Protocolul EVA de măsurare a energiei (EMP) 3.1a urmează să fie retras.

După publicarea primei versiuni a EN50597 la sfârșitul anului 2015, a existat o perioadă de ambiguitate în care Comitetul Tehnic al EVA a recomandat ca atât Protocolul EVA de măsurare a energiei (EMP) 3.1a, cât și standardul EN50597 să fie utilizate simultan pentru măsurarea consumului de energie al automatelor de vending cu răcire, deoarece până la aprobarea noului Regulament de etichetare a energiei electrice, EMP a rămas singurul protocol cu o modalitate ușoară de comparare a performanței energetice (cu ajutorul scalei sale energetice neoficiale).

Această dublă utilizare a protocoalelor a fost gândită să fie doar temporară, până la aprobarea Regulamentelor UE privind proiectarea ecologică și etichetarea energiei electrice și se intenționa să dureze doar câteva luni. Totuși, datorită întârzierii neașteptate a Comisiei Europene în finalizarea noilor reglementări, această perioadă de ambiguitate a durat mult mai mult decât era planificat; o situație care nu mai poate continua în mod rezonabil pentru industrie.

Deși regulamentele sunt încă în curs de finalizare și aprobare, cunoaștem deja conținutul cheie. Și anume, măsurarea testelor se face prin procedura stabilită în standardul actualizat EN50597:2018, iar în ceea ce privește etichetarea energiei electrice, știm că cele mai bune automate de vending vor fi, în mod realist, clasa C în cel mai bun caz. Prin urmare, orice prelungire a EMP 3.1a (și promovarea scalei sale energetice cu modele A ++ – G) doar va amâna schimbarea cu care industria și clienții trebuie să se obișnuiască în viitorul apropiat.

Comitetul Tehnic al EVA a decis retragerea EMP 3.1a (automate de vending cu răcire) ca protocol industrial și stabilește în prezent o dată oficială pentru retragerea protocolului – este necesară o perioadă de implementare deoarece numeroase materiale de marketing și site-uri web necesită, desigur, timp pentru a fi actualizate.

EVA va publica o comunicare formală pentru a ajuta producătorii și operatorii să explice ce se schimbă și de ce se schimbă. Aceasta va include de exemplu:

  • Declarațiile EMP privind consumul de energie trebuie eliminate din site-urile web, broșuri etc. Site-urile web și broșurile automatelor de vending nu vor putea menționa aspecte precum „Clasa A”, „acest automat de vending are o eficiență energetică ridicată”, etc.
  • Toate broșurile / PDF-urile modelelor de automate de vending vor trebui să elimine referințele EMP și declarațiile de rezultate și să le înlocuiască cu rezultatele testelor EN50597.
  • Scala EMP nu poate apărea ca etichetă direct pe un automat de vending – deși acest lucru a fost practicat întotdeauna.

Deși se recunoaște că această decizie înseamnă că va exista o perioadă în care nu va fi posibil să se prezinte clienților rezultatele testelor de consum de energie prin intermediul unei scale energetice comparabile, decizia este totuși luată pentru a se asigura că industria este bine pregătită pentru modificările iminente și semnificative care vor fi introduse de noile regulamente.

Se preconizează că regulamentele vor fi aprobate în lunile următoare și se vor aplica începând din martie 2021 (data este încă neconfirmată).  

Data oficială a retragerii EMP 3.1a va fi comunicată în scurt timp.

NOTĂ: Versiunea EMP 3.1b (automate de vending cu încălzire și răcire) rămâne în vigoare și va fi aplicată în continuare. Aceste informații nu se aplică EMP 3.1b.

Despre Asociația Europeană de Vending

Asociația Europeană de Vending (EVA) este o organizație non-profit înființată și cu sediul la Bruxelles, din anul 1994. Aceasta reprezintă interesele industriei de vending și ale serviciului european de cafea (OCS), în relația cu instituțiile europene și alte autorități sau organisme relevante. Membrii săi includ asociații naționale și societăți individuale din întreaga Europă. EVA reprezintă toate segmentele industriei de vending, de servicii de cafea și de distribuire de apă: producători de aparate și componente, furnizori de materii prime (cafea, ingrediente, gustări, băuturi reci, pahare etc.) și operatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*