Las Vegas, care în anul 2017 a devenit primul oraș din Statele Unite care să furnizeze seringi prin intermediul aparatelor de vending, a adăugat în rândul produselor care pot fi obținute și Narcan, un medicament care anulează efectele supradozării cu substanțe opioide.

Această mișcare, realizată prin intermediul clinicii medicale Trac-b Exchange, vine ca urmare a faptului că zeci de mii de supradoze fatale anuale sunt cauzate de consumul de substanțe opioide ilegale. „Având în vedere epidemia de substanțe opioide din prezent și supradozările, era necesar să facem disponibil un produs și sunt multe persoane dornice să îl distribuie,” a declarat Rich Reich, directorul programului.

Narcan este disponibil gratis în trei aparate de vending, conform Las Vegas Review-Journal. Atunci când o persoană suferă o supradoză, acționarea rapidă poate face diferența dintre viață și moarte. Supradozarea cu substanțe opioide poate încetini respirația sau o poate opri; Narcan inversează funcția drogului.

Kirk Evoy de la Universitatea din Texas, Facultatea de Farmacie și Sistemul de Sănătate Universitar, a afirmat pentru Reuters: „Posibilitatea de a administra naloxonă imediat, în timp ce se așteaptă personalul medical de urgență, sporește extraordinar șansele de supraviețuire și reduce riscul consecințelor negative pe termen lung asupra sănătății, deoarece organismul nu poate rezista prea mult fără oxigen.”

Cel mai nou aparat de vending cu Narcan din Las Vegas se află lângă un centru psihiatric de tratament.

„Aparatul de vending furnizează acces facil, care nu necesită o programare medicală prealabilă,” a afirmat instituția într-o declarație, conform ziarului menționat, adăugând că „face parte din misiunea sa de a aborda dependența din perspective multiple.”

Cei care își doresc un articol din aparat trebuie să se înregistreze pentru un card magnetic, care are un număr special. Deținătorii cardurilor pot lua o doză de Narcan în fiecare lună, afirmă Fox5Vegas.com.

Pentru prima dată în istoria SUA, una dintre cauzele de deces principale – accidentele rutiere – a fost „detronată” de supradozele cu droguri, multe dintre acestea implicând substanțele opioide ilegale, ca heroina și fentanilul. Conform raportului Consiliului Național de Securitate, americanii au mai multe șase să decedeze din cauza unei supradoze cu droguri, decât să decedeze în urma unui accident de mașină.

Sursa: foxnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*