Prin acest material încercăm să sintetizăm mai mulți ani de materiale scrise în paginile revistei noastre având ca subiect “tehnologiile în vending”. Vă mai aduceți aminte, am discutat și analizat la vremea lor tehnologii de interacțiune a telefonului mobil cu aparatul de vending sau tehnologiile de biometrie folosite în vending sau tehnologiile de plată cu telefonul mobil sau serviciile de localizare prin telemetrie. În ultimii ani o mulțime de noutăți tehnologice ne-au îmbunătățit interacțiunea cu aparatul de vending făcând-o mai ușoară și mai prietenoasă, scurtând mult din timpul petrecut în fața unui vendomat și făcând experiența de vânzare prin automatul de vending mult mai plăcută pentru noi.

Interacțiunea cu smartphone-ul

Una din tehnologiile importante implementate cu succes în vending este cea care permite unui smartphone să intercaționeze cu un automat de vending. Unele automate de vending oferă opțiunea de plată fără numerar prin smartphone-ul dvs., dar altele merg și mai departe. Unele tehnologii ale automatelor de vending au acum capacitatea de a interacționa cu telefonul prin Bluetooth. Puteți descărca o aplicație care vă va permite să cumpărați un produs prin telefonul dumneavoastră, dar și să furnizați comentarii și recenzii despre achizițiile făcute și să construiți un istoric al achizițiilor.

Recunoașterea facială și biometria

Fiind poate cele mai avansate tehnologii ale automatelor de vending de pe această listă, acum există automate de vending care își recunosc clienții. Senzorul de mișcare de pe acest automat de vending știe când cineva se apropie și acest lucru acționează camera video care recunoaște clientul. Apoi, automatul poate oferi un meniu personalizat pe baza istoricului de achiziții al acestuia sau chiar îl poate împiedica să cumpere un articol restricționat, cum ar fi în cazul unui minor care încearcă să cumpere țigări sau alcool.

Tehnologia de plată prin telefonul mobil

Apple a lansat Apple Pay în septembrie 2014, iar plățile prin Android au devenit disponibile în Marea Britanie la începutul acestui an, de exemplu. Tehnologia de plată mobilă este în acest moment foarte căutată și este destul de obișnuită. Așa că de ce să nu fie disponibilă și pentru automatele de vending? Multe automate noi de vending sunt concepute pentru plata fără numerar ca opțiune standard, iar unii producători merg și mai departe: adaugă opțiuni de plată fără numerar la toate automatele existente. Este o mișcare care se preconizează că va spori veniturile și va moderniza cu siguranță automatele de vending mai vechi.

Afișaj HD și Ecran tactil

Următoarea tehnologie de pe lista noastră încorporează două aspecte diferite ale afișajelor moderne ale automatelor de vending. În locul vechilor butoane pe care ni le amintim din anii ’90, automatele de vending moderne profită de recenta evoluție a afișajelor HD și a tehnologiei de ecran tactil, transformând timpul petrecut în fața unui aparat de vending într-o experiență mai plăcută. Aceste ecrane se pot transforma în panouri publicitare atunci când automatul nu este utilizat, oferind conținut personalizat pentru a atrage clientul.

Aparate de vending care economisesc energie

Cea mai ecologică tehnologie a automatelor de vending de pe lista noastră este cea a  automatului cu consum foarte redus de energie. Coca-Cola a creat un automat de vending care este în prezent în funcțiune în Japonia, iar automatul cu consum foarte redus de energie răcește produsele din interiorul acestuia doar pe timpul nopții. În timpul zilei, automatul utilizează ușile etanșe și materialele izolante cu vid pentru a se asigura că automatul (și băuturile din interiorul acestuia) rămân reci fără a necesita refrigerare, acțiune care consumă energie. Bun pentru factura de electricitate, dar și pentru planetă.

Vendomatele cu “auto-inventar”

Automatele de vending pot utiliza acum datele senzorilor și inteligența integrată pentru a-și monitoriza propriul stoc, ceea ce înseamnă că automatele pot lua propriile decizii inteligente privind inventarul. De exemplu, dacă automatul vinde o cantitate mare de înghețată, dar temperatura scade ulterior, nu va comanda înghețată în exces.

Prețuri dinamice

Aceasta nu este chiar o tehnologie nouă a automatelor de vending, dar este una care încă pare astăzi revoluționară. Inițial introdusă în 1999 de către Coca-Cola, prețurile dinamice înseamnă pur și simplu faptul că automatul de vending percepe un preț diferit, în funcție de schimbarea variabilelor externe. De exemplu, un automat de vending poate vinde sticle de suc mai ieftin atunci când temperatura este mai mare.

Servicii de localizare

O altă tehnologie aplicabilă automatelor de vending folosește tehnologia de localizare pentru a comunica utilizatorilor unde se află cele mai apropiate automate de vending. Dar, ca și cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, aplicația vă permite să introduceți exact ceea ce doriți și vă va spune unde puteți găsi un automat de vending care oferă exact acel lucru în apropiere.

Telemetrie. Alertă pentru defecțiuni

Acum este posibilă utilizarea software-ului de telemetrie pentru a monitoriza starea automatelor de vending de la distanță. Atunci când ceva se defectează pe partea de hardware, această tehnologie va trimite o notificare imediată pentru a informa persoanele relevante cu privire la defecțiune, inclusiv cu privire la motivele defecțiunii. Aceasta înseamnă că automatul va fi reparat mai repede, ceea ce înseamnă mai multe vânzări și mai mult profit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*