Piata mondiala a zaharului este una extrem de dinamica, aflata intr-o continua dezvoltare si expansiune.
Zahărul este un supliment alimentar dulce, cristalin, extras în principal din sfeclă de zahăr și trestie de zahăr. Este un aditiv alimentar care este utilizat în toate tipurile de băuturi și produse alimentare.
Principalele motoare care duc la o crestere a pietei zahărului sunt, in prezent, creșterea nivelului de trai și creșterea puterii de cumpărare în economiile emergente. Cresterea celor doi factori mentionati mai sus, duc de obicei la un consum mai mare de alimente procesate, cum ar fi lactatele, băuturile răcoritoare etc., care au un conținut ridicat de zahar.
Principalii producatori si consumatori…
La nivel regional, America Latină reprezintă în prezent cel mai mare producător, iar Asia Pacific cel mai mare consumator de zahăr. Pe baza tipului de produs, piața mondială a zahărului a fost impartita în produsul derivat din trestie de zahăr și sfeclă de zahăr.
Utilizarea industrială a zaharului (băuturi, produse de panificație și produse de cofetărie) reprezinta cea mai mare piață de desfacere a zahărului.
In ceea ce priveste utilizarea finala, principalele industrii care folosesc zaharul sunt impartite dupa cum urmeaza:
- Mâncare și băuturi
- Farmacie și îngrijire personală
- Gospodărie
- Alții
Segmentarea pietei…
Piața zahărului este segmentată pe tipuri în:
- Alb
- Brun
- Lichid
Pe bază de formă, industria clasifica zaharul în:
- Granulat
- Pulbere
- Sirop
Zaharul pe care noi il consumam, fie direct, fie indirect prin produsele care au in componenta acest compus, este obtinut din doua produse agricole, sfecla de zahar si trestia de zahar.
Piețele regionale ale produsului includ America de Nord, Europa, Asia Pacific, America Latină și Orientul Mijlociu și Africa.
Marii jucatori…
In acest moment, la nivel mondial exista 4 mari companii care dicteaza productia si pretul zaharului… Südzucker AG, Tereos, Associated British Foods plc, Wilmar International Ltd., Nordic Sugar A / S
Prezent si viitor…
În 2020, piața mondială a zahărului a atins un volum de consum de aproape 175 de milioane de tone.
Este de asteptat ca in perioada 2021-2026, piața sa aiba o rata de crestere compusa a produsului anuala de 1%.
Până în 2026, se estimează că piața va atinge un volum de 186 milioane de tone/an.
Asa cum spuneam si mai sus, principalele motoare ale industriei sunt creșterea nivelului de trai, creșterea puterii de cumpărare în economiile emergente, creșterea consumului de băuturi care conțin zahăr, introducerea de noi variante de alimente și băuturi, creșterea cererii din sectoarele de utilizare finală și creșterea cererii din partea țărilor în curs de dezvoltare.
Un alt motiv pentru care se prevede o creștere a pieței zahărului este inovația constantă în tehnologie în industriile mari consumatoare de zahar.
In ultima vreme, tot mai multe guverne au pornit o adevarata cruciada impotriva produselor care contin zahar din exces, prin impunerea de extra taxe separate uneori mergandu-se pana la interzicerea acestora de la comercializare. In functie de intensitatea cu care acestia vor incerca stoparea consumului de zahar, este posibil sa vedem o usoara contractare a pietei.