-Oana Mihalache

Multe revoluții din zona de IT sau care țin de domeniul de retail sau marketing au transformat complet industria de vending, iar un exemplu mai recent este codul de scanare numit QR (quick response). Chiar dacă inițial a fost folosit exclusiv pe piața din Japonia, acest tip de cod s-a răspândit apoi și în SUA, Germania, Canada și restul țărilor lumii în care industria de vending este de asemenea foarte dezvoltată. Ei bine, QR code a început să pătrundă în zona de vending și acum clienții pot avea acces la o vastă lume a retailului direct de pe telefonul mobil. Cum au reușit doi jucători giganți din zona de payment – VISA și MASTERCARD să popularizeze codul QR în rândul cumpărătorilor de vending, aflați în rândurile care urmează.

În urmă cu puțin timp, Visa și Mastercard, doi dintre cei mai mari jucători de pe piața de plăți cashless, au anunțat lansarea unor programe de tip QR code pentru sistemul de plăți cashless. Dacă Visa a ales piața Asiatică pentru un deal de acest tip, Mastercard s-a orientat către Africa. Mai exact, Visa a lansat de curând un sistem de plăți cashless care folosește QR code prin intermediul partenerilor FOMO Pay din China și Razorpay, companie indiană. În cazul Visa, de pildă, programul se numește Visa Ready Partner Programme, iar acesta permite producătorilor de telefoane mobile, partenerilor din IT, operatorilor de rețele mobile și nu doar, să aibă acces la tehnologia oferită de Visa pentru a folosi sistemul de plată a companiei financiare pe platformele lor. FOMO Pay și Razorplay sunt primii parteneri de pe piața din Asia care vor putea să ofere soluții de tip QR code pentru a procesa plăți prin intermediul Visa.

Există un uriaș potențial de creștere a plăților care folosesc codul QR deoarece este o soluție “low-cost” pentru comercianții din întreaga lume. Folosind tehnologia QR, comercianții nu mai sunt nevoiți să investească în terminalele de plăți instalate la punctele de vânzare, permițând astfel tranzacțiile electronice și în același timp eliminând multe dintre problemele care apar în cazul plăților cash. Visa deține una dintre cele mai avansate rețele de procesare a plăților la nivel mondial, VisaNet, care poate procesa peste 65.000 de tranzacții pe secundă.

Africa de Sud, o piață avidă de plăți cashless

Un proiect poate mai ambițios a fost demarat de Mastercard, care vrea să aducă plățile mobile la îndemâna micilor retaileri și să îl extindă. Pentru asta, s-a asociat cu o companie din Africa de Sud – Spazapp, prin care își propune să extindă sistemul de plăți cashless în rândul magazinelor de proximitate numite spaza shops, din aceeași țară. Scopul celor două companii este să impulsioneze creșterea economică în rândul afacerilor micro și să le conecteze pe acestea din urmă la piețele formale și la sistemele de plăți digitale. Colaborarea demarată de Mastercard pe piața Sud-Africană nu este deloc întâmplătoare: sectorul de retail informal din această țară aduce vânzări de 3 miliarde de dolari pe an (46 de miliarde de ranzi), iar numărul clienților depășește 9 milioane de persoane.

Specificul pieței de retail este de asemenea ofertant pentru jucătorii ca Mastercard, având în vedere că retailerii din comunitățile locale nu au posibilități tehnice foarte dezvoltate cu privire la plățile electronice. Prea mulți micro-retaileri sunt blocați, la fel ca și clienții lor, într-o economie bazată pe plăți cash, care nu este profitabilă pentru niciuna dintre părți. Prin digitalizarea acestor servicii, mai cu seamă pe zona de vending, câteva mii de retaileri de tip micro-business vor putea să facă economii substanțiale pe partea de achiziții, având și mai puține probleme pe partea de securitate a plăților.

Cum funcționează serviciile bazate pe codul QR

Prin parteneriatul făcut de Mastercard, clienții care folosesc serviciul Spaza vor putea să își instaleze serviciul de plăți cashless pe sistemele lor iOS sau Android. Apoi, dacă își fac un cont, clienții pot folosi creditul de debit sau credit de pe un portofel digital. Când vor să plătească, nu trebuie decât să deschidă aplicația Masterpass pe device-ul mobil, să scaneze un cod QR unic care se generează pe smartphone, iar tranzacția se face după introducerea numărului PIN. Practic, multe verigi al lanțului de plăți sunt eliminate din proces, iar plățile se fac astfel mai rapid și mai simplu.

Potențialul oferit de aceste sisteme este încă insuficient explorat, iar pașii ambițioși făcuți de Visa și Mastercard în această direcție îi va consacra ca cei mai mari jucători de pe acest segment. Mai mult, ei pătrund pe niște piețe în care vendingul este în plin avânt și își asigură un monopol care le aduce nu doar multe venituri, dar le oferă și multe oportunități de business în aceste regiuni. Nu putem decât să urmărim cu interes acest proces, mai ales că plățile mobile și cashless reprezintă cu siguranță viitorul în retail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*