Oamenii încep să se răzgândească cu privire la utilizarea ceștilor de cafea de unică folosință, deoarece politicienii doresc să impună o taxă, iar lanțurile de magazine introduc stimulente pentru a diminua dependența noastră de ceștile de unică folosință din plastic. De exemplu, Marea Britanie utilizează în fiecare an 2,5 miliarde de cești de unică folosință, acestea fiind deșeurile cele mai des întâlnite, potrivit Comisiei de Mediu al Camerei Deputaților din Parlamentul Britanic.

Ce este în neregulă cu ceștile de cafea de unică folosință și care sunt alternativele?

Potrivit Friends of the Earth, mai puțin de una din 400 cești de cafea este reciclată în Marea Britanie. Acest lucru se datorează stratului de polietilenă din interiorul ceștilor care se lipește de partea de hârtie pentru a o împiedica să se ude.

Reducerea consumului obișnuit de băuturi calde luate „la pachet” pare improbabil și nu pare a fi avantajos pentru economie, dar există și alte modalități de a savura cafeaua decât utilizând cești care dăunează mediului înconjurător.

Ceștile reutilizabile devin tot mai populare, datorită unui număr de campanii centrate în jurul atenției publicului asupra faptului că ceștile de cafea de unică folosință nu sunt în general ușor de reciclat. Compania australiană KeepCup, care produce cești reutilizabile care pot fi utilizate pentru servirea la bar încă din 2009, a raportat că cifra sa de afaceri globală s-a dublat anul trecut, vânzând peste un sfert de milion de cești KeepCups în perioada premergătoare Crăciunului în Marea Britanie.

Unele dintre cafenelele din Australia care utilizează KeepCup au ajuns să utilizeze cești reutilizabile pentru 30% din vânzări, o tendință pe care speră să o poată reproduce în Marea Britanie. KeepCup a calculat că, dacă toate punctele de vânzare din Marea Britanie care utilizează cești de unică folosință ar putea utiliza cești reutilizabile în proporție de 30%, aproximativ 750 de milioane de cești de unică folosință nu ar mai ajunge în depozitele de deșeuri în fiecare an.

Legislația sau forțele pieței – care este răspunsul?

De curând, deputații din cadrul Comisiei de Mediu au cerut Guvernului Britanic să introducă o taxă de 25 penny pentru ceștile de unică folosință, în plus față de prețul unei cafele, iar sumele astfel colectate să fie utilizate pentru îmbunătățirea facilităților de reprelucrare și eliminare a deșeurilor din Marea Britanie pentru a asigura reciclarea ceștilor și a altor ambalaje alimentare și de băuturi.

Toate ceștile de cafea de unică folosință ar trebui reciclate până în 2023 și ar trebui să fie interzise dacă obiectivul nu este îndeplinit, a anunțat Comisia de Mediu a Parlamentului din Marea Britanie.

Multe companii nu stau să aștepte ca guvernul să adopte legi. De curând, lanțul de cafenele Pret a Manger deținut de McDonald’s a declarat că fiecare client care aduce o ceașcă reutilizabilă va primi o reducere de 50 penny la băutura comandată.

Lanțul de cafenele Starbucks din SUA a început să introducă reduceri de 10 penny pentru ceștile reutilizabile în 1998, ajungând la o reducere de 25 penny în 2008. În 2016, compania a oferit temporar o reducere de 50 penny, dar spune că „nu a avut rezultatul scontat”.

Brandul va încerca să acorde o reducere de 5 penny pentru fiecare ceașcă în 20-25 de magazine din Londra, începând din luna februarie, în speranța că va crește acest procent.

În Marea Britanie sunt utilizate 7 milioane de cești de cafea de unică folosință în fiecare zi – adică sunt cheltuiți 2,5 miliarde de euro în fiecare an. Dar problemele asociate ceștilor de cafea înseamnă mult mai mult decât aceste cifre.

Concepții greșite privind reciclarea

Poate că problema cea mai mare cu privire la ceștile de cafea de unică folosință este lipsa unei legături între presupusa lor posibilitate de reciclare și rata la care sunt efectiv reciclate. Ceștile sunt reciclabile din punct de vedere tehnic, lucru pe care unele companii producătoare de cafea îl promovează activ pe ambalajele lor.

Cu toate acestea, datorită modului complicat în care sunt produse, marea majoritate a ceștilor de cafea nu ajung să fie reciclate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*