RFID/NFC dacă utilizați mai multe carduri în viața de zi cu zi, puteți observa uneori că acestea nu funcționează corect, iar dacă le păstrați pe toate în portofel, așa cum fac majoritatea oamenilor, s-ar putea să vă întrebați dacă interferează oarecum între ele. Este posibil acest lucru? Când cardurile sunt aproape unul de celălalt, poate acest aspect să le împiedice facilitarea accesului în birou sau accesul la plata fără contact? Răspunsul este – da! Acest lucru se poate întâmpla, și, în practică, se întâmplă frecvent. În acest articol vom analiza cauzele acestei probleme, vom oferi modalități de soluționare a acesteia și ne vom asigura că nu vă provoacă dureri de cap de fiecare dată când vă întindeți după portofel.

Ce provoacă interferența?

Imaginea de ansamblu a tehnologiei NFC/RFID

Practic, tehnologiile RFID/NFC se bazează pe undele radio pentru a transmite informații – RFID înseamnă, de fapt, identificarea frecvenței radio. Tehnologia NFC este doar o subcategorie RFID, căreia îi sunt aplicate reguli și standarde mai stricte, ceea ce o face mai sigură și eficientizează transmiterea informațiilor.

Ele există concomitent cu tehnologia Bluetooth, având unele diferențe majore. În primul rând, NFC funcționează doar la distanțe foarte apropiate, în timp ce Bluetooth poate acționa până la o distanță de aproximativ 100 de metri între dispozitive, în funcție de puterea acestora. De asemenea, mai important, NFC permite ca unul dintre dispozitivele comunicante să nu aibă nevoie de o sursă de alimentare. Aceasta este diferența dintre dispozitivele active și cele pasive.

Citeste si “Generația Z este mai receptivă la noile tehnologii alimentare”

Dispozitive active vs. dispozitive pasive

Unul dintre principalele avantaje ale tehnologiei NFC este faptul că unul dintre cele două cipuri comunicante nu are nevoie să fie conectat la o sursă de alimentare. Acesta este dispozitivul pasiv al perechii și, în fapt, poate atrage puterea de la dispozitivul activ folosind inducție electromagnetică.

nfc
NFC

Procedeul se realizează prin dispozitivul activ care, datorită cerinței de proximitate a NFC, poate utiliza magnetismul pentru a genera energie electrică în interiorul bobinelor dispozitivului pasiv („antena”), care va alimenta cipul NFC și îi va permite să comunice cu dispozitivul activ.

În practică, acest lucru se realizează prin intermediul cardurilor NFC și cititoarelor. Cititoarele sunt dispozitivele active, având în vedere că nu există nicio problemă pentru ca acestea să aibă o sursă de alimentare permanentă, dar cardurile NFC nu dispun de una și nici măcar nu au capacitatea de a o folosi. Cum ar putea un astfel de card să fie conectat la o sursă de alimentare și unde ar stoca puterea? O sursă separată de energie ar face-o prea voluminoasă pentru a încăpea într-un portofel. Drept urmare, cardurile NFC au cipuri pasive și se bazează pe apropierea de cititoare pentru a le transmite un curent, ceea ce le determină să transmită informațiile de identificare.

Foc încrucișat

Deși distincția dintre dispozitivele active și cele pasive discutate mai sus este cu siguranță o inovație uimitoare și permite o extindere mult mai largă a standardelor NFC, dezavantajul acesteia este că produce adesea interferențe NFC, atunci când aveți mai multe carduri NFC în apropiere unele de altele.

RFID
Contactless

Acest lucru se întâmplă deoarece atunci când apropiați un portofel cu mai multe carduri NFC de un cititor NFC, toate acestea intră în intervalul de inducție electromagnetică, iar cititorul le va activa pe toate, indiferent dacă este „potrivit” sau nu. Asta înseamnă că toate cardurile vor începe să transmită informațiile lor de identificare NFC.

Un rezultat direct al acestui lucru este faptul că dispozitivul NFC activ, cititorul, va primi o grămadă de semnale de identificare NFC, dar nu va ști de fapt care este cel „potrivit”. Dacă se întâmplă să-l detecteze pe altul înainte de cel intenționat, se va gândi că primul semnal (incorect) a fost cel intenționat și, în mod natural, semnalul corect nu va fi autentificat.

Pentru a transpune acest lucru într-un exemplu real, să zicem că în portofel aveți un card bancar NFC contactless și un card de acces NFC. Atingeți portofelul de cititorul de la biroul dumneavoastră, iar semnalul cardului bancar ajunge primul la cititor. Cititorul va vedea cardul bancar ca emitent al semnalul cardului de acces prevăzut și, în mod natural, nu vă va permite să intrați în clădire.

