Iată o idee de vending găsită în Statele Unite la care nu te aștepți să o și vezi pusă în practică, datorită nivelului (teoretic) redus de utilizare de către consumatori. Însă, de reținut, că piața americană de carte este cea mai mare din lume! Un alt aspect important de subliniat, piața românească de carte este în reviriment, de exemplu, vânzările de carte sunt în creștere, print-ul nu a murit încă în România cu tot asaltul informației digitalizate.

O bibliotecă ca o agenție automatizată

Avem aparate de vending de mulți ani. Așadar, de ce să nu avem și un aparat care să distribuie materiale de bibliotecă? Adăugați servicii de bibliotecă în magazinele alimentare, benzinării și restaurante fast-food în locuri deschise 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și obțineți o imagine cât de cât completă a ceea ce au dorit operatorii acestor aparate să facă.

Spre exemplu rețeaua de biblioteci din Licking County, statul Ohio, a înființat un aparat de vending ce conține 350-400 articole. Clienții pot împrumuta cărți, DVD-uri și alte materiale fizice. Aparatul le permite, de asemenea, să descarce cărți electronice, să plătească amenzi, să efectueze comenzi și să returneze cărți.

Dacă cineva dorește un articol care nu se află în aparat, poate solicita oricare din cele peste 8 milioane de articole care se regăsesc în catalogul bibliotecii. Aceste articole vor fi livrate acolo, iar clientul va fi anunțat să vină să le ridice. La orice oră din zi sau din noapte.

Librăria automatizată este instalată într-o parcare a unui colegiu. Se află într-o zonă puternic populată în care oamenii s-ar putea să nu fie dispuși să meargă cu mașina până la biblioteca principală sau la oricare dintre celelalte locații ale sale. Și, bineînțeles, aceasta nu se închide niciodată. Persoanele care au un program încărcat vor aprecia acest lucru.

Biblioteca automatizată din Licking County este probabil prima de acest gen din Ohio, dar compania care o pune în funcțiune nu este nouă. EnvisionWare a prezentat acest aparat Asociației Bibliotecilor Publice din SUA în 2012.

Asistentele și serviciile de bibliotecă

Nu este o idee de vending, dar am vrut să vi-o prezint pentru că este un serviciu adus comunității. Așadar, ideea aceasta vine de la o școală de asistente a Universității din Pennsylvania care oferă un curs de asistență medicală comunitară.

Ideile pentru noi servicii de bibliotecă nu vin întotdeauna de la bibliotecari. O studentă a purtat mai multe discuții cu clienții unei librării și a aflat că nu știau unde să găsească informații medicale de calitate. Ea și-a dat seama că și alte persoane din oraș aveau dificultăți similare. Acestea sunt persoanele cărora probabil clinicile li se pare neprietenoase și nu găsesc o cale ușoară pntru a afla informațiile de care au nevoie. Pe de altă parte, oamenii au încredere în biblioteci. De ce să nu existe o asistentă în personalul bibliotecii care să răspundă la întrebările legate de sănătate?

Studenta a concurat și a câștigat Premiul pentru Implicare din partea universității. Premiul i-a permis să abordeze Biblioteca de Stat din Philadelphia și să creeze „Living HEALthy“: Extensia domeniului sănătății în bibliotecă. Este o extensie logică a serviciilor de informații de bază ale bibliotecilor. Singurul aspect neobișnuit este acela că informațiile vor fi furnizate de un profesionist care nu este bibliotecar.

Anul acesta, studenta noastră va ajuta clienții să găsească informații, va oferi sfaturi cu privire la îngrijirea preventivă și va oferi consultații de bază. Aceste consultații includ verificarea văzului, auzului, tensiunii, greutății și înălțimii. Dacă rezultatele testelor se află în afara limitelor normale, ea va oferi pacienților câteva sfaturi de bază. Ea dorește ca programul să se extindă și la alte biblioteci, iar asistenții medicali din clinicile din vecinătate să participe activ. Pe lângă ceea ce va face ea însăși în timpul programului pilot, un program extins ar putea oferi prim ajutor și vaccinuri.

Însă ar putea foarte bine să existe un automat de vending care să furnizeze toate aceste servicii de mai sus într-un singur aparat. De ce nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*