Continuăm să vă dezvăluim noi date din Raportul de dezvoltare a sectorului cafelei 2019 (CDR19) care este primul număr al noii publicații economice emblematice a ICO, „Creșterea prosperității: viabilitatea economică în calitate de catalizator pentru un sector sustenabil al cafelei”. În acest episod abordăm: de ce consumul a crescut în țările emergente și producătoare de cafea și de ce valoarea adăugată este concentrată în țările importatoare.

Valorificarea dezvoltării in ceea ce priveste pieța cafelei pentru rezultate echitabile și dezvoltare durabilă

Cafeaua poate fi un motor de dezvoltare pentru țările producătoare. Analiza de până acum a arătat că stabilizarea și creșterea veniturilor producătorilor de cafea conduce la rezultate economice și sociale pozitive, semnificative la nivelul fermelor, precum și la excedent pentru comunitățile rurale și economiile țărilor producătoare. În timp ce prețurile de producție s-au deteriorat substanțial în ultimii ani, tendința sectorului general este în creștere. Atât volumul de piață, cât și valoarea cresc constant. Pentru a asigura o creștere echitabilă, este crucial ca țările producătoare și cultivatorii să fie sprijiniți în crearea unei valori mai mari la origine. Acest capitol analizează tendințele cererii globale, urmate de o discuție despre crearea și distribuția valorii de-a lungul lanțului global de aprovizionare cu cafea. Capitolul evaluează potențialul și barierele privind adăugarea valorii la origine.

Din perspectiva volumului, piața cafelei este o piață în creștere

Piața cafelei este în creștere. În ultimele două decenii, cererea globală de cafea a crescut cu 65%, de la 95 de milioane de saci (de 60 kg) în medie la mijlocul anilor ’90 la o medie de 157 de milioane de saci în perioada 2014-2018. A

piața cafelei

În această perioadă cererea globală de cafea a crescut cu o rată anuală de aproximativ 2,2%. Rata de creștere diferă între piețe. Creșterea volumului consumat pe piețele tradiționale cu rate de consum per cap de locuitor ridicate (de exemplu, Europa, America de Nord și Japonia) a avut proporții modeste de 1,1% mai ales datorită noilor tendințe, cum ar fi cafeaua de specialitate și inovațiile de produs, inclusiv capsulele de cafea. Cea mai mare contribuție la creșterea globală a pieța cafelei provine din creșterea constantă a consumului pe piețele emergente, precum și în țările producătoare de cafea. În Asia, consumul de cafea a crescut cu o rată medie anuală de 5,5%, manifestând un dinamism mai mare în ultimii ani. Piețele latino-americane și cele africane au crescut într-un ritm mai lent, cu rate de 2,8%, respectiv 3,2%. Ca urmare a ritmurilor de creștere divergente, a existat o schimbare în ceea ce privește consumul global, cu o importanță din ce în ce mai mare a piețelor netradiționale. În 2017/18, aproape jumătate (46%) din cafeaua mondială a fost consumată în țările emergente și exportatoare, în creștere de la mai puțin de 30% în 1990/91.

Citeste si “Piata mondiala a zaharului se bazeaza pe o crestere a consumului in perioada 2021-2026”.

.

În ciuda creșterii rapide în ultimele două decenii, ratele de consum per cap de locuitor din țările emergente sunt încă modeste în termeni absoluți. De exemplu, în China și India, care reprezintă împreună 36% din populația lumii, doar aproximativ 0,1 kg de cafea se consumă per persoană/an, foarte puțin în comparație cu Statele Unite (4,9 kg), cel mai mare consumator din piață. O excepție notabilă în ceea ce privește consumul anual per cap de locuitor în țările producătoare este Brazilia (6,3 kg), care a apărut ca al doilea mare consumator de cafea la nivel mondial, înregistrând rate de consum de nivelul piețelor tradiționale. Deși există o corelație pozitivă între PIB-ul pe cap de locuitor și consumul de cafea, exemplul Braziliei arată, de asemenea, că bogăția nu este o condiție necesară pentru a bea cantități substanțiale de cafea. Având în vedere creșterea globală a populației și o convergență continuă a ratelor de consum per cap de locuitor între țările consumatoare de cafea tradițională și non-tradițională, rămâne un potențial semnificativ pentru creșterea pieței generale a cafelei. Cererea de pe piețele emergente și țările producătoare ar putea fi stimulată în continuare prin campanii de promovare, atât de sectorul privat (specific mărcii, generice), cât și de sectorul public (generic), contribuind la o piață globală mai echilibrată.

