UE a dezvăluit politica sa privind materialele plastice luna aceasta, aducând cu ea potențiale provocări semnificative pentru industria de vending.

Propunerea de Directivă, care va fi adoptată în 2019, subliniază obligații stricte pentru producătorii diferitelor plastice de unică folosință, și care interzice anumite produse. Relevante pentru industria noastră sunt următoarele propuneri:

  • Paiele, lingurile și obiectele de amestecat în băuturi vor fi interzise
  • Răspundere extinsă pentru producător, inclusiv acoperirea costurilor pentru deșeurile produselor de unică folosință. Producătorii paharelor de plastic vor fi afectați de aceasta.
  • o țintă de colectare de 90% pentru sticlele de plastic utilizate, până în 2025.
  • Cerințe pentru statele membre de a reduce semnificativ consumul de recipiente și pahare din plastic. Comisia a subliniat măsuri economice precum scumpirea paharelor din plastic și furnizarea, la punctul de vânzare, de alternative ce pot fi refolosite, acestea fiind doar câteva exemple.
  • Recipientele de unică folosință pentru băuturi ce conțin plastic pot fi introduse pe piață doar în cazul în care capacele acestora rămân fixate pe recipient. EVA înțelege că această condiție vizează mai degrabă sticlele din plastic, decât paharele din plastic.

Ce face EVA?

Subiectul ambalajelor de unică folosință este clar „un subiect fierbinte” în prezent și deja am văzut exemple de consultări și propuneri pentru taxe suplimentare pentru produse de unică folosință în Marea Britanie, un număr de instituții naționale preferând obiectele ce pot fi refolosite, și chiar și în clădirile Comisiei Europene și Parlamentului de la Bruxelles s-a observat o schimbare de la plasticele de unică folosință, iar mărcile de pe automatele de vending îi roagă pe clienți să își aducă propriile căni. Aceste măsuri și tendințe vor continua cu siguranță, iar EVA va lupta mereu cu toate forțele pentru a asigura faptul că nevoile industriei de vending sunt auzite și înțelese în mod clar!

Astfel, EVA a creat un grup de lucru format din experți din industrie și producători de pahare (de unică folosință) pentru a formula argumentele și răspunsurile industriei de vending cu privire la acest proces UE și orice alte măsuri naționale viitoare. De asemenea, colaborăm îndeaproape cu alte asociații europene de la Bruxelles pentru a coordona răspunsurile comune, acolo unde argumentele sunt similare. Directiva se află în consultare până în luna iulie și, deci, avem o șansă bună să formulăm argumente practice și constructive cu privire la aceste măsuri UE.

În ceea ce privește procedurile legislative, această propunere de Directivă va urmări procedura legislativă obișnuită (cunoscută oficial drept co-decizie). Acest lucru înseamnă că Directiva va fi complet analizată atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul Uniunii Europene (adică Reprezentanții statelor membre), iar modificările propunerii – atât pozitive, cât și negative – pot fi efectuate în cadrul acestui proces.

Dacă considerați că ne puteți ajuta cu un argument fundamentat sau soluții cu privire la aceste condiții și cele viitoare din cadrul industriei de vending, alăturați-vă nouă ca membru și asigurați-vă că vocea dumneavoastră este auzită!

Despre Asociația Europeană de Vending

Asociația Europeană de Vending (EVA) este o organizație non-profit înființată și cu sediul la Bruxelles, din anul 1994. Aceasta reprezintă interesele industriei de vending și ale serviciului european de cafea (OCS), în relația cu instituțiile europene și alte autorități sau organisme relevante. Membrii săi includ asociații naționale și societăți individuale din întreaga Europă. EVA reprezintă toate segmentele industriei de vending, de servicii de cafea și de distribuire de apă: producători de aparate și componente, furnizori de materii prime (cafea, ingrediente, gustări, băuturi reci, pahare etc.) și operatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*