Nu contează dacă îți faci o cafea la un vendomat sau la un espressor apa afectează multe aspecte ale unui espresso, de la gustul cafelei la longevitatea aparatului cu care o pregătești. Obținerea unei cafele grozave în timp ce protejezi aparatul de espresso sau automatul de vending reprezintă un act de responsabilitate și de echilibru – o provocare pe care specialiștii în tratarea apei, operatorii de vending și cafenelele o înfruntă împreună.

Importanța apei pentru obținerea unei cafele perfecte

Există un adevăr simplu în ceea ce privește pregătirea unui espresso, pe care probabil nu vreți să îl auziți. Adevărul: majoritatea problemelor de întreținere a aparatelor de cafea sunt cauzate de apă, singura substanță care atinge aproape orice parte a aparatului. Mineralele din apă sunt de vină, acoperind elementele interioare ale aparatului și împiedicându-i performanța.

Cu cât apa conține mai multe minerale, cu atât mai dură și mai dăunătoare va fi. Particulele se vor acumula pe – sau vor acoperi – pompele, boilerele și supapele. Dar mineralele sunt totuși și cele care fac cafeaua să aibă un gust bun, purtându-i consistența și aroma. În mod ideal, apa utilizată pentru pregătire conține anumite cantități specifice de tipuri de minerale.

Deci aroma cafelei este prioritatea numărul unu, în timp ce echipamentul de pregătire a cafelei trebuie protejat împotriva deteriorării în mod simultan. Toate automatele de vending și/sau aparatele de espresso trebuie curățate din când în când. De vreme ce apa de bună calitate pentru pregătirea cafelei necesită un conținut mineral, este esențial să minimizăm nevoia de curățare prin eliminarea mineralelor care sunt cele mai dăunătoare în timp ce menținem destule dintre ele în apă pentru a spori gustul cafelei.

Comitetul pentru standarde tehnice al Asociației pentru Specialități din Cafea din SUA (Specialty Coffee Association) a actualizat de curând standardele pentru apa de infuzare.

Apa de infuzare acceptabilă trebuie să aibă următoarele proprietăți:

  1. Inodoră
  2. Incoloră
  3. Fără clor, compuși din fier sau sulf
  4. TDS: 150 ppm
  5. Calciu: 3-4 granule
  6. Alcalinitate: 40 ppm
  7. pH: în jur de 6,5
  8. Nivel de sodiu: 20 mg

Cum afectează calitatea apei gustul cafelei

Pregătirea cafelei este un joc de echilibru. Cumpărați boabe de cafea bine prăjite, aparate proiectate cu atenție și căutați tehnici pentru a îmbunătăți calitatea. Din nefericire, mulți dintre cei care își fac cafea acasă uită un pas esențial în procesul de pregătire a cafelei.

Atunci când observați că acea cafea pe care o pregătiți este în mod constant amară, fără caracter sau pur și simplu nu este așa cum ar trebui să fie, primul gând este acela că ar putea fi boabele de vină. Nu este o alegere greșită, dar boabele de cafea în sine nu sunt primul ingredient pe care îl beți. Întâmplarea face că apa reprezintă 99% din cafeaua dumneavoastră și deci aroma sa contează foarte mult. Spre surprinderea multora dintre cei care pregătesc cafea acasă, chiar și apa de la robinet poate altera gustul cafelei în moduri neplăcute.

Aceștia sunt câțiva factori importanți care pot afecta gustul apei dumneavoastră:

Cât de veche și de calitativă este apa

Apa pe care o folosiți trebuie să fie proaspătă, să miroasă și să aibă mereu un gust curat. Apa rece de la robinet este de obicei mai proaspătă decât apa caldă și mult mai probabil va avea un gust mai curat. Să îi oferiți ibricului un avantaj cu apă caldă de la robinet nu este cea mai bună idee.

Apa învechită, apa utilizată sau apa care a fost fiartă și apoi răcită și-a pierdut din cantitatea de oxigen, ceea ce o face să aibă un gust plat și schimbă modul în care apa și cafeaua reacționează împreună. În plus, nu utilizați niciodată apă pe care nu ați fi dispuși să o beți voi înșivă. Un filtru simplu și la un preț convenabil poate îmbunătăți cu adevărat calitatea apei dumneavoastră și să scadă prezența multor minerale mari.

Duritatea apei

Duritatea apei se referă mai ales la cantitățile de calciu și magneziu din apă. Dacă este prea mult din oricare dintre aceste metale în apa dumneavoastră, compușii de aromă (care sunt atrași de acestea) se vor atașa de ele și vor forma solide care vor reduce cantitatea aromei lichidului din cana dumneavoastră.

La fel de problematic este și faptul că, atunci când este încălzită, apa dură creează depuneri de calcar mult mai repede decât apa delicată din cauza mineralelor. Acestea se pot acumula în aparatul dumneavoastră de cafea foarte repede și vă pot deteriora întregul sistem.

Pentru a combate aceste probleme, mulți utilizatori folosesc dedurizatori – dar aveți grijă! Dedurizatorii de apă cresc nivelurile de salinitate, care pot afecta aroma. Testați-vă apa din timp pentru a vedea dacă chiar aveți nevoie de dedurizator.

Clorul

Conținutul de clor este ceva ce cu siguranță vreți să evitați în timpul procesului de pregătire a cafelei. Clorul, chiar și în cantități mici, poate afecta profilul aromei băuturii dumneavoastră și poate schimba si mirosul acesteia. Va reduce echilibrul pH-ului cafelei, făcând-o mai acidă. Pe lângă toate acestea, substanța poate chiar să corodeze orice părți metalice din aparatul dumneavoastră, determinându-vă să căutați un înlocuitor mult mai repede decât v-ați putea dori. Utilizați un filtru de carbon pentru această problemă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*