Siguranța unui aparat de vending este cea mai importantă pentru afacerea unui operator de vending, pentru că înainte de toate trebuie să ne gândim cum ne putem proteja mai bine investițiile și abia apoi cum să le facem să ne aducă profit.

Cine ține pasul cu noutățile din vending, poate observa că există rapoarte despre efracția asupra aparatelor de vending, furturi, etc. – de la cazuri dintre cele mai comice până la furturi în serie de la furnizori şi de la întreaga reţea de aparate de vending a unui operator.

Statisticile spun totul

Hoții din automatele de vending se laudă că pot sparge un aparat de vending clasic în 4-5 secunde. De obicei, pentru a forţa un aparat de vending aceștia utilizează aparate (chei) speciale şi până la…un simplu foarfece de cositor. Proprietarul are pierderi și nu atât de mult din banii găsiți în acceptorul de bancnote sau în seiful aparatului, cât din deteriorarea echipamentului.

Statisticile ne spun că infracționalitatea în vending crește odată cu numărul aparatelor de vending din oraș. De exemplu, de-a lungul unui an în orașul american Las Vegas furturile din aparatele de vending s-au ridicat la peste 1 milion de dolari şi pierderile din daune la echipamente au fost de câteva ori mai mari decât atât.

Atunci când cumpărăm aparate de vending, ne gândim cu siguranţă la securitatea acestora, practic la securitatea fizică a investiţiilor noastre de capital fix față de acțiunile unor cumpărători ostili, vandali, hoți, etc.

Furnizorii de aparate de vending ne povestesc despre sisteme anti-vandalism, încuietori protejate şi mecanisme de monede. Şi cu timpul, numai în practică ne dăm seama că protecţia aparatelor de vending este o intrare separată de cheltuieli în contabilitatea operatorului şi că aceasta nu este inclusă în mod normal într-un set specific aparatelor de vending.

Sistemul anti-vandalism este cu siguranță de bun augur. Fără acesta, aparatul de vending este ca un copil cu o acadea – oricine poate încerca să i-o fure. Cu toate acestea, sistemul anti-vandalism (încuietorile inteligente și mecanismele fiabile de plată) nu este suficient pentru siguranţa aparatului şi, în plus, protejarea excesivă a automatului de vending la vandalism poate să nu fie pe placul proprietarului şi mai important, clienţii respectabili se pot speria.

Asigurați zona de amplasare a aparatului de vending

Siguranţa unui aparat de vending depinde de amplasarea sa. Dacă îl plasați, de exemplu, într-o gară sau într-un hol al unui hotel prestigios – soarta aparatului se va decide: fie va fi un monument luminos, fie o cutie de zgâriat. Dar asta nu înseamnă că aparatele de vending ar trebui să fie plasate doar în locuri de elită pentru că pur şi simplu nu vor câştiga bani. Un aparat de vending trebuie să fie popular şi protejat în funcţie de amplasarea sa.

aparat de vending bruscat
aparat de vending bruscat

În orice zonă ar fi amplasat, aparatul de vending trebuie să fie sub supraveghere, de exemplu, sub supravegherea personalului unităţii unde se află (vânzători, paznici, portari, etc.). Este mai bine dacă proprietarul suprafeței închiriate răspunde pentru securitatea aparatului de vending şi în contractul de închiriere sunt stipulate dispoziţii corespunzătoare.
În cazul în care este lăsat nesupravegheat, aparatul de vending nu ar trebui să stea într-un loc singuratic, într-un “colț retras”. Vadul este o rețetă pentru inviolabilitate.

Este în interesul proprietarului aparatului să îl plaseze în raza de acțiune a unei camere video de monitorizare şi să posteze un semn de avertizare privind supravegherea video, care să fie vizibil pentru toţi clienţii. Dacă nu există nicio cameră video, o posibilă alternativă este aceea de a monta o imitație. Acest truc simplu va speria clienții necinstiți.

