Din nefericire vendingul contribuie constant la mărirea risipei în ceea ce privește mâncarea și băuturile, principalele două lucruri pe care le distribuie prin automatele sale. Atât oamenii, autoritățile, cât și companiile din domeniu trebuie să facă eforturi mai mari pentru a diminua treptat risipa ce se înregistrează în piața de vending.

Compass Group SUA se angajează să reducă risipa de mâncare cu 25% în următorii 3 ani

Gigantul industriei alimentare și de vending Compass Group SUA anunță că va reduce 25% din risipa de mâncare până în 2020, începând cu anul 2016, pentru a preveni impactul financiar și ecologic negativ al acesteia. Conform Consiliului de Protejare a Resurselor Naturale, 40% din mâncarea din SUA rămâne neconsumată.

În parteneriat cu celebrul bucătar Tom Colicchio și Unilever, Compass a lansat o platformă online care urmărește să îi facă pe oameni mai conștienți de problematica risipei.

În conceperea strategiei Envision 2020, planul Compass de reducere a risipei oferă instrumentele și educația necesare pentru a reduce surplusul la sursă, parteneriate de recuperare a hranei – pentru a dona excesul comunității, și materiale de promovare care să educe publicul asupra modalităților de a economisi mâncare acasă.

Pe 28 Aprilie, cafenelele Grupului Compass au sărbătorit prima Zi Națională de Combatere a Risipei de Hrană, ca parte a Săptămânii Pământului. Compania va introduce programul Produselor Imperfect Delicioase, care a „salvat” aproape un milion de kilograme de legume și fructe în întreaga țară; instrumentul intern de măsurare a risipei Waste Not; și rețetele de utilizare a întregii plante din colecția Economisește Mâncarea.

Compass servește 9,4 milioane de porții pe zi în Statele Unite și dorește ca în relație strânsă cu consumatorii să găsească împreună o soluție de combatere a risipei.

Cu sediul central în Charlotte, NC, Compass Group America este o divizie a companiei britanice Compass Group PLC și a avut venituri în valoare de 16 miliarde de dolari în 2016.

Studenții din Jamia, India, au conceput căruciorul de vending ecologic

Studenții de la Jamia Millia Islamia au construit un cărucior de vending ecologic, care are spații speciale pentru deșeuri și generator cu energie solară. Căruciorul a fost prezentat la Festivalul Inovațiilor din Rashtrapati Bhawan, New Delhi. Proiectul, în curs de patentare de către universitate, a fost unul dintre cele 6 din 114 proiecte trimise, care au fost selectate pentru prezentarea la festivalul proaspăt încheiat.

Produsul, intitulat „Innokart”, este un cărucior de vending economic ce oferă stocarea și igiena potrivite pentru alimente. Căruciorul promite să schimbe în bine vânzarea de mâncare pe stradă în India”, a declarat Mini S. Thomas, Director Onorific la Centrul Pentru Inovație și Antreprenoriat din Jamia (CIE).

În afara sertarelor de stocare, căruciorul conține două secțiuni pentru eliminarea deșeurilor, unul pentru cele umede, altul pentru cele uscate. Partea superioară permite amplasarea de reclame, și se plănuiește adăugarea unui panou solar pe acoperiș.

Produsul a fost conceput de trei studenți de la Facultatea de Arhitectură a Universității – Huma Pervez, Faiza Jamal și Faraz Khan. Universitatea plănuiește acum să testeze căruciorul în perimetrul campusului și apoi lucreze la a-l face viabil comercial.

Momentan, căruciorul va fi utilizat de personalul de la cantină pentru a vinde mâncare în interiorul campusului. Pe viitor se vor corecta defectele ce vor apare în timpul operării și ulterior se va lucra la a-l face viabil din punct de vedere comercial.

Frigiderul Fermierului

Localizate în Chicago, vendomatele Farmer’s Fridge sunt amplasate în zone cu trafic intens, precum zonele cu restaurante, și oferă salate proaspete în recipiente reciclabile. Clienții pot returna recipientele la aparatul de vending, pentru a reduce risipa. Frigiderul Fermierului adună, curăță și refolosește toate cutiile care au fost utilizate pentru livrarea mâncării către consumatori.

Compania oferă salate proaspete în aparatele lor de vending, în recipiente din plastic reciclabil. Ideea este interesantă, dar este complicat să păstrezi salatele cu adevărat proaspete. Astfel, în fiecare dimineață, personalul cumpără legume proaspete și începe pregătirea salatelor încă de la ora 5 dimineața. La ora 10, compania umple aparatele de vending și recuperează salatele nevândute din ziua anterioară (care vor fi donate unei băcănii locale). Recipientele pot fi returnate la automat și vor fi refolosite, pentru a minimiza risipa. În fiecare zi, de la 6 seara încolo, prețurile salatelor se reduc cu un dolar, acestea având prețuri în timpul zilei cuprinse între 6 și 8 dolari.

Risipa de hrană în UE și România

În topul ţărilor europene care generează cele mai multe deşeuri alimentare, România se află pe locul 10 din 27 de ţări analizate de Eurostat. Risipa de alimente, poate fi redusă cu până la 60% prin educaţie şi tehnologie.

Deșeurile alimentare sunt o risipă – nu doar de mâncare, ci și de timp, bani și resurse naturale care au fost implicate în producerea alimentelor. Plus că pompează gaze poluante în atmosferă.

Anual se irosesc în UE peste o 100 de milioane de tone de mâncare, o cifră care va urca la 126 milioane de tone până în 2020.

Ca și consumatori, pentru a evita risipa la automatele de vending trebuie în principal să ne decidem din timp asupra meniului și să nu cumpărăm mai mult decât credem că putem consuma.

În schimb, operatorii ar trebui să comunice mai bine cu furnizorii de alimente și băuturi și să micșoreze mărimea porțiilor.

Industria de vending trebuie să contribuie din ce în ce mai activ atât la scăderea amprentei ecologice pe care o lasă operarea unui aparat de vending, cât și la reducerea risipei de alimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*