Cu toții ați auzit de Wurlitzer, Rock-Ola sau Seeburg. Le-ați văzut operele de artă prin filme sau videoclipuri muzicale, însă sunt convins că nu știți ce înseamnă și cât costă să readuci la viață un tonomat. Pentru cei care visează la asta îi invit mai întâi să citească acest material.

Reparații și service pe teren

Dacă preferați ca tonomatul vostru să fie reparat la voi acasă, există firme care oferă service pe teren. Dacă nu doriți să cheltuiți bani chemând un inginer acasă la voi, atunci firmele de restaurare de prin afară oferă facilități de atelier cuprinzătoare pentru toate tipurile de reparații, fie mecanice, electrice, electronice, audio sau legate de cabinet. Sau atelierul de restaurare poate aduce tonomatul la ei utilizând propriul lor mijloc de transport sau pot folosi un serviciu de curierat. Dacă tonomatul a fost avariat din greșeală, firma de restaurare poate lucra împreună cu compania de asigurări pentru a garanta că cererea clientului este rezolvată și toate reparațiile necesare sunt efectuate.

Restaurare la standarde ridicate

Fie că v-ați luat un tonomat din SUA sau vă gândiți că a venit timpul să readuceți la viață o astfel de “bijuterie” achiziționată de la cineva care se pregătea să arunce la tomberon un astfel de aparat, firmele de restaurare vă pot oferi sfaturi și vă puteți consulta cu ei pentru a putea lua cele mai bune decizii. Restauratorii pot executa o lucrare care să fie conformă cu tonomatul original la reconstrucții de gradul întâi. Restauratorii vă pot spune dacă unele tonomate chiar nu sunt viabile din punct de vedere financiar, așa că stați liniștiți, dacă sunt profesioniști vă vor informa dacă ar trebui sau nu să vă cheltuiți banii pe o restaurare costisitoare.

Restaurarea mecanismului și a componentelor electrice interne

O restaurare completă pornește cu interiorul tonomatului vostru. Acesta merită același tratament ca exteriorul și restauratorul trebuie să se asigure că tonomatul vostru trebuie să fie la fel de strălucitor, lucios și curat atât la interior și la exterior. Acest lucru este posibil doar cu o dezasamblare completă și reconstrucția sistemelor de selecție, ansamblului de butoane, mecanismelor de schimbare și a circuitelor de iluminat, inclusiv înlocuirea micro-întrerupătoarelor și a duzelor de iluminare. Aceasta este singura metodă de a asigura o operare a aparatului fără cusur pentru mulți ani.

Reparație și restaurare completă pentru toate lămpile și amplificatoarele

De ce să risipiți banii făcându-vă tonomatul să arate mai strălucitor și mai lucios pe dinafară și să uitați de „inima” tonomatului? Până la urmă, un tonomat este pe atât de bun pe cât de bine sună, iar sunetul se bazează pe o restaurare de calitate a amplificatorului. Să nu încredințați această sarcină unui amator sau să credeți că pur și simplu schimbând toate componentele cu unele asemănătoare veți rezolva problema. Amplificatoarele necesită a fi restaurate în mod profesionist de către un inginer audio.

Servicii de reconstrucție completă a cabinetului și de refinisare

Un restaurator care știe ce face va dezasambla cabinetul și va repara elementele cabinetului după cum este necesar. Acest lucru include restaurarea tuturor pieselor metalice prin demontare, curățare și lustruire apoi zincare, anodizare, cromare, acoperire cu pudră sau vopsea și repararea sau reconstrucția structurii de lemn a cabinetului, inclusiv furniruire și laminare. După ce se potrivesc cromatic toate vopselurile cu originalul și se utilizează amestecuri de vopsea de înaltă calitate, laminate formica de înaltă calitate sau placaje din lemn adevărat pentru a asigura o finalitate rezistentă.

S-au auzit și văzut multe povești de groază despre restaurări nereușite. Este bine să vă informați complet despre ceea ce înseamnă o restaurare și despre cât costă înainte de a vă apuca de  restaurarea vreunui tonomat. Aceste aparate sunt complexe, necesită piese originale, iar mulți producători nu mai există, iar piese nici atât.

Mai bine păstrați-vă banii dacă nu credeți că acei bani vă prisosesc. În plus discutați cu restauratorul pentru a afla cât mai multe înainte de a vă arunca complet în acest proiect.

Ce implică o restaurare?

Credem cu tărie că un tonomat este la fel de bun ca restaurarea sa. Uitați o listă cu zonele acoperite atunci când se restaurează un tonomat clasic:

 • Demontare, degresare și reconstrucția mecanismului de selecție
 • Reconstrucția amplificatorului
 • Înlocuirea tuturor micro-întrerupătoarelor
 • Curățarea și ajustarea tuturor contactelor cu lamă deschisă
 • Refacerea difuzoarelor
 • Înlocuirea duzelor fluorescente
 • Înlocuirea cartușului și a capetelor de citire
 • Revopsirea oricăror piese de mecanism vizibile
 • Înlocuirea oricăror garnituri interioare deteriorate sau avariate
 • Re-finisarea cabinetului la interior și exterior, după cum este necesar
 • Re-cromarea oricăror piese care sunt inferioare
 • Re-anodizarea oricăror piese care sunt inferioare
 • Revopsirea ușilor din spate și a elementelor exterioare vopsite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*