Las Vegas introduce o nouă abordare pentru combaterea ratelor de creștere a dependenței de heroină și a HIV: automatele de vending cu ace sterile.

Dar automatele de vending cu seringi, ceva nou în Statele Unite, nu sunt disponibile pentru oricine. Acestea sunt accesibile clienților Trac-B Exchange, un program administrat de Las Vegas Hard Reduction Center. Iar automatele nu primesc bani. În schimb, utilizatorii de droguri scanează un card și introduc un număr de identificare unic pentru a avea acces la una dintre cutiile colorate învelite în hârtie de cadouri din interior.

Această abordare este una de reducere a riscurilor. Oamenii își pot schimba comportamentul și oricând cineva poate să aibă o atitudine care i-ar putea provoca efecte adverse potențiale cu privire la sănătate. Acest vendomat reduce riscurile ca cineva să-și facă rău.

Centrul a lucrat în colaborare cu Southern Nevada Health District și Societatea de Cercetare și Educație privind SIDA din Nevada (NARES) pentru instalarea noilor automate, care sunt disponibile în trei locații diferite începând cu sfârșitul lunii mai. Fiecare client va fi limitat la două seturi pe săptămână; fiecare cutie conține seringi, șervețele cu alcool, prezervative și o cutie pentru eliminarea obiectelor ascuțite.

Furnizarea de ace sterile și prezervative este o metodă dovedită pentru limitarea transmiterii bolilor într-o comunitate.

Nevada este primul stat din SUA care lansează un program de automate de vending cu seringi sterile, dar acest model de vendomat este utilizat de mai mulți ani în Puerto Rico, Europa și Australia. În 2014, un grup de reducere a riscurilor a instalat automate de vending cu pipe pentru cocaină în Vancouver, Canada (lucru despre care am scris și noi în Vending Inside la acea vreme). Dar acest program funcționa diferit, oferind acces oricui pentru doar 25 de cenți.

Aici, în SUA., grupurile de reducere a riscurilor – care oferă utilizatorilor produse sterile pentru consumul de droguri pentru a reduce riscurile de transmitere a bolilor – trebuie, de obicei, să își monitorizeze clienții. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC), consumul de heroină în rândul tinerilor cu vârste între 18-25 ani s-a dublat în ultimul deceniu. Iar între 2002 și 2013, rata deceselor cauzate de supradozele de heroină a crescut de mai mult de patru ori.

În ianuarie 2016, Congresul a ridicat interdicția privind finanțarea federală pentru programele care oferă seringi. Măsura a fost luată parțial ca răspuns la criza HIV din 2015, foarte intens dezbătută în presă, care a lovit o mică regiune din Indiana rurală – în care aproape 200 de persoane au fost diagnosticate cu HIV, acestea având legătură cu o „rețea restrânsă” de utilizatori de droguri care utilizează în comun ace greu de găsit.

Consumul de droguri injectabile este de fapt scăzut atunci când vine vorba de transmiterea HIV: doar aproximativ 6% din noile cazuri de HIV din 2015 au fost atribuite seringilor, a anunțat CDC. Dar 45% dintre tinerii consumatori de droguri injectabile sunt infectați cu virusul hepatitei C, cu rate crescute în zonele rurale și suburbane. În Clark County, unde se află Las Vegas, ratele de transmisie a HIV în rândul utilizatorilor de ace sunt mai mari decât media națională, situându-se la 9%.

Totuși, pentru cei care fac eforturi să reducă riscurile, furnizarea de ace înseamnă mult mai mult decât scăderea ratelor de transmitere a bolilor.

Acest proiect este despre cum se pot ajuta oamenii în mod direct și de a schimba modul în care sunt priviți consumatorii de droguri. Adesea, nu reușim să vedem consumatorii de droguri ca pe niște ființe umane, iar aceștia ajung să fie percepuți doar ca fiind consumatori de droguri și li se adresează insulte cum ar fi drogați sau dependenți. Societății îi este din ce în ce mai greu să îi trateze cu bunătate. Vendingul oferă ajutor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*