De ce este important să reciclăm automatele de vending

Nu doar produsele pe care ni le livrează automatele de vending reprezintă un factor de risc pentru mediu, ci chiar vendomatele însele reprezintă un pericol pentru Pământ, și până la urmă pentru toate vietățile vii de aici, inclusiv pentru om. Aparatele de vending conțin nenumărate elemente chimice care dacă nu sunt reciclate cum trebuie pot cauza probleme ecologice.

Atunci când ating finalul vieții, aparatele de vending intră în categoria Deșeurilor Electrice și Electronice (Waste Electronic and Electrical Equipment – WEEE). Asta înseamnă că ele nu mai pot fi reparate sau revândute pentru a fi utilizate în alte scopuri, și că trebuie trimise la reciclare.

Există în lume companii specializate în reciclarea de aparate de vending, pe care întâi le achiziționează de la companiile care urmează să le declare deșeuri WEEE.

Marea majoritate a aparatelor de vending care sunt încadrate în această categorie pot fi recondiționate și salvate de la reciclare. Deși legislația pentru deșeurile WEEE a fost gândită cu scopul de a minimiza impactul ecologic al abandonării echipamentelor electronice mari, demontarea acestora tot consumă o cantitate mare de energie. O cantitate adițională de energie se consumă apoi în expedierea metalelor feroase și neferoase către terți, după care cantități și mai mari sunt necesare pentru a transforma aceste materiale într-un nou produs finit.

Dorința umanității este ca acest lanț al risipei de energie să se sfârșească.

După ce o companie vinde aparatele de vending de care nu mai are nevoie, fiecare dintre acestea este analizată de experți cu mulți ani de experiență în această industrie. Aceștia decid dacă un aparat poate fi recondiționat, demontat în părți componente pentru a fi vândut pe bucăți sau livrat către alte industrii. Toate acestea se realizează în funcție de preferințele clientului și de angajamentul pe care și l-a luat compania care face reciclarea, și care de cele mai multe ori este acela de a minimiza impactul ecologic al scoaterii din circuit a vendomatelor.

Ca urmare a unei scheme de recondiționare și reciclare, clienții primesc un preț bun pentru aparatul pe care oricum nu-l mai folosesc, și în felul acesta se previne intrarea în atmosferă a tone de CO2.

Iată ce materiale se găsesc într-un automat de vending și care sunt economiile de material brut care se fac în momentul reciclării:

Aluminiu: 2KG

Reciclarea a 2 kg de aluminiu economisește, în medie, 16 kg de bauxită, 88g de alte elemente chimice scumpe și 28kWh de electricitate. Energia necesară pentru producerea cantității de metal care intră într-o unitate de refrigerare a unui aparat de vending este echivalentă cu de 20 de ori energia necesară pentru reciclarea aceleiași unități.

Prin reciclarea a 2 kg de aluminiu, care se găsesc într-un aparat de vending, se evită producția a mai mult de 26 de kg de gaze de seră.

Plastice: 20KG

Un aparat de vending poate conține 20 kg de plastic. Diversitatea tipurilor de plastic limitează posibilitățile de recuperare, reciclare și sortare. De asemenea, ea crește și costurile acestor procese.

Cea mai eficientă metodă de a elimina deșeurile din plastic este incinerarea cu recuperarea energiei. Acest lucru se reflectă în targetul UE pentru reciclarea plasticelor, care este de doar 22,5%, comparativ cu 50%, cât este pentru metal. Facilitățile moderne de eliminare a deșeurilor ard deșeurile solide municipale, apoi folosesc energia rezultată din acest proces pentru a genera abur și electricitate.

Convertirea deșeurilor în energie este considerată o metodă extrem de eficientă de a recupera energia din masele plastice. Valoarea energetică tipică a plasticelor găsite în mod normal în aparatele de vending este de 38 megajouli/kg, mai bună decât valoarea de 31 megajouli/kg, cât este în cazul cărbunelui.

Oțel: 150KG

Reciclarea oțelului este o metodă mult mai eficientă energetic de a crea compuși ai oțelului, decât prin intermediul fierului. O tonă de oțel necesită 1,5 tone de minereu și 0,5 tone de cărbune. Comparativ, folosirea oțelului reciclat necesită doar 40% din apă și 75% din energia procesului de producție. În ansamblu, reciclarea oțelului elimină apariția a 1,28 tone de deșeuri solide.

Sticlă: 4KG

Reciclarea sticlei consumă mai puțină energie decât fabricarea ei din nisip, calcar și sodă. Fiecare metru cub de sticlă reciclată ne ferește de 315 kg de dioxid de carbon care ar fi eliberate în atmosferă în timpul creării noii sticle.

Alte materiale: 44KG

Acestea includ componente de alamă, butoane, cabluri, conectori electrici, PCB-uri, compresoare, ventilatoare și motoare electrice. Aproximativ 50% din aceste componente pot fi reciclate.

În ansamblu, 85% dintr-un aparat de vending tipic poate fi reciclat.

Așa că, dacă în compania ta sunt aparate de vending de care trebuie să scăpați, de ce să nu contactați firmele specializate în reciclare pentru a începe o colaborare care va minimiza impactul ecologic al automatelor de vending nefolositoare și neoperaționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*