Monitoarele care verifică starea de sănătate a unei persoane și înregistrează date vitale pot fi citite cu ajutorul unui cititor NFC care ar putea fi chiar telefonul mobil al pacientului, prin simpla atingere a cititorului de pe dispozitivul medical. Proximitatea fizică impusă de NFC garantează faptul că operatorul are încredere că anumite date vor fi citite la un moment dat, reducându-se astfel considerabil șansa de eroare umană. Dispozitivele pe bază de NFC cu instrucțiunile lor simple permit pacienților de toate vârstele să își monitorizeze starea de sănătate în mod autonom.
Vă prezentăm mai jos șase moduri în care NFC ajută organizațiile medicale să furnizeze servicii de mai bună calitate, mai sigure:
- 1. Acces fizic sigur (în clădiri, la medicamente, echipamente, etc.)
Multe unități sanitare, inclusiv spitalele, centrele de tratament, clinicile și chiar farmaciile, au zone care sunt deschise publicului și zone care nu sunt deschise publicului. Este important să păstrăm aceste zone separat și să permitem doar personalului autorizat accesul la cabinete medicale sau săli de operație și altele de acest gen. Cartelele de acces ale angajaților, telefoanele smart și alte dispozitive aparținând salariaților pot fi echipate cu NFC pentru privilegii de acces, iar cititoarele NFC au posibilitatea să depisteze și să înregistreze fiecare intrare și ieșire.
- 2. Acces logic securizat (la informații medicale)
Lumea virtuală are nevoie de același tip de protecție ca și lumea fizică, mai ales atunci când este vorba de informații medicale. În același timp, personalul medical are nevoie de acces rapid și convenabil la baze de date și la fișiere pentru a putea presta cele mai bune servicii medicale posibile. Utilizarea NFC pentru controlarea accesului la calculatoare, tablete și alte dispozitive reprezintă o modalitate convenabilă și sigură de protecție a datelor și, totodată, de accelerare și eficientizare a îndeplinirii sarcinilor de rutină ca, de exemplu, actualizarea fișierelor și verificarea arhivelor.
- 3. Actualizări în timp util ale îngrijirilor pacienților
NFC vă permite să monitorizați locația persoanelor și acțiunile pe care acestea le realizează. Personalul medical are posibilitatea să afle, în timp util, locația în care se află pacientul, când a avut loc ultima vizită a asistentei sau ce tratament i-a fost administrat de către medic. Datele sunt captate și stocate în bazele de date cu acces controlat și pot fi vizualizate, în diferite formate, în scopul eficientizării logisticii, simplificării ținerii evidențelor și prevenirii erorilor. Etichetele NFC și brățările pentru încheietura mâinii care funcționează pe bază de NFC pot înlocui brățările tradiționale purtate de pacienți și pot fi actualizate cu informații obținute în timp real, ca, de exemplu, când a fost administrată medicația ultima dată sau ce procedură trebuie îndeplinită.
- 4. Brățări de identificare inteligente
NFC este de folos și în situațiile cu care ne confruntăm zi de zi. Persoanele care suferă de boli care le pun în pericol viața, cum ar fi diabet, astm sau alergii la alimente sau la medicamente pot să își înlocuiască brățările „Medic-Alert” din metal cu bentițe pentru încheietura mâinii, care funcționează pe bază de NFC și pot oferi mai multe detalii primilor respondenți în caz de urgență.
- 5. Monitorizare la domiciliu
NFC creează noi posibilități de monitorizare la domiciliu deoarece brățările pentru încheietura mâinii, care funcționează pe bază de NFC, pot fi configurate să depisteze semnele vitale. Pacientul atinge brățara de un telefon smart sau de o tabletă, iar datele medicale sunt transmise către cabinetul medicului unde pot fi verificate de către un specialist. Persoanele cu boli cronice pot apela mai rar la persoanele care le acordă îngrijiri, iar persoanele care se recuperează după o boală sau o intervenție chirurgicală se pot întoarce acasă mai devreme.
- 6. Medicamente mai sigure
Prin adăugarea unei etichetele NFC la un ambalaj pentru medicamente sau la o etichetă, printr-o simplă atingere a etichetei cu un telefon smart sau cu o tabletă, aveți posibilitatea să verificați autenticitatea medicamentelor, să vizualizați detaliile despre dozaje sau să citiți despre efectele secundare și despre interacțiunile acestora cu alte medicamente. De asemenea, eticheta permite accesul la link-uri web pentru obținerea mai multor informații, solicitarea reînnoirii prescripției sau contactarea unui profesionist din domeniul medical.
Acestea sunt doar câteva moduri prin care NFC poate să îmbunătățească serviciile medicale. Pe măsură ce acest domeniu este tot mai receptiv la tehnologie, preconizăm că NFC va juca un rol major în dezvoltarea îngrijirii medicale prin reducerea costurilor, creșterea eficienței și îmbunătățirea rezultatelor – în unitățile sanitare și la domiciliu.
Un alt exemplu pe care dorim să vi-l oferim pe marginea acestui subiect este cel privind monitorizarea nedureroasă a diabetului prin intermediul NFC-ului.
O colaborare dintre Mayo Clinic din SUA și Fraunhofer Institute din Germania, dezvoltă în prezent un sistem de monitorizare a diabetului pe bază de NFC care va înlocui glucometrele tradiționale care sunt utilizate în prezent la monitorizarea glicemiei pacienților. Sistemul va utiliza și telefoane pentru controlul administrării insulinei, utilizându-se sisteme NFC de unică folosință pentru administrarea insulinei.
Din această asociere mai fac parte Gentag, specialistul în servicii medicale mobile — un vechi susținător al tehnologiei NFC — și NovioSense, furnizorul de soluții de monitorizare a glucozei.
Soluția va încorpora senzori implantabili, plasturi pentru piele, senzori oculari și sisteme de administrare a insulinei, toate acestea putând fi controlate prin utilizarea unui dispozitiv mobil NFC. Gentag și-a arătat pentru prima oară platforma proprie și a început să o licențieze unor furnizori de soluții de servicii medicale în ianuarie 2011, ca modalitate de autotestare pentru sarcină, fertilitate, agenți patogeni, SIDA, droguri, alergeni și anumite tipuri de cancer.
Soluția rezultată din această colaborare are un cost mult redus față de soluțiile curente pentru diabetul de tip 2, afirmă specialiștii. Tehnologia brevetată permite crearea de senzori wireless fără acumulatori, de unică folosință, fără durere și utilizând telefoane mobile sau alte dispozitive NFC pe post de glucometre. În plus, spun experții, există posibilitatea să utilizăm telefoanele mobile pe post de controlori la administrarea insulinei, inclusiv la nivelul sistemelor NFC de administrare a insulinei.
„Prin crearea unui dispozitiv care funcționează exclusiv pe bază de antene NFC, care se regăsește în cele mai moderne telefoane smart, și prin combinarea acestuia cu o platformă pentru senzori fără durere putem reduce drastic costurile și sarcina monitorizării glucozei”, spun medicii.