Inca de la debutul pandemiei de COVID majoritatea dintre noi ne-am intrebat daca avem nevoie de cash sau suntem martori la inceputul sfarsitului in ceea ce priveste tranzactile cu cash in VENDING ? Societatea in care traim are nevoie de cash sau nu?

Dupa cum bine stim, situatiile critice aduc salturi tehnlogice sau mai bine spus nevoia este mama inventiei si inovatiei. Trebuie sa ne asteptam ca actuala criza pe care o tranversam va aduce dupa sine nevoia de distantare sociala, un nou lockdown (vezi UK, Spania, Italia, Germania si dupa alegeri si Romania), cumparaturi online, etc. In aceasta situatie platile digitalizate devin mai importante ca niciodata.

In prezent depindem de serviciile de plati digitale pentru a ne satisface nevoile primare, ne incasam salariul de la angajator sau ajutoarele sociale de la stat, trimitem sau primim bani prietenilor sau membrilor familiei pentru cumpararea de bunuri de consum.

tranzactile cu cash in VENDING

Odata cu trecerea timpului si folosirea tot mai indelungata a platilor electronice, cu siguranta ca in momentul revenirii la normal ne vom pune intrebarea; mai avem nevoie de bani cash? Este sanatos sa folosim bancnote si monede? Este cunoscut faptul ca banii sunt extrem de murdari, constituind o suprafata perfecta pentru inmultirea microbilor si a bacteriilor.

In ultimii ani a fost observata o tendinta de scadere a tranzactiilor cu bani cash aceasta concurand cu tendinta de crestere a platilor cu cardul si a platilor electronice.

Din 2017, cardurile de debit au depășit toate celelalte metode de plată, rămânând cea mai frecvent utilizata metoda și reprezentând aproape 40% din toate plățile pre-pandemia COVID.

tranzactile cu cash in VENDING

In UK, aproape toata populatia adulta (98%) detine un card de debit si se preconizeaza ca pana in 2024 jumatate din totalul platilor sa fie efectuate cu cardul.

Afla mai multe despre “Catalogul Naţional Online al Firmelor de Vending din România”.

Si in ceea ce priveste platile contactless – a existat o crestere cu 31% in perioada 2018 – 2019. Inclusiv printre clientii in varsta, care sunt de obicei reticenti la noile tehnologii, 61% din cei care au peste 65 de ani au folosit sistemul contactless in 2018 cu 50% mai mult decat in 2017.

In total, 69% dintre adultii din UK folosesc platile contactless.

In UK, se estimeaza ca jumatate din afacerile mici si-au montat dispozitive care faciliteaza platile fara cash.

Efectele se fac resimtite in intregul sistem bancar. Tranzactiile de la ATM au scazut cu 62% anul acesta in comparatie cu anul trecut.

In privinta industriei de vending, pandemia cu care ne confruntam reprezinta un punct de cotitura, tot mai multe companii investesc in updatarea echipamentelor pe care le poseda pentru a putea accepta plati cashless. Solutii tehnologice exista la indemana tuturor operatorilor si producatorilor.

tranzactile cu cash in VENDING

Folosirea solutilor cashless in vending se pot dovedii benefice pentru operatori din mai multe puncte de vedere, cum ar fi:

sanitar, nu se va mai intra in contact cu banii si astfel se reduce riscul transmiterii diferitelor bacterii, microbi si virusuri.

contabil se poate tine mult mai usor evidenta vanzarilor efectuate de aparat, desigur daca operatorul are o afacere corecta si “curata”.

logistic, vizitele operatorilor la aparate nu se va mai face exclusiv pentru a colecta banii.

fraudele cu care se pot confrunta companii, fie ca acestea sunt infaptuite de proprii angajati, sau de posibili delicventi care se pot simtii atrasi de existenta banilor cash intr-un aparat de vending.

atractivitatea , este cunoscut ca generatia tanara este atrasa de tehnologie si tot ce este nou si cu siguranta acest tip de plata ii va face sa isi doreasca sa incerce sa achizitioneze produse, fie si numai din curiozitate.

financiar , este cunoscut faptul ca dispozitivele cashless nu sunt atat de costisitoare precum acceptatoarele de bancnote sau de fise.

Pentru ca am vorbit mai sus de apetenta persoanelor in varsta pentru folosirea cardului bancar chiar daca nu sunt foarte receptivi la nou si la schimbare, ei bine tinerii sunt cei care incearca si folosesc metode de plata care mai de care mai inovative.

Pe langa posibilitatea de a platii contactless cu cardul, bancile prin aplicatiile pe care le-au dezvoltat ofera posibilitatea utilizatorilor sa isi transforme dispozitivul mobil (telefonul) in card si astfel sa plateasca cumparaturile printr-o singura atingere a dispozitivului receptor aflat in posesia vanzatorului folosind astfel tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification), la fel ca si in cazul utilizarii cardului deja conventional.

Cashless

Dupa cum stim toate industriile “au fost lovite” sau urmeaza a fi de efectele financiare ale pandemiei pe care o tranversam. Este momentul ca si operatorii de vending din tara noastra, cei care nu au facut-o inca sa fie deschisi la nou si sa incerce sa isi updateze aparatele cu tehnologii care in momentul acesta pot parea SF dar care in viitorul apropiat vor devenii uzuale. Folosind tehnologiile cashless la aparate, operatorii de vending vor putea astfel atrage tinerii dar si persoanele cu o varsta inaintata spre a le consuma produsele!

One thought on “Pandemia de COVID poate fi inceputul sfarsitului in ceea ce priveste tranzactile cu cash in VENDING !”

 1. Aberatii!
  Romanii printre care eu, familie si multi prieteni si cunoscuti folosim DOAR cash!!!
  Eu unul nu voi renunta la cash indiferent de manevrele pe care le vor incerca guvernele.
  In concluzie in monetul in care ” DACA” anumiti patroni vor renunta la cash sa isi asume si pierderile clientilor care nu vor face concesii.
  Am doi prieteni care isi primesc salariile in plic lucrand la firme diferite, unii viseaza la cai verzi pe pereti, indiferent de puterea lobby’istilor care incearca sa implementeze in tara noastra o societate cash’less, am o veste pentru ei: VISTAI FRUMOS IN CONTINUARE!
  CASH IS KING!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*