O postare publicată pe Facebook în urmă cu câteva luni de către un britanic, Paul Jarvis, a devenit virală, după ce a văzut un hoț într-un miloc de transport londonez care sustrăgea banii oamenilor într-o manieră inteligentă, cu ajutorul tehnologiei. Infractorul introducea sume în scopul efectuării unor plăți de mai puțin de 30 de lire sterline pe un cititor de carduri wireless și îl apropia de portofelele persoanelor din jur care nu suspectau nimic.

Jarvis a făcut o fotografie și a publicat-o pe Facebook, cu următorul comentariu: „Tipul ăsta a fost văzut umblând încolo și încoace cu un dispozitiv POS. Tot ce trebuie să facă e să introducă o sumă de mai puțin de 30 de lire sterline și apoi să apropie dispozitivul de buzunarul în care țineți portofelul.

„Cling! Tocmai vi s-au luat bani de pe cardul de credit/debit contactless… Tocmai am încercat și noi acest lucru în pub-ul unde mergem de obicei, cu dispozitivul lor POS și a funcționat…

De fapt chiar am arătat oamenilor cum se face treaba asta folosind funcția NFC de pe telefonul meu pentru a le citi cardurile prin portofel și s-au speriat, dar asta e prima dată când am văzut pe cineva care face asta de-adevăratelea. Cred că e timpul să investiți într-un portofel cu protecție…“

Și e adevărat – anumite cititoare de carduri pot citi cardurile prin portofel.

Cardurile contactless sunt acum extrem de populare și sunt utilizate pentru una din șapte tranzacții.

Deși acestea au început să fie utilizate mai frecvent în mare parte datorită introducerii tarifelor contactless pe Rețeaua de Transport pentru Londra la sfârșitul anului 2014, Visa Europe a declarat că această tehnologie s-a răspândit deja mult dincolo de autobuzele și trenurile capitalei Angliei.

„60% din tranzacțiile contactless au loc acum în afara M25 (autostrada care înconjoară Londra), confirmând că acest lucru nu este doar un fenomen specific Londrei. În acest ritm, numerarul va deveni un mod ciudat de a efectua plăți în doar cinci ani”, a declarat Kevin Jenkins, directorul general pentru Marea Britanie și Irlanda.

Plățile efectuate fără numerar au depășit plățile efectuate cu bancnote și monede anul trecut în UK, potrivit Consiliului pentru Plăți. Deși cardurilor de plastic le-a luat 49 de ani, de la primul card Barclaycard, să ajungă modalitatea principală de a efectua plăți, tehnologia contactless s-a dezvoltat rapid de la primele tranzacții din Marea Britanie în 2007.

Au mai existat îngrijorări cu privire la cardurile contactless în trecut.

Cardurile contactless, care pot fi folosite pentru tranzacții sub 30 de lire sterline fără a mai fi nevoie să introduceți PIN-ul nu necesită autorizarea automată de către bancă. Prin urmare, achizițiile pot să nu apară în contul clientului o perioadă de timp după ce un card a fost raportat ca pierdut sau furat, iar hoții sunt astfel liberi să le utilizeze cum doresc.

Așadar, este responsabilitatea clientului să verifice soldul contului și să raporteze orice activitate frauduloasă ulterioară băncii pentru a solicita o rambursare.

RBS și NatWest au recunoscut că „teoretic, un număr mic de tranzacții contactless ar putea efectuate înainte de a fi blocat cardul”.

Barclaycard a afirmat: „Atunci când un client raportează un card ca fiind pierdut sau furat, se blochează cardul pentru a împiedica orice activitate ulterioară. Cu toate acestea, unele tranzacții contactless sunt procesate offline, astfel încât acestea pot să nu apară în contul unui client decât după ce cardul a fost blocat.”

„Oferim garanție 100% pentru fraudă pentru orice persoană care este victima unei fraude contactless.”, spun reprezentanții băncilor britanice.

Experiența britanică ne îndeamnă și pe noi să fim prevăzători, în România. Și la noi această tehnologie a evoluat rapid, și ați observat că vânzătorii marilor retaileri au tendința să vă folosească cardul mai întâi contactless, sau te întreabă tot timpul înainte de fiecare tranzacție dacă cardul pe care-l posezi este contactless sau nu. Eu prefer să-l utilizez cu cip. Tot timpul. Chiar o vânzătoare mi-a spus de curând într-un magazin de jucării că și ei în magazin au început să folosească cardurile tot mai des cu cip în detrimentul funcției contactless, din motive de securitate financiară.

Cardurile contactless din Marea Britanie în cifre:

2008 – Este anul în care Barclays a introdus primele carduri contactless

74.5 milioane – Este numărul cardurilor contactless aflate în circulație în Marea Britanie

30 lire sterline – Este suma maximă aferentă unei tranzacții contactless (a fost mărită de la 20 de lire sterline în septembrie 2015)

1 din 3 – Este ponderea tranzacțiilor efectuate cu cardurile contactless în Londra

8,26 lire sterline – Este suma medie cheltuită pentru fiecare tranzacție contactless

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*