Industria vendomatelor inteligente vor beneficia de accelerarea ratei inovatiei, digitalizare si a internetului. Automatele au fost pentru multă vreme un mijloc accesibil și cu costuri reduse de transformare a unui întreg magazin într-un generator de venituri de dimensiunea unui frigider. Cu toate acestea, majoritatea aparatelor de vending de până astăzi s-au concentrat pe colectarea banilor și distribuirea produselor.

Cu toate acestea, industria de vendomate a suferit schimbări semnificative în ultimii ani, aplicându-i-se tehnologii inteligente și sofisticate care să permită integrarea diverselor inovații precum ecrane tactile HD și tehnologii software de control la distanță, care depășesc cu mult simpla distribuire de alimente și băuturi.

Iată principalele tendințe tehnologice ale noilor vendomate inteligente care vor duce industria de vending către noi culmi și transformă experiențele de vânzare în ceva unic:

1. Plățile fără numerar tot mai des folosite in industria vendomatelor inteligente

Deși poate părea un concept al viitorului îndepărtat, cardurile din plastic, carnetele de cecuri și chiar banii pot dispărea complet în mai puțin de un deceniu, odată cu apariția unei serii de opțiuni de plată fără numerar. Într-adevăr, tehnologiile de plată fără numerar și plățile prin intermediul telefonului mobil sunt din ce în ce mai utilizate. Astăzi, o serie de vendomate sunt echipate cu o opțiune standard de plată fără numerar.

cotactless

Acest tip de tehnologie, considerată inițial inutilă, a ajuns să fie adoptată în masă într-un interval scurt de timp, datorită giganților tehnologici precum Apple și Google, care au asociat comunicarea în „câmp apropiat” (NFC) cu inovații precum Apple Pay și Google Wallet.

2. Interacțiunea smartphone cu inteligența artificială

În timp ce multe vendomate inteligente oferă opțiunea de plată fără numerar, unii furnizori merg chiar mai departe. Unele automate inteligente pot interacționa acum cu telefoanele mobile în timp real. Un client se îndreaptă către un aparat de vending, aplicația mobilă bazată pe AI (Inteligență Artificială) determină ce tip de aparat este și afișează un inventar în timp real, prezentând clienților opțiunile de produse direct pe propriul telefon mobil.

Citeste si “Pandemia de COVID poate fi inceputul sfarsitului in ceea ce priveste tranzactile cu cash in VENDING!”

Recent, unul din marii giganți ai industriei de băuturi răcoritoare și-a anunțat planurile de lansare a unei noi aplicații în S.U.A., Noua Zeelandă și Australia, care va permite utilizatorilor să își comande băutura de dinainte să ajungă în dreptul vendomatului. Aplicațiile vor folosi inteligență artificială (AI) pentru a aduna mai multe informații privind gusturile și preferințele clienților, ce vor fi utilizate în viitoarele campanii de marketing.

3. Vending care economisește energie

Inovațiile recente din domeniul aplicațiilor de gestionare a dispozitivelor au permis vânzătorilor să detecteze, să diagnosticheze și să repare vendomatele de la distanță. Coca-Cola a lansat un vendomat ultra-economic în Japonia, care folosește uși etanșe și materiale izolate în vid pentru a se asigura că băuturile rămân reci în timpul zilei, fără a fi nevoie de refrigerare, care consumă mai puțină energie, reducând facturile de energie și contribuind la protejarea planetei. Aceste platforme oferă oportunități interminabile pentru industria de vending în scopul maximizării rentabilității și productivității.

industria vendomatelor inteligente

4. Recunoaștere facială

Tehnologia de recunoaștere facială a fost integrată pentru prima dată vendomatelor din 2014, în timp ce multe companii lucrează la ea de câțiva ani. Vendomatul Luce X2 include un senzor de mișcare care simte când se apropie clienții și o cameră care poate recunoaște consumatorul. Apoi, vendomatul poate oferi un meniu personalizat pe baza istoricului de achiziții al clientului sau chiar îl poate împiedica să cumpere un articol restricționat (cum ar fi în cazul unui minor care încearcă să cumpere țigări).

Mulți producători de mașini vendomate inteligente au adoptat această tehnologie și au lansat deja vendomatele cu tehnologie de recunoaștere facială pe piața comercială.

5. Auto-inventar

Senzorii integrați în vendomatele inteligente colectează o cantitate vastă de date, inclusiv inventarul de produse. Aceste aparate revoluționare utilizează informațiile pentru a-și monitoriza propriul stoc. Mai concret, aceste aparate sunt capabile să ia singure decizii inteligente privind inventarul lor. De exemplu, vor ști să nu mai comande înghețată dacă temperatura scade, protejând astfel inventarul produsului și reducând risipa, precum și costurile suplimentare.

6. Tranzacții sigure

Securitatea nu rămâne pasivă doar pentru că este nesupravegheată. Persoanele care produc terminale de plată vor avea grijă ca sistemele de plată dedicate vendomatelor să nu fie mai puțin sigure decât terminalele de plată operate de un angajat. Introducerea cardului într-un vendomat este la fel de sigură ca introducerea acestuia în dispozitivul pe care îl are un casier atașat tabletei sale.

De îndată ce introduceți cardul în dispozitivul de plată, începe procesul de criptare a achiziției. Ca în orice altceva, orice gustare sau băutură pe care ați cumpărat-o are un cod de date care este unic pentru cardul și pentru achiziția dumneavoastră. Acesta se va schimba de fiecare dată când efectuați o achiziție utilizând dispozitivul respectiv – asta face tehnologia de citire a cipurilor atât de rezistentă la fraude.

Codul tranzacției dumneavoastră este trimis către banca emitentă a cardului, care va transfera suma de bani aferentă costului către banca asociată vendomatului, iar achiziția dumneavoastră va fi finalizată. De obicei, vendomatele nu vă vor solicita un cod PIN sau o semnătură.

Rețineți că tranzacțiile prin cip tind să dureze doar câteva secunde, spre deosebire de tranzacțiile prin bandă magnetică. Acest lucru se datorează faptului că informațiile de plată se transferă în timp real, iar datele trebuie criptate. Alte câteva secunde petrecute la vendomate contează atunci când este vorba de siguranța plății dumneavoastră și nu trebuie să vă îngrijorați în privința fraudei pentru o sumă infimă precum o băutură sau o punguță de M&M’s.

Aflam maimulte despre “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*