EVA publică un raport care evidențiază cerințele la nivelul Uniunii Europene

Operatorii de vending depun, de un număr de ani, eforturi constructive în vederea lărgirii ofertei de produse în aparatele proprii, pentru a-și duce astfel la îndeplinire rolul de a atenua tendințele, care se încăpățânează să rămână ascendente, de creștere a ratei obezității și supraponderalității în Europa.

Cu toate acestea, până în prezent, s-a manifestat o lipsă acută de informații consistente și detaliate, în toate părțile continentului, cu privire la modul în care statele membre ale Uniunii Europene (UE) privesc și abordează industria vendingului – în vederea încurajării extinderii și diversificării ofertei de produse disponibile în aparate.

EVA a dat recent publicității o sinteză a legislației specifice, liniilor de îndrumare și celor mai bune practici cu privire la operatorii de vending, sub titlul „Inițiative europene pentru încurajarea unei oferte mai largi de produse în automate”, ca parte a angajamentului pe care și l-a asumat în calitate de membru al Platformei de acțiune a UE privind alimentația, nutriția și activitatea fizică.

Obiectivul general al studiului este să asigure cea mai bună informare cu putință a operatorilor cu privire la ce produse pot sau ar trebui oferite și în ce medii, precum și cu privire la ce se poate dovedi de ajutor pentru a încuraja apariția de produse din ce în ce mai „sănătoase” în automatele din Europa.

Știți …

  • Ce locații și în ce țări au fost interzise automatele?
  • Care sunt cerințele și restricțiile impuse produselor în anumite medii?
  • Care sunt recomandările de produse și îndrumările de bună practică pentru operatorii de vending?
  • Care sunt inițiativele promovate în industria de vending pentru a susține un stil de viață mai sănătos?

Raportul identifică țările în care automatele au fost interzise complet din mediul școlar (ex. Franța), cele care impun cerințe de sănătate produselor (ex. Oficiul Central pentru Servicii de Sănătate din Irlanda) și cele care impun doar cerințe minime sau nicio cerință la nivel național exclusiv cu privire la vendingul de produse sănătoase (ex. Germania). Din perspectiva reglementării, unele piețe au promovat legi speciale care vizează doar automatele (ex. Portugalia), în timp ce alte țări au inclus automatele în cerințele mai ample aplicabile produselor destinate vânzării în unitățile de alimentație publică/cantine (ex. Polonia).

Având potențialul de a fi util atât operatorilor de vending, cât și în negocierile de ofertare, raportul prezintă și bunele practici la nivelul instituțiilor publice (Belgia – cerințele contractului STIB/MIVB) și cel al industriei (Regatul Unit și Irlanda – îndrumările AVA pentru operatorii de vending) pentru a ajuta aparatele de vending să distribuie o gamă mai largă sau mai multe produse nutritive.

Din nefericire, acesta evidențiază însă și faptul că niciun stat membru UE nu încurajează și nici nu sprijină în mod proactiv operatorii de vending să își modifice în mod pozitiv oferta, mai mult decât impunând interdicții și restricții. Acest lucru în ciuda faptului că Malta, spre exemplu, a sugerat că instruirea publică a operatorilor de vending în acest domeniu se poate dovedi de ajutor.

Ceea ce este evident însă, este faptul că din ce în ce mai multe state membre UE și instituții solicită produse mai sănătoase în vendomate, iar majoritatea statelor membre UE par să limiteze activitățile și produsele de vending în anumite medii publice.

Operator de vending – a venit vremea să ne diversificăm gama de produse, altfel vom suporta curând consecințele!

Raportul poate fi descărcat gratuit de pe http://vending-europe.eu/en/subject-areas/hygiene–nutrition/eu-platform.html

Platforma de acțiune a Uniunii Europene privind alimentația, activitatea fizică și sănătatea

EVA este membru fondator al Platformei de acțiune a Uniunii Europene privind alimentația, activitatea fizică și sănătatea, un forum pentru organizații din domenii care variază de la industria alimentară până la ONG-urile active în domeniul protecției consumatorilor, care doresc să își declare angajamentul față de soluționarea tendințelor curente în alimentație și activitate fizică.

Scopul platformei este să furnizeze exemple de acțiuni coordonate raportat la aceste tendințe manifestate în diferite părți ale societății, menite să încurajeze inițiative naționale, regionale sau locale în Europa.

EVA promovează inițiative pentru activități de vending mai „sănătoase” care să vină în ajutorul unei alimentații mai echilibrare, însă nu susține și interzicerea arbitrară a automatelor. EVA face apel la statele membre și instituțiile naționale să colaboreze cu asociația relevantă de vending sau chiar direct cu operatorii de vending pentru a promova o gamă mai diversificată de produse nutritive în aparate.

În prezent, EVA este în proces de evaluare a Angajamentului asumat pentru anul 2017, și intenționează să îl dea publicității în primul trimestru al anului curent

În anul 2016, EVA s-a angajat să consemneze „Inițiative europene care încurajează diversificarea produselor în automate”. Acest document, care poate fi accesat fără restricții mai jos, a compilat și sintetizat legislația, cerințele și cele mai bune practici și îndrumări aplicabile produselor oferite de operatorii de vending în aparate.

Raportul urmărește să informeze 1) Operatorii de vending europeni și 2) membrii platformei UE și factorii interesați de la nivel politic cu privire la țările și regiunile care încurajează operatorii de vending să plaseze produse mai sănătoase și, respectiv, să evidențieze locațiile în care automatele nu sunt permise sau sunt supuse unor restricții de furnizare a produselor alimentare.

Obiectivul general este să asigure cea mai bună informare cu putință a operatorilor cu privire la ce produse pot sau ar trebui oferite și în ce medii, precum și cu privire la ce se poate dovedi de ajutor pentru a încuraja apariția de produse din ce în ce mai „sănătoase” în automatele din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*