Crearea de valoare în sectorul global al cafelei este în creștere

Sectorul cafelei nu crește numai în ceea ce privește volumele, ci și în ceea ce privește valoarea. Veniturile generate de afacerile care se ocupă cu prăjirea cafelei și comercianții cu amănuntul au crescut semnificativ în ultimele două decenii. Cu toate acestea, prețul internațional pe piata cafelei verde nu a arătat o tendință ascendentă susținută (iar prețurile reale au scăzut în unele țări). Un studiu recent realizat pe piața franceză ilustrează acest fenomen. Graficul următor arată că valoarea vânzărilor de cafea măcinată prăjită (pachete, pastile și capsule) aproape s-a dublat între 1994 și 2017, trecând de la 1,260 miliarde de euro la peste 2,437 miliarde de euro. În aceeași perioadă, valoarea cafelei importate a crescut doar de la 397 de milioane la 461 de milioane de euro. Drept urmare, cota de producător la prețurile de vânzare cu amănuntul a scăzut de la 24% la 16%.

.

crestere cerere cafea

Creșterea valorii adăugate la origine

Pe o piață concurențială, cu costuri crescânde pentru prelucrare, este posibil ca marjele de distribuție și comercializarea să fie mici. De aici, sfera de distribuire a valorii de la actorii lanțului de valoare în flux până la fermierii de cafea ar fi limitată. Strategiile care vizează crearea de valoare la nivelul fermelor, prin slăbirea caracterului comercial (de exemplu, prin accesarea piețelor cu valoare ridicată), și la nivelul țărilor producătoare (de exemplu, prin procesarea cafelei verzi) ar fi mai eficiente în crearea de beneficii economice și favorizarea prosperității. Producătorii au acces la segmentul de piață cu valoare în creștere rapidă al cafelei gourmet sau de specialitate. Aceste cafele sunt caracterizate de caracteristici imateriale de înaltă calitate, care sunt recunoscute și răsplătite financiar de anumiți consumatori. Prin urmare, cafenele gourmet îndeplinesc criterii premium, spre deosebire de cafele obișnuite. Prețul ridicat poate fi substanțial, așa cum este ilustrat de analiza datelor privind rezultatele licitațiilor obținute de la Alianța pentru excelență în cafea (ACE) 11. Setul de date cuprinde valoarea unitară a loturilor de cafea vândute la licitații în Brazilia, Columbia, Guatemala și Rwanda între 2012 și 2018. Diferența dintre valoarea unitară medie la licitație și media sezonului în ceea ce privește prețul viitor al Arabica a fost semnificativă, variind de la aproape 400 de cenți americani/lb la aproape 2.000 de cenți americani/lb, în funcție de an și de țară. Datorită cantităților relativ mici implicate, semnificația economică a segmentului pieței de specialitate (în special segmentele de cafea „al treilea val” sau „experiențial”) rămâne azi limitată, dar este posibilă o creștere suplimentară.

PRINCIPALELE CONSTATĂRI

  • Consumul de cafea pe piețele emergente și în țările producătoare a crescut într-un ritm mai rapid decât în piețele tradiționale, oferind noi oportunități de piață.
  • Astăzi 46% din cererea globală de pe piata cafelei provine din piețele emergente și din țările producătoare de cafea, în creștere față de 29% la începutul anilor ’90.
  • Peste 90% din cafea este exportată în formă verde. Valoarea adăugată este concentrată în țările importatoare.
  • În timp ce provocările tehnice pot fi depășite, costurile de transport și comercializare, precum și barierele comerciale tarifare și non-tarifare rămân un obstacol în calea adăugării valorii la origine.

Afla mai multe despre “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*