Pe piața de vending din România operează mai multe aparate față de 2017, numărul lor oficial ajungând la 98.600 de unități.
Asociația Europeană de Vending a dat publicității în luna septembrie 2018 Raportul său privind Piața Europeană de Vending unde a fost inclusă și țara noastră, pentru al treilea an consecutiv.
Datorită relațiilor extrem de bune pe care le avem cu forul european de vending suntem în măsură să vă oferim din nou, și în exclusivitate, informații extrem de interesante și de utile despre piața de vending din România.
Categoriile de aparate
Totalul numărului de aparate este de 98.600 (cu 3,2% mai multe automate ca în 2017) care au vândut 950 de milioane de produse de vending (cu 1,9% mai multe ca anul trecut), înregistrând venituri de 1.349.000.000 lei (inclus TVA), cu 9,8% mai mari ca în 2017. Din cele 98.600 de aparate de vending 25.300 sunt aparate care distribuie băuturi calde în zona OCS (mai multe cu 3,5% față de acum un an), automatele de vending cu băuturi calde sunt în număr de 62.100 de unități (cu 2,3% mai multe față de 2017), aparatele exclusiv de băuturi reci au ajuns la 800 de bucăți, în creștere cu 13,3%, în schimb cele combi și snack au ajuns la 10.300, cu 6,8% mai multe ca acum un an.
Citeste si “Raportul de piață EVA! Piața de Vending din România în 2018 (prima parte)”
Evoluția aparatelor de vending cu băuturi calde
După tipul de cafea lucrurile nu s-au schimbat prea mult față de anul trecut. Piața e împărțită între cafeaua solubilă și cea espresso (22% – cafea solubilă comparativ cu 78% – espresso). După tipul de aparat care livrează băuturi calde, avem 39% aparate de vending ce distribuie băuturi calde, OCS-urile – table top-urile semi-automate au ajuns la 29% din total, iar table top-urile automate au ajuns la 32% din numărul total de aparate de vending ce distribuie băuturi calde.
Aparatele de vending de băuturi calde după tipul de cafea
Numărul aparatelor care oferă băuturi calde a crescut cu 11,7% față de 2017 crescând de la 30.700 la 34.300 de aparate. Din cele 34.300 de aparate ce oferă băuturi calde (cu preponderență cafea) 8300 oferă cafea instant/solubilă (în scădere cu 2,7% față de anul trecut), iar aparatele care oferă espresso/cafea râșnită au crescut la 26.000 de unități, cu 17,3% mai multe față de anul trecut.
Table top-urile automate după tipul de cafea
Dacă anul trecut erau 30.000 de table top-uri automate, în 2018 numărul acestora a ajuns la 27.800, în scădere cu 7,3%. Din aceste 27.800 de table top-uri cele care folosesc cafea solubilă au ajuns la 3.000 de bucăți, în scădere cu 7,5% față de 2017, iar cele care fac espresso au ajuns la 24.800, în scădere cu 7,3% față de anul trecut.
Table top-urile semiautomate după tipul de cafea
Dacă în 2017 existau 24.500 de aparate de acest gen, în 2018 numărul acestora a ajuns la 25.300 de unități înregistrându-se o creștere de 3,5%. Din aceste 25.300 de unități, 7.900 oferă cafea instant/solubilă (în scădere cu 5,7%) și 17.400 de unități oferă espresso, cu 8,4% mai multe ca în 2017.
Evoluția aparatelor cu băuturi reci, snack și combi
Pe piață se află 10.300 de aparate combi și snack în creștere cu 6,8% față de anul trecut când erau 9700 de bucăți. Aparatele combi reprezintă 90% din totalul aparatelor care nu oferă băuturi fierbinți. Doar 7% sunt aparate destinate exclusiv băuturilor reci, restul de 93% reprezintă aparate de vending de snack, combi și dedicate exclusiv alimentelor. După tipul lor aparatele combi se împart în table top (1%), aparatele care nu au răcitor și păstrează produsele la temperatura de 5 grade Celsius în procent de 50%, în scădere cu 26% față de anul 2010 și aparate cu răcitor care păstrează produsele la 4 grade sau mai puțin, 49%, în creștere cu 25% față de anul 2010. În ceea ce privește baza de dezvoltare a aparatelor combi acestea au primit o creștere consistentă de 20% din partea automatelor fără răcitor, așa zisele “Free standing – Cold”, numărul acestora ajungând la 5.100 de aparate în 2018. Studiul relevă astfel continuarea trendului de premiumizare a acestui segment, operatorii propunând clienților lor aparate care răcesc în mod potrivit și snack-urile și băuturile.
Consumul mediu per aparat operat in Piața de Vending din România
Față de anul trecut consumul săptămânal înregistrat pe un automat de băuturi calde pe săptămână a scăzut ușor, cu 1%, ajungând la 189 de unități față de 191 de unități înregistrate în 2017. Consumul de băuturi reci a scăzut la 88 de unități/săptămână/aparat, iar la aparatele combi s-a înregistrat o ușoară scădere de 1,8%, ajungând la 161 de unități.
Consumul la aparatele combi e neschimbat față de anul trecut și e împărțit între 35% Snack-uri, 40% Băuturi reci și 25% alimente cu o durată de viață limitată.
Vom continua serialul nostru dedicat analizei ultimului raport EVA dedicat României și în edițiile viitoare.
Orice persoană interesată să achiziționeze sau să obțină raportul de țară al României sau al altor țări poate vizita site-ul EVA pentru mai multe informații: http://www.vending-europe.eu și îi poate contacta în mod direct pe reprezentanții EVA pentru a intra în posesia întregului pachet de informații.
Revista noastră mulțumește și pe această cale Asociației Europene de Vending pentru amabilitatea și deschiderea lor privind buna informare a publicului și a pieței cu privire la activitățile generale, dar și specifice ale celei mai mari asociații de vending din lume.