Cu aproximativ un deceniu în urmă, cafeaua cu unt începea să fie „la modă“, și asta în special pe continentul Nord-American. Ideea a luat naștere în scopul de a crea mai mult decât o simplă băutură bogată în calorii, ci și în scopul de a îmbunătății starea consumatorului printr-un regim bazat pe cetoză (limitarea consumului de carbohidrați în favoarea grăsimilor și a proteinelor).

Consumatorii canadieni de cafea, care sunt obișnuiți cu cafeaua de tipul „double double”, pe care americanii o numesc o “prăjitură de băut”, ar putea considera ideea de a adăuga unt în cafea puțin exagerată, dar tendința de a folosi cafeaua ca și adjuvant pentru alimentația sănătoasă devine tot mai frecventă. Cafeaua Bulletproof (intrați pe bulletproof.com pentru a afla mai multe despre ei), promovată în scopurile de mai sus, pretinde că oferă consumatorului un înlocuitor de mic-dejun care îi va crește energia, care-i va suprima pofta de mâncare și îl va ajuta să piardă în greutate (asta dacă urmați, de asemenea, recomandările lor cu privire la dietă). Rețeta propusă este compusă din unt nesărat sau unt purificat, ulei de cocos și cafea preparată cu ajutorul presei franceze, iar aceste ingrediente se mixează împreună în blender, rezultatul final fiind o băutură care arată ca un latte. Dieteticienii și profesioniștii din domeniul sănătății pot avea o altă abordare în ceea ce privește beneficiile utilizării cetozei pentru a pierde în greutate, dar multe studii științifice recente evidențiază proprietățile sănătoase ale cafelei și impactul asupra reducerii bolilor.
Un lucru evident în ceea ce privește cafeaua cu unt este că aceste tendințe s-au extins de la marketingul online la segmentul general de retail. În acest an, Whole Foods din S.U.A. va oferi cafea cu unt gata de consum în 370 de magazine, fabricată de compania Piknik din Texas. Se pare că există suficientă cerere pe piață pentru acest produs, astfel încât liderul de piață din industria alimentară ecologică este dispus să își asume riscul de a-l pune în vânzare în magazinele sale. Având în vedere dimensiunea pieței din America de Nord atât pentru cafea, cât și pentru produsele alimentare sănătoase, cafeaua cu unt are șanse mari să devină un produs de nișă în cadrul acestei piețe. Cel puțin alte trei companii lansează sau au lansat o cafea cu unt gata de consum în America de Nord; și având în vedere prețul de la 5 dolari în sus pentru o porție de 30 ml, va fi una dintre cele mai scumpe băuturi pe care le puteți comanda.

Beneficiile consumului de cafea cu unt
Eforturile de marketing pentru promovarea acestei băuturi se concentrează asupra beneficiilor pentru sănătate, cu evidențierea atributelor naturale ale cafelei în sine. Unii vorbesc de multitudinea de substanțe nutritive care ar exista în acest produs cum ar fi vitamina B, potasiu și magneziu, precum și antioxidanți.

Pe de altă parte cofeina este eliberată mai lent în organism, spun alți specialiști nutriționiști, deoarece grăsimea încetinește digestia. Deci, cafeaua cu grăsime înseamnă o eliberare mai lentă a cofeinei, un val de energie mai puțin intens și o energie cu durată mai lungă.

Grăsimea încetinește motilitatea gastrică (adică umplerea și golirea sistemului digestiv), și vă veți simți sătui mai mult timp. Astfel veți avea un sentiment de sațietate și un apetit suprimat.

De asemenea, cafeau cu unt vă poate face să vă simțiți mai energici, să fiți mai vioi și să vă stimuleze din punct de vedere mental. Combinația de cofeină rapidă și energia de lungă durată se traduce prin vigilență și performanță sporite.

Dacă cafeaua cu unt vă crește senzația de sațietate, până la punctul în care consumați mai puține calorii în total, atunci veți pierde în greutate. Însă nu sunt întocmite studii științifice aprofundate în acest sens.

Deoarece nu s-au efectuat studii temeinice asupra cafelei cu unt, e greu să concluzionăm în mod obiectiv că toată lumea ar trebui s-o încerce sau că n-ar trebui s-o încerce nimeni. Oricum, țineți cont de faptul că adăugarea de cafea cu unt în viața dumneavoastră înseamnă adăugarea unei cantități de grăsimi în dieta dumneavoastră care nu este deloc neglijabilă.

Înainte de a introduce cafeaua cu unt în dieta dumneavoastră, ar trebui să analizați cât de multă grăsime (și ce fel de grăsimi) consumați în prezent.

Gustul

Ceea ce poate atrage, de asemenea, consumatorii la cafeaua cu unt este gustul: cafeaua cu unt este un produs foarte gustos. Nu contează câte beneficii pentru sănătate furnizează un anumit aliment; dacă nu este preparat în așa fel încât să aibă un gust delicios, va rămâne nevândut pe rafturile magazinelor. Am fost condiționați de-a lungul mileniilor să apreciem alimentele bogate în macro-nutrienți (carbohidrați, grăsimi și proteine) – adăugarea a 10 g de grăsime pură în orice produs va avea un impact pozitiv asupra succesului acelui produs (imaginați-vă, dacă este posibil, un croissant fără unt). Și ca orice bună inițiativă de marketing, faptul că se concentrează pe partea sănătoasă mai degrabă, decât pe plăcerea vinovată (grăsime) permite consumatorilor să ia decizii eficiente atunci când cumpără produsul.

Poate că aspectul cel mai durabil al acestei tendințe va fi, în cele din urmă, modul în care cafeaua a fost, din nou, re-inventată. Consumăm cafea la nivel global de aproape 500 de ani și totuși, la fiecare jumătate de secol, apare o nouă tendință care zguduie această industrie și generează un nou interes față de ceea ce iubim deja. Cafeaua cu unt poate continua să aibă tot mai mult succes, trecând de la o nișă la un segment de piață mai bine stabilit, dar cafeaua obișnuită își va menține mereu poziția de regină a băuturilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*