După scăderea semnificativă a prețurilor la bitcoin, un nou studiu susține că aproape 95% dintre toate tranzacțiile efectuate cu bitcoin sunt realizate artificial prin intermediul unor burse care nu sunt reglementate. Bitwise Asset Management a analizat 81 de burse în decursul a patru zile din luna martie pentru raportul său, care sugerează faptul că adevărata piață de bitcoin ar putea fi mult mai mică decât am crezut cândva.

95% din volumul de tranzacționare cu bitcoin de tip spot trade (vânzarea/cumpărarea unei valute) sunt false

Bitwise Asset Management, o companie din San Francisco, a furnizat cercetarea sa Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC), împreună cu o aplicație pentru un fond de investiții tranzacționat la bursă (ETF) pentru bitcoin. Cu toate acestea, se afirmă că fondul companiei este construit pe cei 5% din tranzacțiile pe care firma le consideră legitime. Șeful pentru Cercetare Globală al Bitwise, Matthew Hougan, a afirmat, conform lucrării: „Sper să vadă toată lumea faptul că există o piață adevărată pentru bitcoin.”

Raportul susține că tranzacționarea pe burse reglementate prezintă anumite pattern-uri specifice: pe de-o parte, volumul de tranzacționare crește și descrește în anumite momente care se întâmplă să fie la ore la care oamenii dorm și muncesc. În același timp, multe tranzacții au fost efectuate cu cifre rotunde, în timp ce tranzacțiile mai mici au fost mult mai comune comparativ cu tranzacțiile mai mari. Volumul a rămas similar în decursul unei zi de tranzacționare în cazul burselor nereglementate și nu au existat prea multe tranzacționări cu cifre rotunjite sau tranzacționări mici.

Acest lucru vine ca urmare a știrii apărute de curând conform căreia bitcoin se tranzacționează acum la valoarea de 3,990$, ceea ce este departe de valorile sale ridicate, apropiate de 20.000$, și puțin peste valoarea sa minimă 3.400$. Unele valute digitale sunt tranzacționate și cu 90% mai mult decât valoarea maximă, în timp ce întregul sector a întâmpinat un val de stagnare. Recent, Citigroup a decis să își anuleze planurile de a aduce propria sa valuta digitală pe piață, după mai mulți ani de încercări. Se pare că este destul de îndepărtată ideea în care un client intră în Starbucks și plătește o cafea cu bitcoin.

81 de cripto-burse, prin volum, au raportat o cifră cumulată de 6 miliarde de dolari în volum mediu zilnic de bitcoin. Studiul constată faptul că numai 273 de milioane de dolari din acești bani reprezintă sume legitime.

Analiza a arătat faptul că „în mod substanțial, tot volumul” raportat la 71 din 81 de burse a fost „spălare de acțiuni” (wash trading), un termen care descrie o persoană care cumpără și vinde aceeași acțiune sau, în acest caz bitcoin, pentru a crea aparența activității pe piață. Cu alte cuvinte, nu este real.

Bursele pot avea un stimulent pentru a raporta un volum fals. Actorii rău-intenționați pot încerca să caute listări pentru noi oferte de monedă, sau ICO, își vor cripto-valuta pe o bursă pe care au loc tranzacționări, afirmă Bitwise. Conform Autonomous Next, acele taxe pot fi de la 1 milion de dolari până la 3 milioane de dolari per listare.

Reglementatorii din SUA au o abordare precaută cu privire la comercializarea bitcoin în rândul celor care tranzacționează. SEC a subliniat riscul de manipulare ca motiv pentru refuzarea aplicațiilor pentru alte EFT pentru cripto-valută. Biroul Procurorului General al New York a subliniat și această problemă într-un raport recent care avertizează cu privire la faptul că bursele sunt vulnerabile. Din cauza faptului că majoritatea platformelor de tranzacționare cu cripto-valută nu utilizează aceleași instrumente de monitorizare ca bursele de schimb, președintele SEC, Jay Clayton a avertizat cu privire la faptul că este posibil ca investitorii să nu primească o evaluarea corectă a prețului pe bitcoin.

Investitorii se așteaptă ca tranzacționarea în acel bun care stă la baza acelui ETF să își aibă rostul și să fie lipsită de riscul manipulării.

Surse: pymnts.com, cnbc.com si The Wall Street Journal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*