Dotați aparatul de vending cu instrumente de semnalizare

Un aparat de vending poate fi echipat cu un sistem de semnalizare similar cu cel al automobilelor. Pentru că aparatul este echipat cu o multitudine de senzori (senzorii pot controla ușile, un sistem de blocare, siguranţa ferestrelor de sticlă, monitorizarea unghiului de înclinare, vibraţiile, etc), sirenă (mini-sirenă), alimentare de urgenţă şi aşa mai departe. Principiul de funcţionare al unui sistem de semnalizare: înclinarea aparatului, scuturarea, ruperea şi perforarea aparatului, sunt înregistrate de un senzor şi sirena este activată. Cei aflați în jurul unui aparat de vending, trebuie să-i acorde atenţie dacă acesta emite semnale sonore. Atunci când personalul de vânzare este notificat cu privire la o posibilă efracție trebuie să ia măsuri corespunzătoare privind protecţia aparatului de vending şi dacă este necesar, să apeleze telefonic poliţia sau proprietarul aparatului.

În mod alternativ sau suplimentar, aparatul poate fi echipat cu un sistem de avertizare pe bază de controlor GSM. Astfel, în cazul în care se declanşează senzorii, sistemul va trimite mesaje SMS la numerele de telefon specificate prin sistemul de comunicaţii celulare GSM: “Aparatul #1 este în pericolul X.” În Japonia, sistemele similare de semnalizare nu anunță furtul proprietarului aparatului de vending, ci celei mai apropiate secții de poliţie.

anunta telefonic daca s-a intamplat ceva cu aparatul de vending
anunta telefonic daca s-a intamplat ceva cu aparatul de vending

În cazul în care aparatul de vending este furat, controlorul GSM vă ajută să îl localizați.
Cum este și normal, pentru ATM-uri se utilizează sisteme mai complexe de protecție: se montează sisteme de supraveghere video direct pe aparat; în cele mai grave situații se expediază clipuri video şi fotografii; există posibilitatea de comunicare vocală între aparatul de vending şi un centru de control. Costul acestor dispozitive de securitate este prea scump pentru buzunarul majorității operatorilor de vending, mai mult decât atât, trebuie să fie întreținut și un centru de control permanent care costă bani evident.

Utilizarea protecției fizice

Pe lângă sistemul anti-vandalism un aparat de vending poate fi protejat mai eficient şi în special împotriva furtului prin protecție fizică. Corpurile metalice speciale cu storuri sunt utilizate de mult timp. Acestea pot fi comparate cu un garaj de automobile cu storuri și acoperiș glisant, numai că sunt complet automatizate (există și versiuni mecanice, de asemenea).
Aceste corpuri protejează aparatul de vending nu numai de hoți, ci și de intemperii, și pot fi operate de cronometre şi telecomenzi. Nu discreditează designul aparatului de vending, se adaptează ideal împrejurimilor şi fac faţă excelent la sarcini suprapuse.

Principalul dezavantaj al acestor corpuri este preţul ridicat. Un corp metalic obişnuit pentru un singur aparat de vending costă 400$ în Statele Unite, de exemplu, în funcţie de configuraţie, prețul poate ajunge la aproape 5000$ (Prețul include mecanisme automate, cronometre, controlere GSM, semnalizare, etc.)
O variantă mai puţin costisitoare de protecţie ar fi amplasarea aparatului de vending într-un colț special (intrând în corpul clădirii) cu obloane automate. Nu trebuie să cumperi un corp scump, jaluzelele automate ajung.

Asigurarea Echipamentului

În cele din urmă, o măsură eficace de protecţie a aparatelor de vending este asigurarea. După cum se arată în practică, cu cât utilizaţi un echipament mai intens cu atât mai multe probleme apar. Dar vă puteți asigura împotriva lor în avans şi…astfel veți avea un somn liniștit noaptea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*