Aparatele de vending microbiene
Aparatele de vending microbiene explorează micro-viața invizibilă din jurul nostru. Ne arată potențialul biotehnologiei, permițându-ne să aplicăm organisme în rândul diferitelor industrii.
Aparatul de vending microbian explorează micro-viața invizibilă din jurul nostru care este esențială pentru viață, alimente, energie, materiale și noi mijloace de producție. Ne arată potențialul biotehnologiei, permițându-ne să aplicăm organisme în rândul diferitelor produse, materiale și surse. Ne întrebăm, oare ce nu va crește din celule în viitor?
Chiar dacă am inclus acest material în cadrul serialului nostru dedicat Ideilor de Vending, el nu reprezintă un subiect practic, adică nu poate fi aplicat la scară largă, fiind o cale lungă până vom ajunge acolo. Însă reprezintă o idee nouă, avangardistă, la care merită să reflectăm. Cu timpul combinația între bacterii, alge, ciuperci și enzime împreună cu noi descoperiri în lumea biotehnologiei va conduce ca pe viitor să apăsăm (sau poate doar vom gândi) un buton și pe ușa aparatului de vending va apare un aliment sau o băutură realizată în doar câteva secunde sau minute numai prin minunile biotehnologiei.
Utilizând microbii, bacteriile, algele și ciupercile, putem crea produse de îngrijire personală, vanilină bioindustrială, un compus de aromă care îi oferă vaniliei aroma și parfumul său, cărămizile utilizate în construcții și izolație și materiale care pot înlocui pielea și bumbacul. În prezent, suntem capabili să creștem carne și colagen în vase Petri fără a omorî animale și putem produce articole de îmbrăcăminte din proteine de mătase de păianjen. Puterea biotehnologiei este aici, acum. Biotehnologia ne va domina viețile în final, de la medicină la materiale. Cum ne formează acest lucru viețile de zi cu zi?
Făcând organismele mai accesibile unui public mai larg de cercetători, institute și proiectanți independenți, suntem capabili să descoperim proprietățile sale și să le aplicăm în cadrul unei game variate de produse. Proiectanții și oamenii de știință au început să dea o formă viitorului printr-o abordare mai regenerativă pentru a crea un viitor bio-fabricat în care limitele dispar în contrast ostentativ cu convențiile moderne de slăbire și exploatare a mediului. Livrarea ulterioară a bio-fabricării la scală, consumatorilor.
Aparatul de vending microbian conține organisme ce pot fi colectate, care pot fi mult mai valoroase în viitorul apropiat decât batoanele de ciocolată sau sucul carbogazos. În final, aceste organisme ne permit să abordăm proiectarea, știința și construcția într-o manieră cu totul nouă.
Fabricile viitorului
Aparatul de vending microbian prezintă trei tipuri de organisme, reprezentate de alge, ciuperci și bacterii, cu o a patra categorie reprezentată de proteine care catalizează procesele biochimice la animale, plante și microorganisme.
Algele
Algele sunt un grup vast de organisme acvatice care au capacitatea de a efectua fotosinteza. Algele sunt utilizate ca furaje pentru bovine, biocombustibil sau chiar pentru a face vopseluri. Iarba de mare, algele (de ocean) și algele de flori din lacuri sunt speciile care sunt cele mai familiare oamenilor.
Reprezintă o bază alimentară pentru aproape toată formele de viață acvatice și produc 80% din oxigenul pe care îl respirăm. Cultivarea microalgelor poate aduce o contribuție semnificativă pentru un viitor durabil. Algele cresc repede și se pot cultiva pe fluxurile de deșeuri. Celulele algelor conțin atât de multe substanțe utile încât sunt din ce în ce mai cultivate mai ales pentru acei compuși care au o valoare ridicată. Algele pot produce orice, de la biocombustibil și bio-plastic, la pigmenți și hamburgeri.
Ciupercile
Ciupercile sunt un grup de organisme care includ microorganisme ca drojdiile și mucegaiul. Drojdiile sunt utilizate în producția de pâine, bere și vin, în timp ce altele sunt mult mai importante pentru industriile farmaceutice și biotehnologice, pentru producția de antibiotice și enzime. Ciupercile vor fi unul dintre cele mai importante motoare ale producției din secolul 21.
De la încălțăminte la unități de construcție, rețeaua rădăcinii de miceliu a ciupercilor va fi vast utilizată ca un material al viitorului. Această parte vegetativă a ciupercilor ce conține o formațiune de compuși ramificați filiformi de hife, miceliu, descompune compușii organici în sol și funcționează ca filtru biologic. Miceliul poate fi aplicat în cadrul a unei game vaste de aplicații care înlocuiesc materialele pe bază de ulei, prin creșterea acestuia pe deșeurile agricole, acolo unde rețeaua de miceliu funcționează ca un adeziv natural între fibrele de celuloză.
Bacteriile
Bacteriile sunt microorganisme, care uneori pot fi vizibile cu ochiul liber. Se consideră că bacteriile au fost primele forme de viață care au apărut pe planeta noastră. Se regăsesc peste tot în mediu, ca de exemplu în aer, sol, apa și corpul nostru. Chiar și mediile extreme pot găzdui bacterii, de la lacuri glaciare la spațiul cosmic.
Bacteriile sunt utile nouă oamenilor; ele joacă un rol esențial în sistemul nostru digestiv, producția de vitamine și în sistemul nostru imunitar. Brânza, iaurtul, miso, kimchi, oțetul sau salamul sunt doar câteva exemple din multele alimente de care ne bucurăm zilnic care sunt produse cu ajutorul bacteriilor. Din cauza tehnicilor actuale de igienizare pentru filtrarea apei, tratamentelor termice și conservarea alimentelor ca de exemplu frigiderul, am reușit să eliminăm bacteriile și microbii din viața noastră. Prezența tot mai scăzută a bacteriilor a dus la creșterea incidenței de alergii alimentare, astm, printre multe altele. Trecând de la un impact negativ la un impact pozitiv, bacteriile pot produce foarte multe alimente și materiale. Bacteriile le pot face pe toate, de la cerneală la piele artificială.
Enzimele
Enzimele sunt proteine active care sunt fundamentale din cauza numeroaselor funcții pe care le au în organismul nostru. De la accelerarea reacțiilor necesare pentru descompunerea alimentelor pe care le mâncăm, fiecare celulă depinde de enzime. Ele sunt ca niște piese de puzzle care se potrivesc exclusiv într-un singur loc. Amilaza este o enzimă care este prezentă în mod natural în grâu și care descompune amidonul în părți mai mici pentru a deveni zaharuri. Aceste zaharuri pot fi utilizate de către drojdii pentru a forma gaze și pentru a permite aluatului de pâine să crească corespunzător.
Unele enzime sunt utilizate în mod comercial, ca de exemplu, în sintetizarea antibioticelor. Produsele gospodărești utilizează enzimele pentru a accelera reacțiile chimice, ca de exemplu pudrele pentru spălat destinate eliminării petelor de pe haine. Enzimele sunt aplicate și în cadrul prelucrării textilelor, ca de exemplu, mătasea de păianjen artificială. Mostre de ADN care imită proteinele mătăsii de păianjen transformă ADN-ul în drojdie. Nu este nevoie de păianjeni adevărați în acest proces, mătasea de păianjen fiind considerată mai puternică decât oțelul și mai dură decât Kevlarul.
Sursa: emmavanderleest.com