Iată că NFC mai are o întrebuințare importantă care urmează a fi utilizată din ce în ce mai mult în perioada următoare atunci când vă deplasați în străinătate. Această utilitate a lui NFC este importantă atât pentru securizarea datelor de pe actele dumneavoastră de identitate (pașapoarte, permise de conducere, etc) cât și pentru o mai ușoară deplasare a oamenilor în transportul de persoane.

Guvernul Regatului Unit dorește ca Apple să facă accesibil cipul NFC din iPhone astfel încât să le permită cetățenilor UE să scaneze pașapoartele în mod electronic prin aplicația Brexit

Guvernul Britanic urmează să lanseze o aplicație care îi va ajuta pe cetățenii Uniunii Europene să aplice pentru ședere în Regatul Unit după Brexit. Procesul implică realizarea unui selfie, completarea unui formular scurt și scanarea cipului din interiorul pașaportului lor, utilizând cititorul NFC al telefonului lor. Problema este că Apple nu le oferă acces complet dezvoltatorilor la cipurile NFC din telefoanele iPhone. API-urile cititoare de NFC acceptă doar formatul de date NDEF. Planul guvernului pur și simplu nu este posibil cu programul de operare iOS așa cum este el astăzi.

Android le permite dezvoltatorilor să citească și să scrie date prin intermediul protocoalelor NFC și, aparent, guvernul este pe cale de a lansa o versiune Android a aplicației. Conform BBC, ministrul de interne britanic a vizitat Apple în Cupertino pentru a discuta acest subiect. Se spune că Apple continuă să reziste cerințelor și că încă nu a promis să schimbe politica NFC. Raportul afirmă că guvernul „continuă să discute cu Apple la cel mai înalt nivel”.

Apple controlează cu atenție modul în care pot fi utilizate cipurile NFC din dispozitivele sale. NFC și-a făcut debutul cu telefonul iPhone 6 pentru a permite tranzacțiile fără contact prin Apple Pay. Timp de câțiva ani, acesta era singurul lucru pe care îl putea face cipul NFC. În cazul sistemului de operare iOS 11, Apple a adăugat cadrul CoreNFC care permite terților dezvoltatori de aplicații să citească datele NDEF din etichetele NFC. Scanarea necesită lansarea aplicației de către utilizator și menținerea acesteia în prim plan.

Dispozitivele iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR acceptă citirea în fundal a cipurilor NFC, dar și în acest caz, datele trebuie să urmeze un format strict. Datele criptate din cipurile pașapoartelor nu întrunesc standardele acceptate ale cadrului CoreNFC. Guvernul Regatului Unit era conștient de limitările API la lansarea aplicației în luna martie, dar a sperat că sistemul de operare iOS 12 va adăuga opțiunea necesară.

Dacă Apple nu își schimbă politica sau dacă nu face o excepție, cetățenii UE vor fi nevoiți să împrumute un telefon cu operare Android pentru a-și completa aplicațiile sau vor fi nevoiți să o ia pe calea cea veche și să-și trimită pașaportul prin poștă. Guvernul olandez face și el presiuni asupra Apple pentru a-și adapta politica NFC, deoarece dorește să le ofere cetățenilor aplicații care să dispună de scanarea integrată a pașapoartelor.

Android va adăuga ceea ce este necesar pentru a susține NFC pentru pașapoarte și permise de conducere

Google va introduce API IdentityCredentials care va permite utilizatorilor Android să-și stocheze în siguranță documentele de identitate, ca permisele de conducere și pașapoartele, în telefonul lor mobil prin intermediul NFC. Noul cod este în curs de dezvoltare și urmează să fie gata pentru a fi introdus în noua versiune de Android.

„Pașapoartele sunt și ele vizate de această activitate,” a explicat un reprezentant de la Google.

„Permisele de conducere sunt un punct de plecare, dar protocoalele și infrastructura sunt proiectate cu atenție pentru a susține o gamă variată de documente de identitate, incluzând în mod specific pașapoartele. Desigur, trebuie să îi convingem pe cei de la ICAO (Organizația Internațională a Aviației Civile) să adopte această abordare, dar cred că acest lucru este foarte posibil.”, au completat cei de la Google.

Despre cititorul de pașapoarte NFC

Cititorul de pașapoarte NFC citește și verifică cipul RFID încorporat în pașapoartele electronice și alte documente de identitate care se conformează ICAO (ePașaportul sau, sub denumirea pe care o are în terminologia utilizată în ICAO Doc 9303, Documentele de călătorie care pot fi citite prin intermediul unui dispozitiv: MRTD). Această aplicație scanează optic zona ce poate fi citită de un dispozitiv (MRZ) pentru a accesa cipul încorporat. Apoi, citește cipul încorporat și afișează informațiile biografice și biometrice de pe documentul deținătorului, precum și informațiile documentului. După afișarea conținutului, se efectuează verificări de securitate ca Autentificare Activă, Validarea semnăturii de pe document și Validarea semnăturii țării și se afișează rezultatele detaliate. Cardul electronic de identitate eID german (neuer Personalausweis) nu este acceptat de această aplicație. Chiar dacă specificațiile sale sunt în strânsă legătură cu standardul ICAO menționat mai sus. Cu toate acestea, pașaportul electronic german este acceptat.

Pașaportul american U.S. Passport Card nu este acceptat. Se bazează pe o tehnologie RFID diferită, care nu este compatibilă cu NFC. Pașapoartele electronice americane (sub formă de carnet) sunt acceptate. Vă rugăm să rețineți faptul că antena din pașapoartele electronice americane se află în interiorul coperții finale. Pașapoartele trebuie deschise pentru a li se accesa cipul.

Surse: 9to5mac.com, nfcworld.com și soft112.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*