Piata de cacao a atins o valoare de aproape 11 miliarde $ în 2020. Se preconizează că piața cacao va avea o rata de creștere anuală compusă (CAGR) de 3,4% între 2021 și 2026 urmand a atinge o valoare de 13,52 miliarde $.

O privire in interiorul pietei de cacao

Piața de cacao este dominată de țările din Africa de Vest, precum Coasta de Fildeș, Ghana și Nigeria, datorită condițiilor meteorologice favorabile din aceste regiuni pentru cresterea arborilor de cacao.

In intervalul cuprins intre anii 2017 si 2020 oferta globală a crescut cu aproape 5%, actualmente Coasta de Fildeș reprezentând aproape 40% din producția globală. Indonezia este, de asemenea, un producător semnificativ de boabe de cacao.

pudra de cacao – piata de cacao

Coasta de Fildeș, Ghana, Nigeria și Indonezia produc împreună aproape trei sferturi din producția globală totală a produsului.

Desigur mai exista si alte tari care beneficiaza de conditii meteorologice propice pentru cultivarea acestui produs, de exemplu Jamaica. Fermierii din aceasta tara primesc ajutor guvernamental pentru a-și îmbunătăți capacitățile agricole pentru cultivarea arborilor de cacao, propulsând astfel si mai mult continuare creșteri pieței de cacao.

Coasta de Fildeș, Ghana și Camerun sunt principalii exportatori din piață. Olanda este cel mai important importator mondial de produse, Europa fiind piața sa principală de consum. Olanda importă aproape 25% din totalul mondial de cacao, urmată de Statele Unite și Germania.

In prezent cererea în creștere pentru variante organice sau durabile de cacao, împreună cu un conținut nutrițional mai ridicat al produsului, este de așteptat să stimuleze creșterea pieței acestui produs.

De asemenea un alt motiv care duce la propulsarea industriei „consumatoare” de cacao o constituie cererea tot mai mare de produse derivate din acest produs.

Necesarul de derivate din cacao a înregistrat o creștere de 6,5% între 2017 și 2020. Lichiorul de cacao, un derivat de vârf din cacao, este de așteptat să fie segmentul cu cea mai rapidă creștere datorită diversificării metodelor de folosire ale acestuia sale și a faptului ca exista cereri tot mai mari pentru acest produs în producția de ciocolată.

Utilizare si beneficii aduse sanatatii

Cacao este obtinuta dintr-un copac numit Theobroma cacao sau arborele de cacao; un mic arbore veșnic verde care se găsește de obicei în zonele cu paduri tropicale salbatice din Mexic.

Odată cu creșterea cazurilor de boli de inimă, tensiune arterială, diabet și cancer, există o creștere bruscă a aportului de produse alimentare naturale care sunt eficiente în ameliorarea acestor afecțiuni. Cacao este bogat în antioxidanți și s-a demonstrat că scade HDL, dilată vasele de sânge pentru ameliorarea tensiunii arteriale și crește sensibilitatea la insulină. De asemenea, aportul de ciocolată neagră este favorizat, deoarece conține zahăr minim sau deloc. Odată cu cererea tot mai mare de alimente cu „etichetă curată”, producătorii de cofetărie trec la alternative naturale. Barry Callebaut a lansat „Bensdorp Clean”, o pudră de cacao care este fabricată folosind bicarbonat de sodiu în loc de agenți de alcalinizare, făcând marca potrivită pentru a fi marcată ca fiind „curată”.

Piata de cacao, analiza si premise

Piața de cacao este împărțită in trei produse principale obtinute dupa prelucrarea boabelor de cacao: unt de cacao, pulbere și lichior.

unt de cacao – piata de cacao

O alta modalitate de segmentare a pietei se face pe baza industriilor care folosesc acest produs: industria produselor cosmetice, produse farmaceutice, produse de cofetărie, produse alimentare și băuturi.

Condițiile meteorologice favorabile din Ghana sunt factorul principal care determină creșterea pieței de cacao.  Introducerea unei metode de polenizare manuala de către aceasta tara a dus la creșterea producției.

Este de asemenea de așteptat ca piețele asiatice să prezinte o tendință de creștere rapidă a consumului de ciocolată. Aceasta crestere ar putea fi cauzată de o creștere a veniturilor disponibile ale consumatorilor, contribuind astfel la creșterea pieței.

Cererea în creștere de pe piețele de consum, precum China, India, Statele Unite și Europa, imprima un trend pozitiv industriei.

Producția de ciocolată este in continuare principalul motor al cresterii cererii pentru untul de cacao. Este de asteptat ca cererea pentru acest derivat sa creasca în special pe piețele mature precum Statele Unite și Europa.

Un alt derivat din cafea care a inregistrat cresteri a fost pulberea de cacao, aici cererea a venit din partea conomiilor în curs de dezvoltare, cum ar fi Asia Pacific și America Latină.

Prețurile produsului au cunoscut o creștere în perioada 2018-2020 din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile care au dus la un deficit de productie si implicit aprovizionare. Cu toate acestea, prețurile sunt de așteptat să-si revina și să asistam la o creștere în perioada prognozată.

Asa cum era de asteptat, piata de cacao este „disputata” de cativa mari jucatori, companii care se ocupa de productie, import, fabricare si vanzare a produselor care au la baza acest produs. Acesti mari jucatori sunt:

 • Olam International
 • Cargill Inc.
 • Barry Callebaut 
 • Cemoi Group
 • Cocoa Processing Company Limited
 • Nestle S.A.
 • Others

Citeste si … Piata mondiala a zaharului este una extrem de dinamica, aflata intr-o continua dezvoltare si expansiune.

De retinut….

Ca produsele derivate din cacao fac parte integranta din oferta operatorilor de vending este clar. Ca produsele care contin cacao nu reprezinta cel mai mare procent din totalul vanzarilor prin intemediul automatelor de vending este la fel de clar. Cu toate acestea vending si in special  vending de bauturi calde fara produse pe baza de cacao nu exista. Cerere pentru acestea exista si ajunge sa fie din ce in ce mai mare!

piata de cacao
 • Pentru ca ne intereseaza cacao, ca si parte integranta a business-ului, iata cateva dintre concluziile cu care am ramas dupa acest articol:
 • În 2020, piața mondială de cacao a atins o valoare de aproape 11 miliarde USD.
 • Se preconizează că piața cacao va avea o rata de creștere anuală compusă (CAGR) de 3,4% între 2021 și 2026.
 • Se estimează că piața va beneficia de o creștere naturala, sănătoasă în perioada 2021-2026. Astfel ajungându-se la aproximativ 13,52 miliarde $ până în 2026.
 • Cererea în creștere pentru variante organice sau durabile ale produsului, conținutul nutrițional mai ridicat al produsului. Creșterea veniturilor consumatorilor și condițiile meteorologice favorabile din Ghana, sunt de așteptat să contribuie la creșterea pieței.
 • Regiunile principale de desfacere din industrie sunt America de Nord, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa, Europa și Asia Pacific.
 • Principalele produse primare derivate din cacao sunt untul de cacao, pulberea de cacao și lichiorul de cacao.
 • Industriile care folosesc produsele derivate sunt industria cosmetica, farmaceutica, produsele de cofetarie, industria alimentara și de băuturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*