Cei care fac naveta pot folosi sistemul NFC de pe mobil ca pe un bilet de transport obținut fără contact. Abonamentul lor de transport poate fi stocat digital pe telefonul lor mobil și se pot realimenta oricând, oriunde. În timpul oricărei călătorii, pasagerii pur și simplu selectează de pe dispozitivul mobil personal cititorul NFC la bariera pentru bilete sau când se urcă în tren sau autobuz.

NFC oferă un potențial uriaș sectorului transporturilor – mulțumită răspândirii largi a utilizării cardurilor contactless, cititoarelor și infrastructurii în cadrul multor rețele importante de transport. Nu cred că mai există vreun telefon pe piață fără NFC, iar tot mai multă lume folosește telefonul mobil pentru a-și procura bilet. Utilizarea transportului în comun crește la nivel global – pasagerii fac mai multe călătorii și petrec mai mult timp în mijloacele de transport în comun.

Pasagerii doresc să se bucure de o experiență de călătorie convenabilă și fără griji și să evite întârzierile fără rost, indiferent cât de mici ar fi. Între timp, operatorii de transport își doresc o soluție interoperabilă pentru biletele de transport, care să reducă frauda și să fie eficientă din punct de vedere al costurilor. Soluția biletelor fără contact au prezentat potențialul de a înlocui biletele de hârtie și numerarul, accelerând transportul și furnizând un sentiment de ușurință și mobilitate. NFC duce comoditatea și fluiditatea transportului la următorul nivel.

Avantajele utilizării NFC în transporturi

Un nivel ridicat de comoditate pentru pasageri

Un sistem NFC combină ușurința și viteza utilizării unor carduri inteligente fără contact cu interactivitatea. Deoarece un sistem NFC are o interfață pentru utilizator, îi permite pasagerului să interacționeze cu operatorul de transport într-o manieră care nu este posibilă în cazul unui card de transport sau unui bilet tradițional. Un pasager poate, de exemplu, să își cumpere sau să își modifice un bilet electronic prin intermediul unei rețele mobile sau prin intermediul unui cititor de carduri inteligente fără contact. Biletul activat cu NFC poate fi descărcat imediat și stocat în siguranță în UICC (card cu circuit universal integrat) din interiorul dispozitivului mobil.

Pasagerul nu va mai fi nevoit să stea la coadă sau să printeze un bilet sau să ia un bilet în format de hârtie de la un ghișeu sau un automat de vending. De asemenea, nu va fi nevoie să aibă grijă de un bilet de hârtie separat. Capacitatea de a cumpăra bilete activate prin NFC prin intermediul rețelei mobile poate duce la reducerea așa numitei fraude pasive în cazul căreia pasagerii nu cumpără bilete de la un automat de vending deoarece autobuzul sau trenul lor stă să plece.

Validarea biletului în mod rapid, precis și transparent

Pasagerii ce intră în stație, tren, tramvai sau autobuz vor putea să-și valideze biletele doar prin atingerea dispozitivului mobil de cititorul fără contact, permițând un rezultat mai rapid și o validare de încredere comparativ cu biletele de hârtie și cele magnetice. Mai mult, un dispozitiv cu NFC activat va putea arăta că biletul (sau cardul de plată) a fost validat, astfel făcând procesul mult mai transparent pentru pasager. O validare a biletului mai rapidă, transparentă și precisă ar trebui să creeze o experiență mai bună pentru pasager, ducând la o utilizare mai mare a transportului public. Validarea unui bilet NFC nu necesită o verificare suplimentară a identității sau o verificare on-line, deci pot fi validate mai repede de către personalul de control de la bordul autobuzelor sau trenurilor decât biletele ce utilizează coduri de bare 2D, de exemplu.

Costuri de vânzare și distribuție mai scăzute, beneficii pentru mediu

Prin NFC operatorii de transport vor putea, în fond, să reducă costurile aferente vânzării și distribuției biletelor de vreme ce tehnologia câștigă un volum esențial. Adoptarea sistemului mobil NFC de către pasageri înseamnă și o diminuarea a utilizării biletelor din plastic sau hârtie, reducând costurile pentru producerea acestor bilete fizice. În cele din urmă, utilizarea răspândită a sistemului mobil NFC permite operatorilor de transport să își retragă infrastructurile fizice pentru bilete, inclusiv automatele pentru bilete și ghișeele pentru bilete operate de oameni, și astfel s-ar reduce costurile de capital și cele operaționale.

