Turismul este o industrie care valorează miliarde de euro și reprezintă al patrulea cel mai mare sector industrial din Europa. Numărul turiștilor crește de la un an la altul.

Industria turismului evoluează în mod constant, de la rezervări online la recenzii de site-uri web online la realități augmentate, sectorul turistic trebuie să se ajusteze continuu pentru a face față influenței tehnologiei.

Printr-o abordare interesantă pentru industria turismului, NFC este acum utilizat pentru a furniza turiștilor o experiență sporită prin permiterea lor de a-și utiliza telefoanele inteligente pentru a dobândi mai multe informații privind o atracție turistică.

O destinație turistică inteligentă poate fi definită ca implementarea TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor) precum Internet of Things (IoT) sau tehnologia inteligentă care oferă un serviciul personalizat, îmbunătățit vizitatorului.

Multe orașe utilizează acum tehnologia NFC pentru a oferi vizitatorilor o experiență mai interactivă. Tehnologiile ca NFC elimină discrepanța dintre lumea fizică și cea digitală, astfel că atunci când un turist vizitează un obiectiv turistic, acesta o poate admira în realitate, dar și pe telefonul inteligent pentru a afla mai multe despre respectiva atracție în mod digital. În multe orașe din Europa mii de etichete NFC au fost instalate pe clădiri istorice, în galerii de arte și în muzee pentru a permite accesul la informații adiționale ca text, imagini și video.

Cum funcționează NFC în turism

Majoritatea telefoanelor inteligente pot citi în prezent etichete NFC. Odată ce telefonul inteligent este plasat în apropierea unui etichete NFC, informații precum text, imagini, coloane sonore, etc. vor apărea automat pe ecranul acestuia. Nu este necesară descărcarea unei aplicații pentru ca eticheta NFC să fie activată de către telefonul inteligent.

Clădirile istorice, muzeele și galeriile de artă sunt doar câteva dintre atracțiile turistice care pot beneficia din adăugarea unor etichete NFC. Turiștii își pot utiliza cu ușurință telefoanele inteligente pentru a obține câte informații doresc despre o anumită clădire sau pictură, făcând experiența mult mai informativă și astfel mai valoroasă.

Tag-urile NFC pot fi utilizate pentru a furniza călătorilor informații privind locația în care se află și indicații.

Tehnologia NFC poate fi utilizată pentru a spori satisfacția utilizatorului. Iată un exemplu din viața reală. Un client merge la un restaurant pentru a lua cina. Dacă restaurantul este dotat cu un dispozitiv NFC, restaurantul îi poate trimite un meniu ales, un set special sau alte reduceri atunci când persoana respectivă scanează cu telefonul său mobil dispozitivul NFC. De exemplu, dacă este o persoana vegetariană, restaurantul îi poate trimite doar meniul vegetarian pe telefon.

Exemple de contribuții ale NFC în turism:

NFC în hoteluri

Un hotel din Suedia a fost primul hotel care a utilizat tehnologia NFC pentru a înlocui cheile camerelor de hotel.

Perioada de probă a început la finele anului 2010 și a durat opt luni. În timpul perioadei de probă

oaspeții au primit un telefon cu NFC activat. Atunci când au rezervat camera la hotel confirmarea a fost trimisă pe telefoanele lor mobile. Înainte de a ajunge, musafirilor li s-a adus aminte să își facă înregistrarea electronic utilizând telefoanele lor mobile. Utilizând aplicația specială, telefonul mobil a fost activat automat ca o cheie pentru cameră. Înregistrarea la recepție nu a mai fost necesară. Musafirii au putut părăsi hotelul la sfârșitul sejurului prin simpla mișcare a telefonului în apropierea etichetelor RFID localizate în jurul hotelului sau prin intermediul aplicației de pe telefonul mobil. După plecarea din hotel, cheia digitală a fost dezactivată automat. În afară de utilitatea acestui proces, securitatea este de asemenea îmbunătățită. Un telefon activat poate fi blocat de la distanță dacă este pierdut sau furat.

