Experții în medicină preventivă de la Centrul Medical al Universității Rush au descoperit că întârzierea accesului la alimentele și gustările tentante și bogate în calorii din aparatele de vending poate face oamenii să cumpere gustări mai puțin dorite, dar mai sănătoase.

„Așteptarea face lucrurile mai puțin dorite”, afirmă Dr. Brad Appelhans, psiholog clinic la Centrul de Prevenire al Universității Rush și cercetător principal în cadrul studiului. „Cercetările arată că oamenii preferă satisfacția imediată, iar această preferință influențează alegerile și comportamentul în viața de zi cu zi.”

Dorința studiului a fost aceea de a vedea dacă se poate utiliza această preferință pentru satisfacție imediată în vederea îmbunătățirii alegerilor privind gustările din aparatele de vending. Mâncarea nesănătoasă este adeseori disponibilă imediat și convenabilă.

Aparatele de vending sunt sursa predominantă de gustări bogate în calorii în SUA. Există 1,3 milioane de aparate de vending pentru gustări peste tot în Statele Unite.

În studiul Universității Rush s-a dezvoltat un nou sistem pentru aparatele de vending și a fost creată o tehnologie numită DISC (Delays to Improve Snack Choices / Întârzieri pentru a îmbunătăți alegerea gustărilor). Sistemul DISC pentru aparate de vending utilizează o bară de „întârziere” care separă gustările sănătoase de opțiunile mai puțin sănătoase.

Atunci când o persoană alege o gustare mai puțin sănătoasă, sistemul pornește cu o întârziere de 25 de secunde înainte ca aparatul să elibereze gustarea din aparatul de vending.

Aparatul de vending cu sistemul DISC pentru aparatele de vending are și un ecran LED, care afișează întârzierile pentru gustările nesănătoase și o numărătoare inversă pentru livrare, care permite persoanei să își schimbe alegerea, pentru o opțiune mai sănătoasă.

Această întârziere a dus la o creștere de la 2% la 5% a proporției totale de cumpărare a gustărilor sănătoase, afirmă cercetătorii din cadrul studiului. De asemenea, s-a constatat că întârzierea nu a afectat volumul vânzărilor totale sau veniturile realizate de aparatul de vending, ceea ce este important pentru operatorii aparatelor de vending.

În trecut, pentru a combate problema obezității, oamenii s-au concentrat asupra eliminării totale a gustărilor nesănătoase sau a aparatelor în sine. Cu toate acestea, strategiile bazate pe restricție s-au dovedit a fi nedorite, deoarece limitează opțiunile disponibile și reduce profitul aparatelor de vending pe care școlile, locurile de muncă sau alte organizații se bazează.

Studiul privind aplicarea sistemului DISC pentru aparatele de vending a analizat următoarele șase intervenții asupra aparatelor de vending din trei locații:

  • nicio intervenție
  • o întârziere de 25 de secunde pentru gustările mai puțin sănătoase
  • o reducere de 25 de cenți aplicată gustărilor sănătoase
  • o taxă de 25 de cenți aplicată pentru gustările mai puțin sănătoase
  • o întârziere de 25 de secunde pentru gustările mai puțin sănătoase și o reducere de 25 de cenți aplicată gustărilor mai sănătoase
  • o întârziere de 25 de secunde și o taxă de 25 de cenți aplicate pentru gustările mai puțin sănătoase

Rata de cumpărare a gustărilor sănătoase a crescut în momentul în care s-a aplicat întârzierea, dar și atunci când aparatele au aplicat o reducere de 25 de cenți opțiunilor mai sănătoase sau o taxă adițională de 25 de cenți gustărilor nesănătoase.

„Descoperirile noastre în ceea ce privește sistemul DISC pentru aparate de vending sugerează că întârzieri relativ mici pot face oamenii să cumpere gustări mai sănătoase măcar din când în când. Efectul benefic al alegerii unei gustări este la fel de mare precum sunt și reducerile aplicate, dar, invers decât reducerile, întârzierile nu afectează venitul total al aparatelor de vending”, spune Appelhans – principalul cercetător din cadrul studiului.

Concluzionăm că aceasta poate fi o opțiune viabilă pentru operatorii de aparate de vending pentru a oferi opțiuni bune, sănătoase, de gustări menținându-și vânzările și evitând costurile suplimentare.

Acest studiu a fost realizat pe baza unui total de 32.662 de vânzări de gustări din aparatele de vending.

Sistemul DISC a și diferențiat pe culori și etichete gustările sănătoase de opțiunile obișnuite, mai puțin sănătoase. Aparatele au avut semne clare care indicau faptul că gustările obișnuite, mai puțin sănătoase vor fi eliberate cu o întârziere de 25 de secunde. A existat un ecran tactil pe care erau afișate mecanismul sistemului de întârziere și numărătoarea inversă.

Cercetătorii au avut, de asemenea, criterii specifice pentru gustările sănătoase versus cele obișnuite. Gustările sănătoase întrunesc 5 din 7 criterii care includ:

  • mai puțin de 250 de calorii pe porție
  • cu 35% mai puține calorii din grăsimi
  • mai puțin de 350 de miligrame de sodiu pe porție
  • fără grăsimi trans
  • mai puțin de 5% din valoarea zilnică de grăsimi saturate pe porție
  • mai mult de 1 gram de fibre dietetice pe porție
  • mai puțin de 10 grame de zahăr adăugat pe porție

„Există o mare nevoie de strategii pentru intervenții dietetice/nutriționale care să combată factorii din mediul înconjurător ce promovează obezitatea”, spune dr. Appelhans de la Universitatea Rrush. Obezitatea și regimul alimentar incorect sunt factori puternici de risc pentru afecțiunile cardiace, atac cerebral sau diabet.

Aparatele de vending au locații convenabile, au o acoperire mare și sunt sursa predominantă de alimente bogate în calorii, sărace în nutrienți. Nu vor dispărea prea curând, iar acest nou sistem de vending poate fi și o strategie eficientă și viabilă din punct de vedere financiar care poate influența alegerile oamenilor către opțiuni mai sănătoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*