridicat. Asta în condițiile în care americanii, de exemplu, au cheltuit de-a lungul anului 2015 nu mai puțin de 2,8 miliarde de dolari pe snack-uri care conțin carne uscată, iar vânzările de batoane din carne au crescut cu 12.5%. Un alt produs bogat în proteine și cu o popularitate tot mai crescută în rândul clienților din fața aparatelor de vending sau a micropiețelor este brânza, care poate fi ușor folosită în snack-uri de tipul sandwich-urilor, de pildă.

Unul dintre proiectele care îmbină cu succes cele două concepte – micropiețele și produsele cu un conținut ridicat de proteine – este H.U.M.A.N. Healthy Vending. Un prim prototip al acestui operator a fost deschis în LA, după care multe altele au urmat, promovând astfel conceptul de healthy vending. ”Acum avem în jur de 2.000 de aparate în circulație și plănuim să operăm alte 10.000 de locații în următorii ani, iar în următorii doi-trei ani ne așteptăm să avem creșteri egale în micropiețe și aparatele de vending”, declara antreprenorul acestui proiect în 2014, la scurt timp după ce a fost demarat. De altfel, acesta susținea că în industria de vending conceptul de healthy food va deveni norma, și nu excepția, în următorii ani, precizând că femeile sunt mai predispuse să frecventeze micropiețele. Care sunt avantajele? Ei bine, sunt mult mai accesibile decât aparatele de vending, pentru că se elimină acea barieră fizică dintre produse și consumator, acesta din urmă putând să aleagă produsele înainte de a le cumpăra, așa cum se întâmplă și într-un magazin. Micropiețele sunt practic niște platforme care revoluționează conceptul de vending, fiind considerate de mulți un fel de bufet suedez. Integrarea produselor cu un conținut ridicat de proteine în circuitul micropiețelor va face ca acestea să poată concura cu magazinele de tip fast food, dar și cu magazinele de proximitate, micropiețele devening o alegere firească a clienților pentru că mărimea și flexibilitatea lor le fac adaptabile oricărui mediu.Trăim în epoca vitezei, tocmai de aceea astfel de concepte, care integrează micropiețele și alimentele care conțin mai multe substanțe nutritive – venind să completeze la raft dulciurile și băuturile răcoritoare atât de specifice domeniului de vending – sunt binevenite pentru consumatorul grăbit. Sănătatea nu este de fiecare dată o alegere, însă alegerea unui meniu sănătos prin care să prevenim degradarea ei este în mod cert în mâinile noastre. Sau, altfel spus, pe rafturile micropiețelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*