Oana Mihalache

Industria de vending este una volatilă, ca atare schimbările se petrec nu doar cu o viteză năucitoare, ci și în direcții greu de anticipat și cu ”viraje” pe care nici un guru al industriei nu le-ar bănui a priori. Ei bine, una dintre acestea este ascensiunea tot mai accentuată a segmentului reprezentat de produsele ready-to-eat – segment compus din acele feluri de mâncare de origine animală sau vegetală care sunt deja gătite, înghețate, spălate, încălzite sau răcite și procesate în așa fel încât pot fi consumate direct sau după ce sunt încălzite. Aceste produse sunt perfecte pentru o gustare sau pentru a înlocui o masă și tot mai mulți jucători de pe piață oferă deja variante de produse naturale sau organice, pentru a satisface clienții tot mai pretențioși sau pur și simplu atenți la sănătate.

Aceste produse trebuie însă să îndeplinească o serie de standarde de calitate referitoare la procesare, spălare, uscare, răcire, congelare și împachetare. Ei bine, faptul că sunt la îndemâna clienților care au un stil de viață agitat, le face preferabile pentru tot mai mulți clienți. Ca atare, este de așteptat ca în perioada 2016-2026 rata anuală de creștere a acestei piețe să fie de 7.2%, iar estimările arată că valoarea totală a pieței va atinge aproape 200 de miliarde de dolari până în 2026. Piața globală a produselor ready-to-eat este la rândul ei segmentată după tipul produsului (din carne/ cereale/ legume/ altele), tip de împachetare (conserve/ congelate), canale de distribuție (magazin de proximitate/ supermarket/ hypermarket). Dacă e să ne referim strict la tipul produsului, cele bazate pe carne vor avea cel mai mare succes – acestea reprezintă deja 45% din totalul pieței. În ceea ce privește tipul de împachetare, produsele congelate sau reci vor avea o creștere anuală de 8%. Apoi, cele distribuite prin supermerketuri sau hypermarketuri reprezintă deja 34% din piață și este estimat că procentul va crește.

Harta globală a industriei ready-to-eat

Distribuția acestor produse este segmentată în șapte piețe sau regiuni – America de Nord, America Latină, Europa de Vest, Europa de Est, Asia Pacific (excluzând Japonia), Orientul Mijlociu și Africa și Japonia. Dacă unele dintre acestea sunt piețe emergente pe această nișă, putem spune că regiunea Asia Pacific reprezintă 18.2% din industrie și ar putea ajunge la 20.4% în 2026, America de Nord reprezintă deja 40.1% din industrie și va avea, până în 2026, o creștere anuală de 7.3%.

Câteva schimbări din aceste regiuni vor influența cu siguranță evoluția industriei ready-to-eat – dintre acestea amintim creșterea veniturilor, adoptarea unor stiluri de viață instabile sau agitate în multe țări din regiunile Asia Pacific, America Latină sau Europa de Est. Unii dintre cei mai importanți și mai cunoscuți jucători de pe piață sunt Nomad Foods Ltd., Bakkavor Foods Ltd., General Mills Inc., McCain Foods, Premier Foods Group Ltd. și 2 Sisters Food Group.

Care este motorul din spatele acestei creșteri – actuale și prefigurate? Este vorba, de fapt, de un cumul de factori. În primul rând, amintim creșterea numărului de femei angajate, ponderii populației din segmentul Millenials (mai precis cei născuți după 1980), programele aglomerate. Toate acestea converg pentru a ”forța” consumatorii să aleagă opțiuni de a mânca ”din mers” sau de a cumpăra mâncare de la cele mai apropiate puncte de vânzare – iar un aparat de vending este ideal pentru asta, cu toate că alimentele ready-to-eat pot fi achiziționate și de la magazine.

Nu în ultimul rând, faptul că producătorii acordă o atenție tot mai sporită ingredientelor și pun un accent mai mare pe folosirea produselor naturale, cu o valoare nutritivă ridicată, face ca popularitatea snack-urilor sau gustărilor de tipul ready-to-eat să crească vertiginos. Dacă vă numărați printre consumatori, acest din urmă mesaj se traduce în felul următor: chiar dacă ritmul de viață impus în secolul vitezei ne obligă să mâncăm ready-to-eat, nu trebuie să sacrificăm calitatea produselor. Iar producătorii nu pot fi conștienți de asta dacă nici consumatorii nu sunt. Prin urmare, calitatea depinde de voi, dragi fani ai vendingului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*