Se preconizează că exporturile de cafea din Vietnam vor scădea cu 20-30% în 2016 din cauza vremii nefavorabile. Nguyen Viet Vinh, secretarul general al Asociației Vietnameze a Producătorilor de Cafea și Cacao (Vicofa), a declarat că țara a exportat anul trecut aproximativ 1,79 milioane tone de cafea în valoare de 3,36 miliarde de dolari, un volum cu 33,6% mai mare, respectiv o valoare cu 25,6% mai mare decât în anul anterior.

Vicofa estimează că exporturile de cafea ale țării vor scădea cu 20-30%, până la doar 1,3 milioane de tone. Vinh a atribuit această scădere bruscă problemelor cauzate de El Nino, care a provocat secete în regiunea centrală, locul unde se găsesc majoritatea plantațiilor de cafea, și vreme rece în provinciile nordice.

În plus, suprafața tot mai mare de cafea replantată și operațiunile masive de plantare a piperului și a pomilor fructiferi au contribuit la scăderea producției de cafea pentru export în cultura 2016-2017. De asemenea, acest lucru ridică multe probleme pentru dezvoltarea sustenabilă a cafelei în regiunea centrală, a adăugat Vinh.

Conform programului de replantare de cafea inițiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aproximativ 120.000 de hectare de cafea vor fi replantate în regiunea centrală în perioada 2014-2020. Totuși, lucrările decurg lent din cauza dificultăților financiare. Printre motivele invocate se regăsește și rata ridicată a dobânzii pentru împrumuturile bancare.

Sursa: www.comunicaffe.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*