Scopul acestei probe a fost de a aduna feedback de la turiști și angajați. Astfel, perioada de probă a fost însoțită de un sondaj. Conform acestui studiu, avantajul cel mai menționat a fost

timpul economisit la cazare și la părăsirea hotelului. Oaspeții au mai fost rugați să dea feedback și despre aplicațiile NFC adiționale din hotel. Opțiunea de a plăti pentru mâncare, băuturi și pentru alte servicii prin intermediul telefonului mobil a fost menționată de majoritatea celor care au participat la perioada de probă ca fiind de foarte mare ajutor. Alte aplicații care au fost menționate au fost accesarea hărților și cele cu informații despre sala de fitness, restaurante, baruri și transportul în comun.

Avantajul acestui sistem NFC este acela că funcționează și cu încuietorile RFID existente.

NFC în orașe

În Franța s-a desfășurat o perioadă de probă în domeniul NFC în orașul Nisa. În iunie 2010, primul studiu de probă pentru publicul larg a fost lansat în orașul de pe Coasta de Azur sub numele de „Cityzi”. Acesta a fost coordonat de către Asociația Franceză pentru Contact prin intermediul Mobilului (AFSCM). Cei implicați au fost patru operatori de telefonie mobilă, două bănci și operatorul de transport public din Nisa. Pentru a testa sistemul, operatorul de telefonie mobilă a pus la vânzare 4.000 de telefoane cu NFC. Scopul proiectului a fost de a permite vizitatorilor și rezidenților să plătească pentru transportul în comun cu un telefon cu NFC activat, să utilizeze postere inteligente pentru a oferi informații turistice și pentru a primi actualizări cu privire la orarele autobuzelor și trenurilor. Chiar și cumpărăturile în anumite magazine și câștigarea punctelor de loialitate au fost  posibile.

Pentru public, există un site web care a fost creat pentru a explica opțiunile oferite de către Cityzi. Site-ul web oferă patru mari opțiuni: Plată, Transport, Servicii Informative și Puncte de Loialitate.

NFC în muzee

Testarea serviciilor interactive bazate pe tehnologia NFC în cooperare cu Nokia a început în două muzee din Londra.

Perioada de probă NFC a celor două muzee ce se concentrează asupra istoriei Londrei a fost lansată în 2011. Vizitatorii au putut să acceseze informații adiționate despre 90 de etichete RFID. În afară de diferitele puncte informaționale, biletele pentru viitoarele expoziții pot fi achiziționate utilizând acest mijloc, iar vizitatorii pot automat să dea „Like”, „Follow” sau „Check-in” pe Facebook sau Twitter.

Perioada de probă s-a concentrat asupra elementelor sociale. De aceea, a fost introdusă și o „Schemă de prietenie” a muzeului. La intrare, vizitatorii pot adera la aceasta și pot avea acces la evenimente speciale, pot primi acces gratuit la expoziții speciale, o revistă a muzeului și 20% reducere pentru articolele din magazinul de cadouri. În interiorul muzeului, etichetele sunt utilizate pentru a descărca vouchere pentru reduceri ce pot fi utilizate la magazinul muzeului. Punctele informative oferă vizitatorilor informații și fotografii suplimentare.

Pentru practicanții NFC din turism, mai ales etichetele și posterele inteligente NFC pot ajuta

calitatea serviciilor de la destinație, la branding și marketing.

Cu capacitatea sa de a urmări mișcările vizitatorului fără o conexiune la internet, NFC reprezintă o opțiune pentru turism, furnizând mijloace pentru monitorizarea mișcărilor vizitatorilor, de exemplu la hoteluri, restaurante, cluburi, evenimente, parcuri de distracție și parcuri naturale. NFC este o metodă excelentă pentru sporirea interacțiunii dintre utilizator și lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*