Un hotel capsular este soluția Japoniei de cazare ieftină pentru oaspeții care doresc mai ales să doarmă și nimic mai mult. Deși ideea pare a fi similară unui hostel, camerele de dormit constau în „capsule” ce măsoară aproximativ 2 m x 1 m x 1,25 m (nu cu mult mai mari comparativ cu un sicriu) și așezate una lângă cealaltă și una peste alta. O secțiune separată a hotelului conține facilitățile sanitare publice, dulăpioare pentru obiectele personale și dacă aveți noroc, un restaurant sau un aparat de vending. De asemenea, este ceva obișnuit să găsiți hoteluri capsulare doar pentru bărbați sau doar pentru femei, dar cu toate acestea, ele sunt utilizate predominant de bărbați.

Ce sunt hotelurile capsulare?

Facilitățile diferă, dar majoritatea includ un televizor, o consolă electronică și conexiune la internet wi-fi. Capsulele sunt așezate unele lângă altele, înalte de două nivele, cu scări ce furnizează accesul la camerele de la cel de-al doilea nivel, fapt ce duce la o comparație cu sertarele pentru cadavre dintr-o morgă. Capătul deschis al capsulelor poate fi închis pentru intimitate cu o perdea sau cu o ușa din fibră de sticlă. Bagajele sunt depozitate într-un dulap; spălătoriile sunt la comun. Musafirii sunt rugați să nu fumeze sau să mănânce în capsule. Unele hoteluri au restaurante (sau măcar aparate de vending), piscine și alte facilități pentru distracție. Hotelurile capsulare variază în dimensiuni, de la în jur de 50 de capsule la 700. Unele hoteluri capsulare oferă secțiuni separate pentru bărbați și femei. Hainele și încălțămintea pot fi uneori schimbate pentru un yukata și papuci la intrare. Poate fi oferit și un prosop.

Avantajul acestui hotel este caracterul convenabil și prețul scăzut, de obicei în jur de ¥2000-4000 (18-37 dolari) pe noapte. Oferă o alternativă pentru cei care (mai ales în timpul nopților din weekend) poate sunt prea beți pentru a se întoarce acasă în siguranță sau prea rușinați să dea ochii cu soțiile. Cu recesiunea ce continuă în Japonia, începând cu 2010, din ce în ce mai mulți vizitatori – aproximativ 30% din totalul oaspeților acestor hoteluri (ex. Tokyo) sunt șomeri sau angajați sub nivelul lor de calificare profesională, devenind persoane fără adăpost în timpul crizei, și închiriază temporar capsule pentru o lună. Acest tip de hotel nu a câștigat popularitate în afara Japoniei, deși au fost dezvoltate variante occidentale precum „hotelurile pod”, cu camere mai mari și adesea, cu băi private.

Scurtă istorie a hotelurilor somnului și variante de cazare

Primul hotel capsular a fost deschis în 1979 în Osaka și a fost proiectat de arhitectul japonez Kisho Kurokawa. Kurokawa a creat primul exemplu de arhitectură capsulară atunci când a construit Turnul Capsular Nakagin în 1972, care conținea micro-apartamente și birouri destinate „bărbaților cu salariu” celibatari. Astăzi, conceptul hotelului capsular continuă să fie popular în Japonia. Dacă sunteți dispuși să faceți față provocării de a dormi într-un spațiu închis și nu vă deranjează asemănarea cu o mașină de spălat cu monede, vă recomandăm următoarele destinații:

  • 9h este unul din Hotelurile Capsulare cele mai noi ale Japoniei și oferă o experiență capsulară „de lux”. Aflat în Shimogyo-Ku, Kyoto, 9h are 125 de capsule moderne împărțite pe 9 etaje, camere separate pentru bărbați și femei, vestiare, dușuri și un lounge. Hotelul oferă musafirilor săi și un pachet 9h pentru confort, ce conține: apă îmbuteliată, periuță de dinți, șampon, balsam, săpun, papuci și îmbrăcăminte opțională pentru lounge. Capsulele au un sistem de alarmă Panasonic cu iluminare controlată, și saltele și perne curbate create din patru materiale diferite pentru a asigura postura naturală a corpului în timp ce dormiți în capsulă. Prețurile încep de la aproximativ 65 de dolari pe noapte.
  • Capsule Inn Sapporo se află în Sapporo și este un hotel capsular exclusiv pentru bărbați. Hotelul oferă cazare capsulară clasică, cu capsule de dormit ce au o perdea, TV, radio, aer condițional automat și o masă mică. Musafirilor li se oferă un halat de bumbac și au acces la vestiare și băi comune. Capsule Inn poate fi utilizat și pentru perioade scurte de timp (cel puțin trei ore), iar prețurile încep de la 26 de dolari pe noapte sau 15 dolari pentru fiecare trei ore după ora 18:00.

Precum cazarea în sine, procesul utilizării hotelurilor capsulare este foarte eficientizat… acestea sunt regulile despre „cum să-ți folosești capsula” în nouă ore:

  • Check-in:

Lăsați-vă încălțămintea în pantofar. Completați Cardul de înregistrare. Luați-vă cheie de vestiar și numărul capsulei de dormit.

  • Duș

Depozitați-vă obiectele personale în vestiar. Faceți un duș și îmbrăcați-vă în niște haine confortabile pentru lounge.

  • Somn

Urcați-vă în capsulă, cuibăriți-vă și dormiți în propria capsulă de dormit.

  • Duș

Faceți un duș și pregătiți-vă pentru o nouă zi. Luați-vă obiectele personale din vestiar.

  • Check out

Returnați cheile de la vestiar la Recepție și eliberați camera.

Acest tip de cazare la hotel nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie!

Rolul vendingului în hotelurile capsulare

În multe hoteluri capsulare se intră doar utilizând o interfață tip vending. Adică, la recepție nu este nimeni, găsiți un aparat de vending cu ecran digital unde vă tastați dorințele – cât doriți să stați, ce alte servicii solicitați, care este disponibilitatea capsulelor și unde sunt ele dispuse, faceți selecțiile de rigoare întocmai ca și cum ați comanda o cafea la un vendomat și când totul e gata plătiți cash sau cu cardul. Apoi vi se facilitează intrarea în complex.

Probabil această idee de vending nu va fi vreodată pusă în practică la noi în țară însă ni s-a părut interesantă și în completarea articolului de data trecuta, cel cu hotelurile iubirii, pentru a mai afla câte ceva interesant despre ce înseamnă vendingul în Japonia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*