Anul acesta, Asociația Europeană de Vending (EVA) împlinește 25 de ani de la fondarea sa la Bruxelles în 1994. S-au petrecut numeroase schimbări și au fost întâmpinate diverse dificultăți în ultimul sfert de secol, dar principiile și scopul EVA au rămas aceleași – pentru a reprezenta și servi în mod optim nevoile vendingului european. Desigur, ce modalitate mai bună de a începe să ne sărbătorim aniversarea noastră decât privind înapoi în ultimii 25 de ani la evenimentele și reușitele deja realizate.
Asociația Europeană de Vending (EVA) – Începuturile
Originea asociației europene pentru industria de vending poate fi descoperită începând cu Federația Europeană a Asociațiilor de Vending (EFVA), care a fost fondată în 1976. Această rețea largă de asociații naționale sub umbrela EFVA a fost transformată în 1994 într-o organizație structurată pentru industria de vending, numită „European Vending Association” cu sediul la Bruxelles pentru a fi mai aproape de instituțiile europene.
Președinții EVA 1994 – 1999 David Hoskin 2000 – 2002 Pierre Pernet 2003 – 2003 Roger Williams 2004 – 2007 Augusto Garulli 2008 – 2013 Arnaud van Amerongen 2013 – 2017 Jan Marck-Vrijlandt 2017 Paolo Ghidotti |
În 1994, Moritz Röttinger a fost numit primul Director General al proaspăt înființatei EVA, sub auspiciile președintelui David Hoskin. Trei ani mai târziu – în 1997 – succesoarea lui Röttinger, Catherine Piana, devine Director General, iar în următorii 16 ani a reușit cu succes să înglobeze întreaga industrie de vending sub o umbrelă comună, dezvoltând în același timp EVA într-o organizație comercială respectată pentru a face lobby în instituțiile europene.
Lobby-ul și EurOps
Decizia Uniunii Europene, în anii ’90, de a adopta o monedă unică a generat, după cum era de așteptat, provocări pentru industria de vending și EVA. Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari succese ale EVA în aceste vremuri a fost obținerea unei modificări a proiectului propus pentru noua monedă de 50 de eurocenți astfel încât să se obțină o mai bună validare în acceptoarele de monede ale aparatelor de vending. Această realizare a asigurat automatelor de vending o tranziție mai ușoară către noua monedă în 2002, atunci când Euro a intrat oficial în circulație.
2003 a rămas un punct de reper în istoria EVA datorită organizării unui prim eveniment propriu. EurOps a vizat operatorii de vending europeni, prima prezentare având loc la Barcelona. Ultima conferință EurOps a avut loc în 2013.
Începând cu 2005, EVA este un membru activ al Platformei UE pentru dietă, nutriție și activitate fizică și a întreprins o serie de proiecte de succes pentru a promova și încuraja o ofertă mai bogată a aparatelor de vending, eliminând totodată orice percepție negativă a industriei noastre.

Cooperarea și standardele internaționale
În 2006, EVA și Asociația Americană de Vending (NAMA) din SUA au creat Asociația Internațională de Vending – Worldwide Vending Association (WVA), cu scopul de a cuprinde și de a încuraja toate regiunile lumii să asigure o colaborare globală a industriei de vending. Această asociație era formată din membri din America de Nord și de Sud, Asia, Europa și Oceania, dar în cele din urmă a fost absorbită în EVA și a fost dizolvată oficial în 2011. Cu toate acestea, cooperarea internațională continuă să fie un obiectiv important pentru EVA și se mențin relații strânse cu alte asociații de vending din afara Europei, pentru a învăța unul de la celălalt și a împărtăși cele mai bune practici și probleme comune. Într-adevăr, EVA colaborează cu alte asociații, în special cu Asociația Americană de Vending (NAMA), pentru emiterea diverselor standarde de vending.

EVA a lansat standardul de transfer de date EVA (EVA DTS) în 1998, urmat de standardul EVA Energy Measurement Protocol (EVA-EMP) în 1999 și de specificația de plată electronică (EVA-EPS) în 2013. EVA este un susținător puternic al existenței unor standarde concepute și stabilite de experți din industria comitetelor EVA, care pot fi utilizate de întreaga industrie de vending pentru a încuraja o integrare și armonizare mai strânsă.
Studiile de piață și expansiunea
Pentru a obține o viziune autentică și exactă a industriei europene, EVA a comandat primul raport de de piață în 2009. Acest lucru a fost realizat în colaborare cu Datamonitor și a acoperit 21 de țări europene. Raportul pe piața europeană a devenit acum un serviciu anual furnizat de EVA, iar din 2012 EVA a desfășurat în mod independent aceste valoroase activități de raportare a pieței. Acest raport detaliat este disponibil pentru membrii EVA gratuit, ca unul dintre numeroasele lor avantaje.

În 2012, Asociația Europeană a Producătorilor de Mașini Automate (EVMMA) a fost absorbită în EVA, ceea ce a consolidat rolul pe care producătorii de aparate de vending îl au în cadrul EVA. Activitatea EVMMA este menținută și astăzi ca un comitet EVA specific, pentru a discuta problemele relevante pentru procesul de fabricație și pentru a stabili soluții.
Citeste si “Ce calitati ar trebui sa aiba un espresso italian de calitate…”
2013 a fost un an semnificativ pentru Asociație, deoarece a marcat un nou capitol în istoria EVA, atât în sfera de influență, cât și la nivel de conducere. O extindere a statutului și a sferei de aplicare a EVA a fost convenită de către membri la Adunarea Generală la sfârșitul anului, astfel încât serviciile de cafea și distribuitoarele de apă să fie încorporate alături de soluțiile de vending tradiționale. În același timp, epoca conducerii EVA de către Catherine Piana în funcția de director general a ajuns la final.
Începutul unei noi ere
În 2014, Erwin Wetzel a devenit noul Director general care a contribuit la implementarea acestei noi strategii favorabile pentru EVA sub conducerea strategică a președintelui Jan-Marck Vrijlandt.
2015 a lansat primul eveniment „European Vending Experience” (EVEX) organizat în cooperare cu o asociație națională de vending. Primul EVEX a fost organizat în colaborare cu Asociația Spaniolă de Vending (ENADA) și s-a desfășurat la Malaga, urmând ca ulterior alte ediții să aibă loc la Cannes, Roma și Sevilla. EVEX este conceput să fie un eveniment de vending unic, cu o combinație de conferințe educaționale, oportunități de relaționare bazate pe activități culturale și o mică expoziție comercială. Acesta a fost foarte apreciat de către jucătorii din industrie în ultimii ani, atingând o medie de participare de aproximativ 350 de persoane.
În cadrul Adunării Generale EVA din 2017, membrii au votat să extindă numele Asociației la „European Vending & Coffee Service Association”, pentru a recunoaște faptul că segmentul principal al industriei noastre este reprezentat de cafea și pentru a pune mai mult accent pe integrarea companiilor axate pe cafea de la adoptarea noii strategii în 2014. Acronimul și logo-ul „EVA” bine recunoscute la Bruxelles și în alte părți au rămas neschimbate. Această modificare a intrat în vigoare începând cu 2018.
Accentul în cazul aniversării a 25 de ani de activitate va fi pus pe evenimentul nostru din 16 și 17 octombrie de la Baveno (Lago Maggiore). Pentru a ne ajuta să sărbătorim această ocazie importantă, verificați programul complet și înregistrați-vă la eveniment prin intermediul site-ului web EVA www.vending-europe.eu
Să sperăm că următorii 25 de ani se vor bucura de același succes precum ultimul!