Cafeaua este unul dintre cele mai întâlnite și consumate produse din industria vendingului, însă puțină lume se gândește la complexitatea procesului de producție, la impactul schimbărilor climatice asupra recoltelor, sustenabilitatea economică a nișei, dar și altele. Toate aceste probleme vor fi discutate de jucătorii de pe această piață, dar și de cei interesați, în vara anului 2017, când va avea loc primul forum mondial dedicat producătorilor de cafea. Este vorba despre World Coffee Producers Forum.

Evenimentul va avea loc la anul în perioada 10-12 iulie în capitala Columbiei, Medellin, care devine astfel prima țară ce găzduiește un astfel de eveniment. Care este miza acestei manifestări? Ei bine, acolo vor fi prezenți jucători cheie din lanțul de producție al cafelei – producători, exportatori, retaileri, specialiști în soiuri de cafea – pentru a aborda principalele provocări la adresa industriei producătoare de cafea. Vor fi prezenți acolo actori ai industriei din Statele Unite, Canada, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Asia. Cu atât mai important, acolo vor fi și reprezentanți importanți din 40 de țări producătoare de cafea, printre care – Columbia, Brazilia, Panama, Peru, Bolivia, Ecuador, Mexic, Guatemala, Costa Rica, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Etiopia, Kenya, Tanzania, Uganda, Camerun, Ruanda, Coasta de Fildes, Togo, Vietnam, Indonesia, India și China. Prin urmare, dincolo de aspectele importante discutate, un rol deosebit va fi acordat și activității de networking, de discutare a unor posibilități de business, de ce nu de încheiere a unor contracte de colaborare. Industriile care sunt amenințate de anumiți factori – exogeni sau endogeni – au nevoie mai mult ca oricând de coeziune și solidaritate.

Profilul participanților este însă mult mai larg, fiind invitați și oameni din fara lanțului de producție. Din Columbia, de pildă, vor participa reprezentanți ai instituțiilor din industrie, ONG-uri, fundații, oameni din mediul academic, din organizații multilaterale, certificatori, verificatori, entități publice, dar și reprezentanți din partea băncilor. Un bonus al participării la acest eveniment ar putea consta în faptul că participanții vor avea parte de un tur în regiunea producătoare de cafea Antioquia, pentru a afla secretele din spatele industriei de cafea din Columbia și vor avea ocazia să guste diverse soiuri de cafele, respectiv cele oferite de participanții la forum, fiecare cu specificul ei. Cei care doresc să se înregistreze o pot face pe site-ul oficial dedicat evenimentului: http://worldcoffeeproducersforum.com/.

Importanța cafelei pentru industria de vending

Am menționat un loc privilegiat al cafelei în cadrul industriei de vending, pentru că cifrele susțin acest fapt. De pildă, dacă luăm în calcul industria de vending europeană, este important de notat că din totalul ”parcului de automate de vending” – care totalizează în jur de patru milioane de aparate, 60% sunt aparatele cu băuturi calde, iar jumătate dintre acestea sunt aparate de espresso sau cafea măcinată. Este la fel de important de știut faptul că în Europa 80% din totalul aparatelor de vending sunt operate în șase piețe (”The Big Six”) – Italia, Franța, Germania, Olanda, Spania și Marea Britanie. Cafeaua a fost folosită în vending pentru prima dată în 1946, sistemul fiind gândit în corelație cu pauzele de cafea.

Interesul pe care o țară ca România ar trebui să îl manifeste pentru un astfel de eveniment și pentru concluziile sale este dat de relevanța sa pentru industria de cafea sau/și de vending de aici. În cazul acesta, ar trebui să fie ridicat, pentru că în România, cafeaua este materia primă de bază pentru operatorii de vending, mai exact pentru peste 80% dintre operatorii care distribuie acest produs în aparatele lor. Cei mai mari producători de cafea nu vin însă din Europa, ci din America Latină (nefiind așadar o întâmplare că un eveniment de acest gen este organizat acolo) – Columbia fiind în top patru alături de Brazilia, Guatemala și El Salvador – dar și din Africa și Asia.

Chiar dacă acest forum este primul de acest gen, semnalul pe care îl trimite industriei și reverberațiile pe care informațiile disecate le vor produce vor fi cu siguranță de mare folos producătorilor de cafea, dar și operatorilor de vending. Faptul că acest eveniment dedicat ”elixirului dimineții” vine într-un moment în care avem de-a face cu o revoluție tehnologică în domeniu arată faptul că oamenii din industrie sunt preocupați să țină pasul cu schimbările și să se adapteze acestora.

În plus, un alt subiect foarte important ce se va discuta la acest eveniment este despre „sustenabilitatea lanțului de cafea”. De la producătorii de cafea și până la consumatorul final, cafeaua trece prin mai multe procese și afectează milioane de oameni. Susținerea prin programe speciale ale fermelor/plantațiilor de cafea și a fermierilor care lucrează aici, care unii dintre ei trăiesc la limita sărăciei, reprezintă unul din punctele importante de pe agenda discuțiilor. Să nu uităm că o recoltă bună de cafea depinde de mulți factori: de solul fertil, de ploile acide, de necesarul de apă necesar realizării cafelei, de lanțul de distribuitori și importatori, de condițiile de transport, șamd. Toate astea asigură sustenabilitatea industriei, adică a faptului că ne vom bucura de cafea atât noi, cât și generațiile viitoare multe decenii de acum înainte. Iar totul începe acum și trebuie făcut acum. Timpul nu mai are răbdare cu noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*