Ce au în comun chipsurile coapte Lay’s, chipsurile Simply Tostitos și sucul Diet Mountain Dew? Toate acestea sunt produse „fără vină“, conform clasificării realizate de PepsiCo.

După ce New York Times a raportat o creștere a vânzărilor globale ale companiei, CEO-ul PepsiCo Indira Noonyi a reiterat într-o discuție cu analiști de pe Wall Street că 45% din venituri provin acum din vânzarea de astfel de produse „fără vină”. Cifra subliniază modul în care producătorii de gustări vor să se poziționeze pentru a ține pasul cu îndreptarea preferințelor clienților spre opțiunile alimentare sănătoase.

În momentul de față, există numeroase dezbateri cu privire la ce înseamnă alimente sănătoase pentru consumatori. Iar părerile despre acest subiect se pot schimba oricând. Anul trecut, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente a anunțat că își va reevalua ghidul care specifică în ce condiții companiile pot folosi termenul „sănătos” pe ambalaje pentru a reflecta cele mai recente descoperiri științifice. Producătorul batoanelor cu nuci și fructe Kind, care fusese avertizat cu privire la modul în care utilizează acest termen, a declarat că definiția agenției este învechită.

PepsiCo Inc., compania care produce Doritos, Tropicana și Gatorade, consideră că produsele care conțin ingrediente „pozitive”, cum ar fi cereale, fructe și legume, fac parte din categoria „fără vină”. Conform PepsiCo, din această categorie fac parte și băuturile Naked, deși unele sortimente conțin peste 400 de calorii și 50 de grame de zahăr din fructe per sticlă, dar și produsele Quaker, cum ar fi „fursecul de mic dejun”, care conține 180 de calorii, 6 grame de grăsimi și 14 grame de zahăr.

Și băuturile care conțin mai puțin de 70 de calorii per o porție de 355 ml fac parte din aceeași categorie, la fel ca gustările cu mai puține grăsimi saturate sau sodiu decât echivalentele lor obișnuite.

Deși PepsiCo Inc. nu a adăugat pe etichete termenul „fără vină”, pe care îl folosește pe Wall Street, ideea se subînțelege prin numele de produse care conțin „simplu” sau „copt”, dar și prin modul în care sunt promovate.

Tim Caufield, profesor la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității din Alberta, spune că genul acesta de produse oferă un semnal clar că lucrurile se schimbă pentru că demonstrează faptul că industria se simte obligată să lanseze alternative mai sănătoase. Dar Caufield precizează că „aura sănătoasă” a acestor produse îi poate determina pe oameni să-și raționalizeze obiceiurile.

„Ai la dispoziție sucuri cu mai puține calorii și mâncare „fără vină”, deci poți să mănânci/bei cantități mai mari”, afirmă Caufield.

David Wiss, un nutriționist din Los Angeles, spune că industria se poate folosi de sentimentele oamenilor cu privire la mâncare pentru a le oferi opțiuni cu o cantitate mai mică din ingredientul ăsta sau celălalt – în timp ce le oferă și variante obișnuite pe care aceștia ar urma să le consume atunci când își doresc să se răsfețe.

„Companiile alimentare sunt suficient de inteligente încât să știe cum să profite de această situație”, precizează Wiss. „Pun la dispoziție un spectru întreg de emoții, lucru pe care orice companie deșteaptă l-ar face.”

Donald Hensrud, directorul programului pentru o Viață Sănătoasă din cadrul Clinicii Mayo, susține că aceste companii ajută la determinarea lucrurilor pe care oamenii le mănâncă și precizează că eforturile lor de a oferi alternative mai bune reprezintă dovada unui progres.

„Faptul că aceștia creează niște produse mai sănătoase este un lucru bun“, concluzionează el.

Și nu e vorba doar de PepsiCo. Producători de alimente din întreaga industrie spun că vor să ofere alternative mai sănătoase, având în vedere că se confruntă cu critici dure din partea susținătorilor alimentației sănătoase, dar și pentru că văd și ei că tendințele se schimbă. Dar drumul de la teorie la practică poate fi dificil și lung.

De exemplu, în 2014, Coca Cola, Pepsi și Dr. Pepper au promis la Clinton Global Initiative că vor scădea treptat, în cursul unui deceniu, cu 20% numărul de calorii pe care americanii le consumă prin băuturi. În primul an, numărul de calorii din băuturi s-a micșorat cu doar 0,2% – o scădere mai mică decât în anii dinainte ca aceștia să-și asume angajamentul.

Totuși, PepsiCo a anunțat că în momentul de față, doar 12% din veniturile sale vin din vânzarea de sucuri Pepsi, inclusiv variantele dietetice (care ar fi considerate „fără vină“).

În ultimele trei luni ale anului 2016, volumul vânzărilor globale a crescut cu 3% în cazul gustărilor și cu 1% în cazul băuturilor. Profitul de 1,4 miliarde de dolari, sau 1,20 dolari per acțiune dacă excludem articolele unice a fost peste așteptările analiștilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*