RFID/NFC
RFID/NFC

Cum se poate rezolva această situație?

Nu există nicio soluție sigură aplicabilă aici pentru a rezolva problema interferenței NFC. Există, totuși, câteva idei pe care le puteți folosi pentru a vă asigura că reduceți la minim frecvența cu care se întâmplă acest lucru.

Separați-vă cardurile RFID/NFC

Prima soluție evidentă ar fi să vă separați cardurile. De obicei, gama NFC accesează cardurile de la aproximativ 10 cm, ceea ce înseamnă că, dacă vă separați cardurile la o distanță mai mare, nu există niciun risc de interferență. Puteți realiza acest lucru având un card în portofel și un altul într-un suport de carduri separat și păstrându-le la o distanță de aproximativ 10 cm când atingeți cititorul cu unul dintre acestea.

Chiar și mai aproape de 10 cm este în regulă. În practică, puteți ține cardurile în „laturile” opuse ale portofelului și să atingeți cititorul NFC doar cu partea corespunzătoare a portofelului. Cu toate acestea, acest lucru ar putea implica alte obiecte care să blocheze semnalul, ceea ce ne aduce la următoarea noastră metodă de minimizare a interferențelor – poziționarea altor lucruri între cardurile dumneavoastră NFC.

Metoda de modă veche – Folia de aluminiu (staniol)

Metalul absoarbe magnetismul, asta ar fi ideea principală aici. Da, ar fi corect să subliniați că acesta conduce electricitatea, dar asta înseamnă că o conduce prin materialul în sine și, în esență, o oprește dacă ar trece prin aer și l-ar putea accesa. În acest context, dacă așezați metalul potrivit sau alt metal, între cele două carduri NFC, chiar dacă sunt ambele în raza de acțiune, „bariera” metalică va absorbi semnalul cardului cel mai îndepărtat de cititor și nu va declanșa cipul NFC greșit.

Acesta este motivul pentru care păstrarea cărților dumneavoastră NFC pe laturile „opuse” ale portofelului poate ajuta uneori – multe carduri credit sau de acces, chiar dacă nu sunt bazate pe NFC, au un fel de cip metalic sau bandă magnetică pe ele, iar acest lucru absoarbe semnalul. Cu toate acestea, cea mai comună metodă de „soluționare” a problemei pentru a elimina interferențele NFC, este să păstrați o bucată de folie de staniol între etichetele NFC. Acest lucru va bloca semnalul magnetic, așa că tot ce trebuie să faceți este să prezentați cititorului cardul NFC corect și totul se rezolvă.

Metoda modernă – carduri de absorbție a semnalului

Există, în mod firesc, moduri mai moderne și sofisticate de a bloca semnalele NFC decât o bucată de folie de staniol. Unele sunt doar carduri cu aspect mai atractiv, care au un înveliș din folie de aluminiu și blochează astfel semnalul în timp ce au un aspect mai plăcut. Altele sunt mai tehnologizate.

Acest card, precum și alte carduri similare, sunt încă dispozitive pasive, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie încărcate și nu emit constant un semnal NFC. Cu toate acestea, au în schimb un cip care poate fi activat în continuare prin semnale RFID, iar atunci când este activat transmite un semnal puternic care combate orice alte semnale NFC/RFID din apropierea sa.

Aceasta înseamnă că, dacă doriți să le utilizați pentru a bloca semnale NFC, atunci când doriți efectiv să deblocați o ușă sau să plătiți cu un card bancar, va trebui să scoateți cardul relevant din portofel și să îl prezentați separat cititorului. Evident, aceasta este o inconveniență – scopul principal al acestor cărți este pur și simplu pentru protecția împotriva pirateriei sau a furtului. Este posibil să fi auzit de dispozitive care pot fura date NFC/RFID. Cardurile NFC moderne sunt bine criptate, și totuși sensibile, astfel încât hoții să nu poată citi informațiile NFC ale cardurilor tale.

De reținut

Interferența RFID este cu siguranță o problemă, în special în ceea ce privește înmulțirea cardurilor NFC pe piața actuală și în toate cazurile de utilizare pe care le acoperă. Din păcate, încă nu există o soluție magică, dar cu câteva trucuri inteligente puteți să vă asigurați că problemele în acest domeniu sunt tot mai mici, în cazul dumneavoastră.

Sursa: getkisi.com

Afla mai multe despre “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*