Va fi 2018 începutul sfârșitului pentru ceștile de cafea de unică folosință?

Ne putem obișnui să utilizăm cești de cafea reutilizabile în loc de cești de unică folosință?

Continuăm serialul nostru dedicat reciclării paharelor cu partea a doua. E important aspectul acesta pentru că în propunerea de Directivă care va fi adoptată în 2019 de către UE se subliniază obligații stricte pentru producătorii diferitelor plastice de unică folosință, și chiar interzice anumite produse, iar răspunderea extinsă pentru producător, inclusiv acoperirea costurilor pentru deșeurile produselor de unică folosință poate deveni o problemă, mai ales pentru producătorii paharelor de plastic.

Ceștile de cafea de unică folosință – câteva cifre

  • În Marea Britanie se aruncă în fiecare an 2,5 miliarde de cești de cafea de unică folosință
  • Mai puțin de 1% din ceștile de cafea sunt reciclate
  • O jumătate de milion de cești sunt aruncate la gunoi în fiecare zi
  • Producătorii de ambalaje plătesc doar 10% din costul eliminării și reciclării ambalajelor

Deși sunt fabricate în mare parte din hârtie, ceștile de cafea de unică folosință sunt căptușite cu polietilenă din plastic, care este strâns legată de hârtie, făcând ceștile impermeabile și, prin urmare, capabile să conțină lichide.

În plus, dificultatea de reciclare a ceștilor de cafea este mărită de faptul că sunt contaminate cu lichide. Acest lucru înseamnă că ceștile nu pot fi reciclate la instalațiile de reciclare standard și trebuie în schimb să fie preluate de instalații speciale – doar trei instalații de acest fel există în Marea Britanie. Realitatea este că mai puțin de 1% din ceștile de cafea sunt reciclate.

Materiale problematice

Materialele plastice nereciclate au nevoie de sute de ani pentru a se descompune, ceea ce înseamnă că multe dintre ele sfârșesc prin a influența mediul natural. Degradarea progresivă a materialelor plastice rezultă în mici „microplasme” care pot fi ingerate de animale și substanțe chimice potențial toxice pentru diverse creaturi, inclusiv pentru oameni.

Succesul pe care l-a avut Blue Planet II a atras atenția publicului asupra problemei poluării cu materiale plastice în mediul marin, iar oamenii de știință abia acum înțeleg amploarea acestei poluări. În afară de faptul că materialul plastic este o preocupare majoră, componenta de hârtie a ceștilor de cafea nu este nici ea lipsită de efecte nocive asupra mediului. Multe cești de hârtie care sunt aruncate și eliminate sunt fabricate din pastă de hârtie virgină.

Acest lucru înseamnă că arborii trebuie să fie tăiați pentru a fabrica un produs care ajunge să fie utilizat doar cât durează ca o persoană să bea un latte.

Adăugați la acest lucru amprenta de carbon aferentă producției și distribuției acestor articole de unică folosință și este clar faptul că ceștile de cafea de unică folosință în integralitatea lor au un impact major asupra mediului.

Acesta este motivul pentru care una dintre recomandările Comisiei Europene este ca lanțurile de cafenele să promoveze utilizarea ceștilor reutilizabile prin oferirea de stimulente clienților, cum ar fi reducerea de 50 penny acordată de Pret A Manger clienților care își aduc propria cană, de exemplu.

Creșterea conștientizării naturii ceștilor de cafea de unică folosință este importantă, dar una dintre recomandările-cheie ale raportului este că aceste companii trebuie să își asume responsabilitatea pentru impactul ceștilor lor.

Prin punerea în mișcare a mecanismelor de prevenire a utilizării acestor cești de cafea, guvernele lumii ar putea deschide calea pentru o politică care să prevină utilizarea incorectă sau chiar utilizarea tuturor produselor nereciclabile.

Modul de reciclare a ceștilor din hârtie

Ceașca standard pentru cafea sau suc este proiectată pentru unică folosință, însă, din păcate, reciclarea în acest moment este practic inexistentă în SUA, de exemplu. Acest lucru se datorează faptului că toate ceștile sunt căptușite cu un strat subțire de plastic, care nu poate fi separat ușor în timpul reciclării și de care am amintit mai sus. Cele mai multe inovații privind eliminarea ceștilor de hârtie au apărut în domeniul compostării și sunt în continuare limitate, în cel mai bun caz.

Pregătirea reciclării ceștilor din hârtie:

  1. Din nefericire, sunt șanse mari să trebuiască să aruncați ceașca din hârtie. Cu toate acestea, există o veste mai bună pentru accesoriile sale.
  2. Puteți îndepărta manșonul de hârtie pentru ceștile de cafea și îl puteți recicla împreună cu cartonul ondulat. Capacul din plastic ar trebui să fie reciclabil. Paiul sau bețișorul pentru amestecare ar trebui aruncat.
  3. Dacă aveți un coș de gunoi pentru compostare în curte și cumpărați cești din hârtie bio, puteți încerca să le compostați. Hârtia se va rupe, dar este posibil să aveți dificultăți cu căptușeala de plastic.

De ce să reciclați / compostați ceștile din hârtie

  • Se estimează că 60 de miliarde de cești din hârtie sunt aruncate în SUA în fiecare an
  • Lanțurile de cafenele reciclează mai puțin de 1% din ceștile lor la nivel intern
  • Dacă ceștile dvs. din hârtie sunt căptușite cu acid polilactic (PLA) în loc de polietilenă, ele pot fi compostate comercial în mai puțin de 60 de zile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*