Utilizarea dispozitivelor cu NFC, în loc de biletele tradiționale din hârtie sau carduri din plastic, poate, de asemenea, reduce impactul operatorilor de transport asupra mediului.

O tranzacție electronică facilitată de un dispozitiv mobil existent poate duce la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu utilizarea biletelor de hârtie.

Date utile, informații în timp real și prețuri

Utilizarea sistemului NFC creează un registru digital de călătorie atât pentru pasager, cât și pentru operator. Acest registru permite pasagerului să verifice cât cheltuie pe transport, să verifice ce călătorii au fost făcute, când și, dacă este necesar, pot dovedi angajatorilor sau părților terțe când au intrat în sistemul de transport. Supus legilor pentru protecția datelor, operatorul de transport poate utiliza datele extrem de detaliate, dar anonimizate, obținute prin biletele electronice pentru a monitoriza traficul, a înțelege călătoriile pasagerului și cerințele de călătorie și îmbunătățirea planurilor pentru infrastructura de transport actuală.

Aceste date pot fi folosite în mod proactiv pentru a îndruma pasagerii pentru a evita stațiile congestionate, de exemplu, prin trimiterea unor mesaje de avertizare persoanelor care utilizează o anumită rută în mod normal. Aceste mesaje de avertizare oferă pasagerilor o reducere dacă se dau jos la o anumită stație, decât cea congestionată din apropiere. Această reducere poate fi aplicată în mod automat atunci când ating dispozitivul mobil de un terminal NFC pentru a ieși din stație sau a coborî din tren.

Mai puțin numerar

Introducerea NFC presupune o nouă metodă de a plăti pentru transport în mod electronic, pe lângă cardurile de credit și debit. Acest lucru înseamnă că operatorii vor avea mai puțin numerar de manipulat, reducând astfel costurile acestora prin reducerea nevoii de colectare și transfer al bancnotelor și monedelor. Mai mult, în autobuze, plățile cu numerar pot încetini îmbarcarea, ducând la întârzieri.

Comunicare personalizată cu pasagerii și promovarea transportului public

Cu permisiunea pasagerilor, dispozitivele mobile NFC pot fi utilizate pentru a comunica informații relevante despre călătorie sau profilul unui pasager prin intermediul unei rețele mobile sau cititoarelor NFC. De exemplu, un operator poate trimite unui pasager o avertizare cu privire la întârzierile de pe ruta lor obișnuită și o recomandare cu privire la o rută alternativă. Acest tip de comunicare personalizată poate îmbunătăți experiența călătoriei pasagerului, ajutând călătorii să utilizeze rutele cele mai adecvate.

Dispozitivele mobile activate prin NFC pot și să îi ajute pe operatorii de transport pentru a crește vizibilitatea și pentru a simplifica accesul la mai multe forme de transport în comun. Atunci când un pasager utilizează NFC pentru a verifica o gară, de exemplu, terminalul fără contact poate trimite un mesaj de avertizare acestora cu privire la momentul când va pleca următorul autobuz sau tramvai în direcția cartierului lor.

Furnizarea din timp a informațiilor face transportul public mai simplu, în mod potențial reducând utilizarea mașinilor private. Operatorul de transport va putea să furnizeze și recompense pasagerilor cu NFC activat în schimbul completării unui sondaj sau furnizării de feedback.

Gestionarea biletului de transport

Dacă utilizați NFC pe mobil, pasagerii pot cu ușurință vizualiza, modifica și revendica bielete, cardurile de călătorie, punctele de loialitate și orice alte vouchere aferente stocate pe dispozitivele lor mobile. De exemplu, operatorul de transport poate premia în mod automat un pasager ce călătorește pe o anumită rută, oferindu-i puncte de loialitate ce pot fi schimbate cu vouchere NFC. Automatizarea programelor de loialitate în acest mod poate ajuta operatorul de transport să creeze o relație mai apropiată cu pasagerii și să câștige o mai bună înțelegere a comportamentului și cerințelor acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*