MR Charles Michel, President of the European Council

Mr David Sassoli, President of the European Parliament

Mrs Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Mrs Christine Lagarde, President of the European Central Bank

Mr Mário Centeno, President of the Eurogroup

Impact devastator al pandemiei de COVID-19 asupra industriei de vending & coffee service din Europa

Dragilor Presedinti,

Traim o situatie fara precedent care ne va costa nu doar multe vieti omenesti, dar va afecta si modelul social si economic European. Masurile radicale atat de necesare, luate de membrii UE au redus deja activitatea economica si multe intreprinderi mici si mijlocii se tem de consecintele asupra angajatilor si scaderea economica care se preconizeaza. Intr-adevar multe locuri de munca se vor pierde si multe business-uri se vor inchide. Este adevarat acest lucru se va intampla in multe sectoare industriale, industria de vending si coffee service nu face exceptie. European Vending & Coffee Service Association (EVA) doreste s ava comunice cum pandemia de COVID-19 decimeaza industria de vending si coffee service, si cere Comisiei Europene, Bancii Central Europene si guvernelor nationale sa introduca o serie de masuri.

In primul rand EVA doreste sa isi exprime suportul pentru masurile exceptionale si restrictiile introduse pentru a reduce raspandirea pandemiei si pentru a proteja cetatenii si muncitorii europeni. De asemenea ne exprimam simpatia si suportul pentru toti angajatii din sistemul de sanatate care sunt mobilizati pentru a trata cetatenii infectati.

Cu 80% dintre automatele profesionale de vending sunt amplasate in locurile de munca, industria noastra a fost deja afectata de restrictiile obligatorii introduse de multe tari membre UE si de reducerea semnificativa a activitatii economice.

Operatorii de vending deja raporteaza pierderi de 90% avand in vedere faptul ca o vasta majoritate a angajatilor lucreaza de acasa. Intr-o industrie in care 95% dintre operatori sunt intreprinderi mici si mijlocii, aceste pierderi nu pot fi suportate cateva saptamani si multe companii vor gasi continuarea afacerilor complet nesustenabila. Milioane de slujbe sunt in pericol in intreaga Europa in toate sectoarele econimice, si pe langa acestea multe mii de angajati din vending.

Suntem fericiti ca vendingul este vazut in multe state membre UE ca un sector esential in furnizarea de mancare si bauturi, in special in sectorul sanatatii publice, unde un serviciu de vanzare automat bine plasat poate rezolva multe din problemele consumatorilor, inclusive problema distantierii sociale. Operatorii de vending sunt bine pregatiti in problema securitatii alimentare si a igienei personale, ei igienizeaza automatele cu regularitate in toata Europa, multe asociatii nationale de vending ofera ghiduri practice si etichete pentru automate care amintesc consumatorilor care este cel mai bun mod de interactiune cu automatele.

Asa cum spuneam mai sus, cele mai multe autoamate de vending sunt amplasate in cladiri de birouri sau fabrici. Doar un procent relativ mic se afla in locuri publice precut statii de tren sau aeroporturi. Multe companii permit angajatiilor sa lucreze de acasa, unde structura organizatorica permite, observam cu ingrijorare tendinta mai multor administratori de cladiri de a restrictiona accesul operatorilor pentru a alimenta si in special a igieniza automatele, cel putin in locatiile unde restrictiile nationale permit accesul colaboratorilor externi.

Si mai mult este nefericit momentul recent implementatei legislatii care tinde sa agraveze si mai mult situatia din sectorul nostru, legislatie precum Regulatory Technical Standards (RTS) on Secure Consumer Authentication (SCA) under the Payment Services Directive 2, care cere adaugarea unui PIN pad la automatul de vending pentru a evita pierderea vanzarilor. Neintroducerea SCA va evita aglomerarea si va face mai usor de implementat distantarea sociala la automatele de vending. Mai mult, EVA recomanda clientilor sa foloseasca recipientele de unica golosinta si nu cele reutilizabile, pentru a isi asigura o experienta sigura si in conditii de igiena maxima. Cu toate acestea suntem constienti de faptul ca acest sfat vine in contradictie cu recomandarile si cererilede reducere produselor de unuica folosinta pe teritoriul UE.

Citeste si “Dr. Robert Chioveanu, Președinte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA): “În Septembrie 2020 vom putea avea cu exactitate o situaţie privind numărul de automate de vânzare a produselor alimentare”

EVA cere Comisiei Europene, Bancii Central Europene si guvernelor nationale sa implementeze urgent urmatoarele masuri:

  • O abordare la nivel European in cea ce priveste restrictiile pentru combaterea raspandirii COVID-19
  • Asigurarea miscarii bunurilor pe pietele interne in ciuda inchideri granitelor nationale, atat pentru materiile prime cat si produsele finite
  • Ajutor de stat temporar de la guvernele nationale pentru industria de vending ca supplier esential de mancare si bauturi
  • Acces facil si rapid la imprumuturi pe termen scurt si mediu, pentru a compensa lipsa de lichiditati a companiilor care intr-o conjunctura normal sunt profitabile, inclusiv oferirea de fonduri di partea UE prin Corona Response Investment Initiative.
  • Relaxare fiscala in cea ce priveste SME, inclusiv returnarea taxelor si contributiilor sociale deja platite si amanarea temporara a noilor plati.
  • Reduceri de TVA targetate si exercitate pe termen mediu pentru a oferii un boost revenirii si crearii de noi locuri de munca in sectorul de retail.
  • Asigurarea de compensatii in cazul inchiderii fortate a activitatii si a pierderii de stocuri din cauza imposibilitatii folosirii acestora.
  • Sasigurarea de suport financiar pentru companiile care vor initia programe de training
  • Impartirea de echipamente de protective (masti, manusi, etc.) la nivel UE pentru a asigura protectia operatorilor si tehnicienilor care isi exercita meseria in locuri publice.

In concluzie, industria de vending este un canal cheie pentru furnizarea mancarii si bauturii catre consumatori deschis 24/7. Crucial in aceste momente, automatele de vending sunt de multe ori singurele disponibile pentru obtinerea de mancare proaspata, snack-uri sau bauturi, totul fara a fi necesara interactiunea intre persoane. De asemenea aceste automate pot fi amplasate in locuri publice sau fabrici unde pot furniza echipament de protective precum masti si manusi.

Cu toate acestea, datorita modelului de business si a trendului actual, amplasarea automatelor in cladiri de birouri si fabrici, face ca multe companii operatoare de vending sa se chinuie pentru a isi mentine si viabiliza activitatea.

Industria de vending are nevoie urgenta de asistenta financiara.


Cu sinceritate,

Paolo Ghidotti

Presedinte, European Vending & Coffe Service Association

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*