Pe piața românească de vending operează mai multe aparate față de 2016, numărul lor oficial ajungând la 95.600 de unități.

Asociația Europeană de Vending a dat publicității în luna septembrie 2018 Raportul său privind Piața Europeană de Vending unde a fost inclusă și țara noastră, pentru al doilea an consecutiv.

Datorită relațiilor extrem de bune pe care le avem cu forul european de vending suntem în măsură să vă oferim din nou, și în exclusivitate, informații extrem de interesante și de utile despre piața de vending din România.

Piața Românească de Vending după Categoriile de aparate

Totalul numărului de aparate este de 95.600 (cu 4,3% mai multe automate ca în 2016) din care aparatele de băuturi calde de tip table top sunt 54.500 (mai puțin cu 2,1% față de acum un an),  automatele de vending cu băuturi calde sunt cu 14,5% mai multe și au ajuns la 30.700 de unități, aparatele exclusiv de băuturi reci au ajuns la 700 de bucăți, în scădere cu 2,5%, în schimb cele combi au ajuns la 9.700, cu 14,7% mai multe ca în 2016.

Evoluția aparatelor de vending cu băuturi calde

După tipul de cafea lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ultimii 7 ani. Piața e împărțită între cafeaua solubilă și cea espresso (23-24% – cafea solubilă comparativ cu 76-77% – espresso). După tipul de aparat care livrează băuturi calde, față de acum 7 ani numărul aparatelor de vending a crescut cu 19%, table top-urile automate au scăzut cu 26%, iar table top-urile semi-automate au crescut cu 7%.

Aparatele de vending de băuturi calde după tipul de cafea

Din cele 30.700 de aparate ce oferă băuturi calde (cu preponderență cafea) 8600 oferă cafea instant/solubilă, iar aparatele care oferă espresso/cafea râșnită au crescut la 22.200 de unități, cu 21,1% față de anul trecut.

Table top-urile automate după tipul de cafea

Din cele 30.000 de table top-uri automate, cele care folosesc cafea solubilă au ajuns la 3.300 de bucăți, în scădere cu 7,5% față de 2016, iar cele care fac espresso au ajuns la 26.800, în scădere cu 7,1% față de anul trecut.

Table top-urile semiautomate după tipul de cafea

Din cele 24.500 de aparate de acest gen, 8.400 de unități oferă cafea instant/solubilă (în scădere cu 4,1%) și 16.000 de unități oferă espresso, cu 10,2% mai multe ca anul trecut.

Evoluția aparatelor cu băuturi reci și combi

Aparatele combi reprezintă 90% din totalul aparatelor care nu oferă băuturi fierbinți. Doar 7% sunt aparate destinate exclusiv băuturilor reci, restul de 93% reprezintă aparate de vending de snack, combi și dedicate exclusiv alimentelor. După tipul lor aparatele combi se împart în table top (1%), aparatele care nu au răcitor și păstrează produsele la temperatura de 5 grade Celsius în procent de 55%, în scădere cu 21% față de anul 2010 și aparate cu răcitor care păstrează produsele la 4 grade sau mai puțin, 44%, în creștere cu 20% față de anul 2010. În ceea ce privește baza de dezvoltare a aparatelor combi acestea au primit o creștere consistentă de 46,1% din partea automatelor fără răcitor, așa zisele “Free standing – Cold”, numărul acestora ajungând la 4.300 de aparate în 2017. Studiul relevă astfel premiumizarea acestui segment, operatorii propunând clienților lor aparate care răcesc în mod potrivit și snack-urile și băuturile.

Consumul mediu per aparat

Față de anul trecut consumul săptămânal înregistrat pe un automat de băuturi calde pe săptămână a crescut ușor, cu 1,2%, ajungând la 191 de unități. Consumul de băuturi reci a stagnat la 90 de unități/săptămână/aparat, iar la aparatele combi s-a înregistrat o ușoară scădere de 0,1%, ajungând la 164 de unități.

Notă: Realizatorii studiului au ținut să menționeze că în urma feedbackului primit la primul studiu, publicat anul trecut, au făcut anumite modificări în sus la cifrele date publicității în 2017 pentru anul 2016, încercând să motiveze cumva ușoarele discrepanțe apărute în acest an în raport cu cifrele arătate în primul raport.

Consumul la aparatele combi e împărțit între 35% Snack-uri, 40% Băuturi reci și 25% alimente cu o durată de viață limitată.

Vom continua serialul nostru dedicat analizei ultimului raport EVA dedicat României și în edițiile viitoare.

Orice persoană interesată să achiziționeze sau să obțină raportul de țară al României sau al altor țări poate vizita site-ul EVA pentru mai multe informații: http://www.vending-europe.eu și îi poate contacta în mod direct pe reprezentanții EVA pentru a intra în posesia întregului pachet de informații.

Revista noastră mulțumește și pe această cale Asociației Europene de Vending pentru amabilitatea și deschiderea lor privind buna informare a publicului și a pieței cu privire la activitățile generale, dar și specifice ale celei mai mari asociații de vending din lume.

One thought on “Piața de Vending din România în urma analizei raportului de piață EVA 2017 (Partea 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*