Metrorex a introdus noi sisteme de vânzare şi plată folosind POS-ul, tehnologia contactless şi respectiv automatele de vândut cartele pentru a moderniza mijloacele de plată, pentru a se alinia tendinţelor actuale, dar mai ales pentru a veni în sprijinul publicului călător.


Astfel, plata cu cardul bancar se poate efectua la toate casieriile din reţeaua de metrou, inclusiv la casieriile speciale, în timpul programului de funcţionare a acestora. La ghişeele acestor casierii există autocolante care semnalizează vizual călătorii privind acceptarea la plată a cardurilor emise sub sigla Visa, Mastercard, Visa Electron şi Maestro.

Metrorex

De asemenea in statiile Metrorex, plata cu cardul bancar este posibilă și la automatele de vândut cartele existente în stațiile de metrou. La aceste automate se poate plăti însă și cu numerar. Un alt aspect important de menționat este cel privind faptul că odată cu modernizarea sistemului de taxare, Metrorex a achiziționat un nou lot de automate de vândut cartele care au implementată facilitatea de acordare a restului, iar automatele vechi au fost modernizate în acest sens.

O altă soluție de plată existentă este cea prin intermediul cardurilor bancare contactless MasterCard sau Visa (indiferent de banca emitentă şi indiferent de suport card de plastic – telefon sau smartwatch) direct la porțile de acces din stații.

Menționăm că această soluție de plată se află într-un programul pilot ce se va derula pentru aproximativ 2-3 luni, urmând ca  ulterior să fie extins în toate stațiile de metrou. Prețul călătoriei cu metroul este  2,5 lei și nu presupune niciun comision suplimentar.

turnichet acces

Plata cu cardul contactless este disponibilă la porţile de acces din stațiile de metrou: Pipera, Aurel Vlaicu, Piața Victoriei 1 și 2, Piața Universității, Piața Unirii 1 și 2, Tineretului și Grozăvești precum şi la turnicheţii din staţiile unde sistemul de taxare nu a fost încă modernizat şi anume: Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie 1918, Nicolae Teclu, Anghel Saligny, Gara de Nord 2, Grivița, 1 Mai, Jiului, Parc Bazilescu.

Citeste si “Cum operăm o afacere de vending”.

Pentru creșterea satisfacției călătorului, Metrorex a avut în vederea implementarea unor măsuri precum:
Ø    modernizarea sistemului de taxare. Odată cu finalizarea tuturor etapelor proiectului de modernizare a sistemului de taxare se vor introduce cardurile contactless (carduri asemănătoare celor de la STB). Un alt factor important de menționat în cadrul acestei etape îl reprezintă alinierea la prevederile legislative privind introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic.  


Ø    oferta comercială Metrorex a fost îmbunătățită permanent cu noi titluri de transport tocmai pentru a veni în sprijinul unui număr cât mai mare de călători cu necesități diferite. Astfel, în prezent călătorul are la dispoziție următoarele titluri de transport: cartela cu o călătorie, cartela cu 2 călătorii, cartela cu 10 călătorii, abonamentul lunar, abonamentul săptămânal, abonamentul pentru o zi, abonamentul lunar la preț redus 50% pentru donatori sânge, abonamentul anual, cartela grup 3 persoane, cartela grup 4 persoane, cartela grup 5 persoane, titluri de călătorie pentru elevi/studenți, precum și biletele unice Metrorex – STB.

Ø    s-au deschis alte 6 casierii speciale (Tineretului, Lujerului, Dristor 2, Crângași, Petrache Poenaru, Titan) pentru emiterea titlurilor de transport pentru elevi/studenți pe lângă cele 11 deja existente;

Ø    a fost prelungit programul de lucru la casieriile speciale pentru a acoperi fiecare zi lucrătoare a săptămânii de dimineaţă până seara (14 casierii din 17 existente au program de luni până vineri între orele 07:00-20:00)

Ø    s-a permis accesul călătorilor cu biciclete la metrou în anumite intervale orare în funcţie de traficul de călători existent în staţiile de metrou în zilele lucrătoare şi nelucrătoare, astfel încât ceilalţi călători care folosesc acest mijloc de transport să nu fie deranjaţi sau incomodaţi de biciclete.

Adresăm mulțumiri pentru realizarea acestui material doamnei Director General Metrorex S.A., Mariana Miclăuș, și Serviciului de Comunicare, Relaţii cu Presa și Relații Internaționale din cadrul aceleași instituții.

Afla mai multe despre “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”.

One thought on “Metrorex a introdus noi sisteme moderne de vânzare şi plată a cartelelor”

  1. Singurul lucru care a mai ramas de facut contactless este dragostea cu o femeie. O sa aducem in Romania vendomate care vand “pleasure” ca in Japonia. Daca ar fi totul contactless nu am mai exista ca specie, si atunci am trai intr-o lume ca in Matrix, unde un singur element are valoare unitara iar restul matricii este plin de valori nule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*