ENERGY STAR (ES) este un exemplu de succes de felul în care un program guvernamental dă un imbold serios eficienței energetice și implicit protejării mediului înconjurător. Felul în care tehnologia poate oferii mai multă ecologie, mai multă grijă față de oameni și față de Terra, în general.

Ce este Energy Star?

ENERGY STAR este un program al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, care ajută firmele și indivizii să economisească bani și să protejeze mediul înconjurător printr-o eficiență energetică superioară.

ENERGY STAR® este simbolul guvernamental al eficienței energetice, oferind informații simple, credibile și nepărtinitoare de care consumatorii și companiile țin cont când iau decizii bine informate. Mii de întreprinderi industriale, comerciale, private sau de stat – inclusiv peste 40% din cele existente pe lista Fortune 500 – stabilesc parteneriate cu Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) din SUA pentru a furniza soluții de eficiență energetică care să îmbunătățească calitatea aerului și să protejeze clima. Începând cu 1992, ES și partenerii săi au ajutat familiile și întreprinderile americane să economisească aproape 4 trilioane de kilowați-oră de energie electrică și să realizeze reduceri de gaze cu efect de seră de peste 3 miliarde de tone metrice, echivalent cu emisiile anuale a mai bine de 600 de milioane de automobile. Numai în 2017, ES și partenerii săi i-au ajutat pe americani economisească 30 de miliarde de dolari cu costurile de energie.

Citeste si “De ce vending? (perspectiva operatorului)”

ENERGY STAR și mediul înconjurător

ENERGY STAR contribuie la îmbunătățirea calității mediului și a sănătății publice. ENERGY STAR oferă în mod voluntar statelor și guvernelor mai multă flexibilitate și costuri reduse pentru a-și îndeplini cerințele privind calitatea aerului și obiectivele lor pentru sănătate, mediu și climă. Numai în 2017, ES i-a ajutat pe americani să economisească 370 miliarde kWh de energie electrică prin reduceri de emisii echivalente a 290 milioane tone metrice de gaze cu efect de seră, 190.000 tone net de dioxid de sulf, 180.000 tone net de oxizi de azot și 21.000 tone net de particule fine în suspensie. Din 1992, ES a ajutat familiile și companiile să atingă pragul de reducere a gazelor cu efect de seră cu 3 miliarde de tone metrice.

ENERGY STAR

ENERGY STAR în industria de vending

Vendomatele frigorifice certificate ENERGY STAR destinate vânzării de băuturi sunt în medie cu 40% mai eficiente și economisesc aproximativ 1.000 kWh anual. 

 • Vendomatele frigorifice noi sau recondiționate destinate băuturilor care au dobândit eticheta ENERGY STAR sunt cu 40% mai eficiente din punct de vedere energetic decât aparatele de vending standard.
 • Automatele de vending certificate ENERGY STAR încorporează compresoare, motoare, ventilatoare și sisteme de iluminare mai eficiente pentru a menține băuturile la fel de reci cu un consum de energie redus.
 • Vendomatele certificate ES sunt dotate cu opțiunea „mod de putere redusă„ care permite comutarea aparatului la iluminarea cu un consum de energie redus și/sau la răcirea interioară folosind o cantitate mai mică de energie, pe durata inactivității.

S-ar putea să fiți interesat să aflați că, potrivit Consorțiului de Eficiență Energetică, cel puțin 25% din toate unitățile HVAC de pe acoperiș sunt supradimensionate, ceea ce duce la creșterea costurilor de energie și a uzurii echipamentelor. Echipamentele produse la dimensiunea corespunzătoare reduc drastic costurile de energie, cresc durata de viață a aparatului și reduc poluarea.

Dacă toate vendomatele frigorifice pentru băuturi, vândute sau recondiționate în SUA, ar fi certificate ENERGY STAR, valoarea economiilor de energie ar crește până la aproximativ 145 de milioane de dolari pe an și ar împiedica echivalentul emisiilor de gaze cu efect de seră generate de 177.000 de vehicule.

Cum poate un produs să dobândească eticheta ENERGY STAR

Cum alege EPA (Agenția pentru Protecția Mediului din SUA) ce produse dobândesc eticheta?

Produsele pot dobândi eticheta ENERGY STAR prin îndeplinirea cerințelor de eficiență energetică stabilite în specificațiile produsului ENERGY STAR. EPA stabilește aceste specificații pe baza următorului set de principii directoare:

 • Categoriile de produse trebuie să își aducă aportul în ceea ce privește reducerea semnificativă a consumului de energie la nivel național.
 • Produsele certificate trebuie să ofere caracteristicile și performanțele cerute de consumatori, pe lângă o eficiență energetică sporită.
 • Dacă produsul certificat costă mai mult decât unul convențional, mai puțin eficient, cumpărătorii își vor recupera investiția în eficiență energetică crescută într-o perioadă de timp rezonabilă, prin economiile la factura de utilități.
 • Eficiența energetică poate fi obținută prin tehnologii non-proprii disponibile pe scară largă, oferite de mai mulți producători.
 • Consumul și performanța de energie a produsului pot fi măsurate și verificate prin testare.
 • Etichetarea ar diferenția efectiv produsele și ar fi vizibilă pentru cumpărători.
economiseste energia

Cum decide EPA când să revizuim specificațiile?

În general, o cotă de piață de 50% sau mai mare a produselor certificate ENERGY STAR dintr-o anumită categorie va determina luarea în calcul a unei revizuiri a specificației. Cu toate acestea, există și alți factori care influențează decizia, cum ar fi:

 • O modificare a standardelor federale privind minimul de eficiență.
 • Modificări tehnologice bazate pe dezvoltarea eficienței energetice, care permit specificației revizuite ENERGY STAR să aducă economii suplimentare.
 • Disponibilitatea produsului
 • Concluzii importante ale consumatorilor care ating economiile de energie preconizate
 • Probleme de performanță sau de calitate
 • Probleme privind procedurile de testare

Intra si tu in “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*