-Oana Mihalache
V-ați gândit vreodată că un sistem de iluminat poate îmbunătăți calitatea unor produse pe care le consumăm? Ei bine, un studiu derulat recent de cercetătorii de la Virginia Tech arată că lumina emisă de LED-uri în cazul produselor lactate nu este de preferat doar pentru o factură mai redusă, dar și pentru că datorită acesteia laptele va avea un gust mai bun.
Cu toții am observat că alimentele își pierd, încet-încet, gusturile pe care le știm din copilărie. Asta se datorează folosirii pe o scară tot mai largă a conservanților, procesării tot mai intense, dar și faptului că sunt produse și comercializate în cantități tot mai mari și un oarecare proces de ”diluare” este inevitabil. Dar acest gust poate fi recuperat, spune studiul citat, care a fost publicat și în Journal of Dairy Science. Folosirea becurilor LED în vitrinele sau aparatele de vending în care este expus laptele se practică deja în Statele Unite, în locul luminii fluorescente, folosită de regulă. Mai mult, s-a observat că lumina fluorescentă are un impact negativ asupra gustului laptelui din retail, descris de mulți consumatori ca având un gust lâncezit.
Cum s-a concretizat acest studiu? Cercetătorii au încercat să caute modalități prin care să rețină gustul și nutrienții din lapte și, după mai multe teste, au ajuns la concluzia că înlocuirea luminii fluorescente cu cea care provine de la becuri LED ajută la reducerea proprietăților negative ale acestui aliment. Totul a pornit de la prezumția, bazată pe cifre și rezultată de pe teren, că în ultimii ani consumul de lapte a cunoscut un ușor declin. Ei bine, acest fapt a fost datorat, printre altele, și faptului că lumina fluorescentă folosită în retail pentru a lumina frigiderele sau rafturile pe care este păstrat laptele alterează gustul laptelui.
Un alt element important care trebuie respectat pentru ca gustul alimentelor să fie cât mai aproape de cel natural este menținerea produselor în condiții sanitare ireproșabile. Acest lucru va potența efectul pe care folosirea luminii LED – o lumină albastră – îl va avea asupra alimentelor. Condițiile sanitare impecabile trebuie respectate și în cazul echipamentului folosit pe linia de producție, dar și în procesul de împachetare. În plus, alegerea LED-urilor este și o variantă considerată „verde”, eco-friendly deci, având în vedere că presupune un consum mai redus de energie.
Potrivit celor de la Virginia Tech, lumina LED influențează, la nivel chimic, un compus numit Riboflavin, un nutrient care se oxidează sub efectul luminilor fluorescente. Pe de altă parte, multe dintre proprietățile gustului de lapte proaspăt sunt pierdute și în cadrul procesului de împachetare, când se pierde gustul de lapte proaspăt pasteurizat, iar în direcția asta trebuie făcute, de asemenea, modificări. În schimb, există și un câștigător al acestei ecuații: crește consumul de lapte de migdale, pe măsură ce opinia potrivit căreia laptele vegetal este mai sănătos câștigă teren.
Indiferent de tipul de lapte pe care îl consumați, puteți verifica dacă în cadrul aparatului de vending de la care îl achiziționați sau în frigiderul din supermarket sunt instalate sau nu lumini LED. Puteți începe chiar în nume personal să faceți lobby pentru ca asta să se întâmple, pentru că uneori schimbările importante se produc de la firul ierbii. Nu uitați, miza este recuperarea gustului, sau mai degrabă conservarea, a unui produs de bază din alimentația multora dintre noi.