Tot mai multe articole de presă, studii sau conferințe care au în prim plan studiul mediului amintesc, printre altele, că una dintre cele mai iubite băuturi de pe planetă, cafeaua, poate devenii un lux. Haideți să aflăm de ce.

În urmă cu câteva săptămâni am citit pe National Post, un site canadian, un material foarte interesant despre cafea publicat de Sylvain Charlebois, Profesor în Distribuție și Politică Alimentară, de la Universitatea Dalhousie din Halifax, Nova Scotia, Canada, articol pe care dorim să-l oferim spre citire și studiu și cititorilor noștri.

Toamna este întotdeauna un moment bun pentru a crea obiceiuri noi, iar producătorii de cafea știu acest lucru. În prezent, aceștia încearcă cu disperare să găsească orice scuză pentru a vă convinge să le consumați cafeaua. Mulți producători au folosit Ziua Internațională a Cafelei, sau un alt motiv pentru a vă oferi cafea la un preț redus, sau chiar gratuit – în anumite condiții, bineînțeles.

Pentru proprietarii de restaurante, nu există un artificiu comercial mai bun decât cafeaua pentru fidelizarea clienților. Este un plan bun care pare să dea rezultate în multe cazuri. Cu toate acestea, având în vedere ce se întrevede la orizont, cafeaua oferită gratuit s-ar putea să nu mai fie o opțiune economică viabilă.

Cererea de cafea peste tot în lume se schimbă. Europa reprezintă încă aproape o treime din cafeaua consumată la nivel mondial, însă China și-a dublat consumul în ultimii cinci ani.

În ceea ce privește Canada, cifrele rămân constante, deoarece mai mult de 90% din canadienii adulți consumă cafea. Mai multe studii recente sugerează că cafeaua este o alegere sănătoasă, acest lucru fiind probabil una din cauzele creșterii numărului consumatorilor de cafea. În orice caz, cererea este mare în majoritatea țărilor occidentale, ceea ce pune mai multă presiune pe țările producătoare de cafea. Cu toate acestea, odată cu schimbările climatice, există o adevărată amenințare pentru povestea de succes a cafelei la nivel mondial.

Cafeaua se cultivă în peste 60 de țări

Cafeaua este cea mai tranzacționată marfă din lume după petrol. Boabele de cafea sunt cultivate în mai mult de 60 de țări și constituie o sursă de venit pentru 25 de milioane de familii din întreaga lume. Brazilia este de departe cel mai mare producător, fiind urmată de Vietnam și Columbia. La nivel global, 2017 ar putea fi un an record, deoarece în lume se vor produce probabil peste 153 de milioane de saci de 60 de kilograme de cafea. Ca rezultat, prețurile aferente contractelor de furnizare a cafelei au scăzut, dar pentru moment nu ne putem aștepta la recolte neproductive.

Cifrele privind producția nu prea s-au schimbat în ultimii ani. Având în vedere precipitațiile abundente din Brazilia și condițiile meteorologice favorabile din alte regiuni ale lumii, mama natură a cruțat până acum producătorii de cafea, dar norocul lor s-ar putea să se schimbe. În ciuda faptului că nu este un aliment de bază, cafeaua este o industrie mare. Valoarea totală a plantațiilor de cafea se ridică la peste 100 miliarde de dolari. În sectorul de retail, industria cafelei valorează 10 miliarde de dolari.

Dar tot mai mulți experți consideră că schimbările climatice vor afecta sever culturile de cafea în următorii 80 de ani. Până în 2100, peste 50% din terenul folosit pentru cultivarea cafelei nu va mai fi arabil.

Etiopia ar putea fi profund afectată

O combinație de efecte, care rezultă din temperaturi mai ridicate și schimbarea tiparelor de precipitații, va face ca terenul pe care este cultivată în prezent cafeaua să nu mai fie adecvat pentru cultivarea acesteia.

Potrivit Academiei Naționale de Știință, în America Latină, peste 90% din suprafața utilizată pentru producția de cafea ar putea avea această soartă. Se estimează că Etiopia, al șaselea cel mai mare producător din lume, ar putea pierde peste 60% din producție până în 2050. Asta înseamnă doar o generație mai târziu.

Pe măsură ce condițiile climatice devin critice, mijloacele de existență a milioane de cultivatori sunt expuse riscului, iar capacitatea de producție este periclitată. Alți potențiali factori care contribuie la acest declin sunt dăunătorii și bolile. Având în vedere schimbările climatice, exterminarea dăunătorilor și controlul bolilor reprezintă probleme serioase pentru cultivatorii care nu își pot permite să-și protejeze recoltele. Peste 80% dintre producătorii de cafea sunt cultivatori din zonele rurale.

Dăunătorii și bolile vor migra în regiunile în care temperaturile sunt adecvate pentru supraviețuire, iar majoritatea cultivatorilor nu vor fi pregătiți. Mulți vor alege pur și simplu să cultive alte plante mai puțin vulnerabile la schimbările climatice. Alții ar putea încerca să își mărească producția de cafea, dar calitatea va fi aproape sigur compromisă.

Calitatea cafelei va avea de suferit

Temperaturile ridicate vor afecta calitatea cafelei. Cafeaua de înaltă calitate este cultivată în anumite regiuni ale lumii, unde clima permite ca boabele de cafea să se coacă exact la momentul potrivit. Cafeaua Arabica, care reprezintă, de exemplu, 75% din producția mondială de cafea, este întotdeauna la doar câteva grade distanță de a deveni un produs inferior. Acest lucru va afecta, fără îndoială, prețul cafelei și calitatea acesteia pentru noi toți. Datorită așa-numitului efect Starbucks, calitatea cafelei pe care o consumăm în prezent este mult superioară celei de acum zece ani. Boabele de cafea de bună calitate ar putea deveni mult mai dificil de obținut în viitor.

În acest moment, prețul aferent contractelor de furnizare a cafelei este evaluat la 1,28 dolari per livră* și este supus presiunilor. În acest ritm, prețul record de 3,39 dolari per livră atins în 1977 ar putea reveni în doar câțiva ani. Războaiele din lumea cafelei la care asistăm nu au legătură doar cu câștigarea unor cote de piață sau cu dependența de cafea a consumatorilor. Au legătură și cu felul în care relaționăm cu recoltele care se află sub asediul schimbărilor climatice.

Dacă nu luptăm împotriva schimbărilor climatice, am putea fi forțați să ne schimbăm relația cu cafeaua. Deoarece țările producătoare de cafea în prezent încearcă să dezvolte metode ecologice și să adopte practici sustenabile, Canada ar putea fi următoarea țară în care cafeaua este cultivată, nu doar prăjită. În decursul următorului deceniu, date fiind schimbările climatice și noile tehnologii, va putea fi posibilă producția de boabe de cafea în Canada. La urma urmei, dacă Elon Musk crede că putem începe să colonizăm planeta Marte până în 2022, de ce să nu putem cultiva cafea în Canada?

Așa că dacă un producător de cafea vă oferă cafea gratuit, acceptați. Cafeaua s-ar putea să devină un lux destul de curând.

*1 livră = 453,59 grame

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*